83 Utrechtse organisaties vragen 18,7 miljoen euro cultuursubsidie aan voor 2021-2024 83 Utrechtse organisaties vragen 18,7 miljoen euro cultuursubsidie aan voor 2021-2024

83 Utrechtse organisaties vragen 18,7 miljoen euro cultuursubsidie aan voor 2021-2024

83 Utrechtse organisaties vragen 18,7 miljoen euro cultuursubsidie aan voor 2021-2024
Culturele Zondag: Foto Jelmer de Haas
83 Utrechtse organisaties hebben voor de periode 2021-2024 cultuursubsidies aangevraagd voor een totaalbedrag van 18,7 miljoen euro. Er is 13,8 miljoen euro beschikbaar. Een commissie gaat de aanvragen beoordelen.

83 Utrechtse organisaties hebben voor de periode 2021-2024 cultuursubsidies aangevraagd voor een totaalbedrag van 18,7 miljoen euro. Er is 13,8 miljoen euro beschikbaar. Een commissie gaat de aanvragen beoordelen.

De gemeente Utrecht geeft subsidies aan culturele instellingen. Een deel van deze subsidies gaat via vierjarige periodes. Culturele instellingen konden de afgelopen tijd plannen indienen voor de periode 2021 tot en met 2024. Dit deden zij aan de hand van de cultuurnota Kunst kleurt de stad. Welke 83 organisaties subsidie hebben aangevraagd wordt niet bekendgemaakt.

Beoordeling

Een adviescommissie van experts op het gebied van professionele- en amateurkunst gaat de aanvragen inhoudelijk beoordelen. Zij toetst de plannen aan de criteria uit de cultuurnota en daarbij ook op verscheidenheid en inclusiviteit.

Ook wijst de gemeente erop dat het belangrijk is dat het totale cultuuraanbod van alle gesubsidieerde partijen ervoor zorgt dat ‘Utrecht een bruisende cultuurstad blijft van, voor en door iedereen met (inter)nationale aantrekkingskracht’.

Voor de zomer

De adviescommissie adviseert de gemeente of de plannen van de organisaties bijdragen aan een cultuurstad zoals beschreven staat in de cultuurnota. Omdat er 40 procent meer geld is aangevraagd dan er beschikbaar is, moet de commissie scherp kijken naar de plannen.

Voor de zomer volgt een besluit van de gemeente en horen de organisaties op hoeveel subsidie zij de komende vier jaar mogen rekenen. Dan wordt ook bekend welke organisaties dit zijn. Het Centraal Museum, de Stadsschouwburg, TivoliVredenburg en ’t Hoogt hebben uitzonderingsposities en vallen dus buiten deze regeling.

13 Reacties

Reageren
 1. Koel Hoofd

  Deze cultuurhobbyisten vragen dus ruim €56.000 per jaar per instelling omdat men zichzelf niet kan bedruipen.
  Het gemiddelde bruto jaarloon in NL is €35.500 (2019) voor een fulltime werkende. Echter, cultuuropleidingen zijn op HBO niveau, dus er wordt ook kennelijk minimaal een HBO salaris geeist? Terwijl kunst toch echt een kwestie van natuurlijk talent is, de rest zijn slechts opgeleide wannabees.
  Toch wel iets om eens heel scherp en kritisch over na te denken wat cultuursubsidie voor toegevoegde waarde heeft voor onze maatschappij.

 2. Scherpschutter

  Ik zou willen voorstellen om te kappen met deze zinloze ongein op kosten van de belastingbetaler. Geld terug naar iedere Utrechter. Die kan prima voor zichzelf bepalen voor welk cultureel ding of kunstzinnig gebeuren hij of zij al dan niet vrijwillig een kaartje wil kopen.

  Het is in ieder geval volstrekt onverdedigbaar dat een Gemeente miljoenen belastinggeld uitdeelt voor onrendabele artiesten en evenementen (goeden hebben natuurlijk geen geld nodig) terwijl er nog altijd mensen honger lijden in deze stad.

  Wat mij betreft: afschaffen tot de laatste Euro. Ik heb echt geen ambtenaar nodig om een zwak aanbod voor me te regelen op mijn kosten…

 3. Don

  Utrechtse wethouder maakt zich grote zorgen over groeiend lerarentekort lees ik enkele dagen geleden. Wat wil de Utrechter goed onderwijs of een paar hobbyisten spekken waar alleen de sociaal culturele elite baat bij heeft. En zo zijn er nog vele andere betere bestedingen.

 4. Wouter

  Nou, ik vind het wel heel goed dat de gemeente hiermee een breed cultureel aanbod voor de stad faciliteert.

 5. GGBrie

  Meteen toekennen, is nog veel te weinig om de cultuur uit te dragen in een grote stad. Juist cultuur en verbeelding geeft inzicht in mensen en geeft mensen inzicht. Heel hard nodig in deze tijd van ieder voor zich.

 6. Linkse Hobby

  Kunnen die paar miljoen er ook niet bij? Dan is iedereen blij.
  Neem aan dat de
  (in tegenstelling wat de scherpschutters van duic hier allemaal typen zal ik als linkse hobbyist hier even het standaard tegenwoord even ophoesten)
  vastgoedmagnaten die in het stationsgebied hoogtij vieren vast wel wat centjes inbrengen, opleveren en kunnen missen.
  Dan blijft het aanbod tenminste gelijk.
  Rekening houdend met de aanwas van nieuwe inwoners.

 7. Herman

  Enorm bedrag waar klein select groepje hoog opgeleide cultuurliefhebbers van profiteren.

  En dat allemaal ten koste van belastinggeld dat vooral door anderen wordt opgebracht.
  Alles afwijzen, dan gaan die cultuur pauzen maar op zondag in een café borrelen en interessant over cultuur praten.

 8. Marcel Gieling

  Dat de schouwburg, Centraal Museum en Tivoli-Vredenburg een uitzonderingspositie hebben begrijp ik heel goed, maar dat t’Hoogt ook daarbinnen valt vind ik onbegrijpelijk en valt door niemand met een goede reden te verklaren. Dat het verlieslijdende UCK eindelijk van de subsidielijst is geschrapt biedt een aantal andere instellingen kans zich te ontwikkelen tot culturele verrijking.

 9. [email protected]😉

  Een bruisende stad kun je ook zonder subsidie creëren 😜

 10. Scherpschutter

  @Linkse Hobby 12:18

  Er kan nog wel 10 miljoen bij ook. Echt, het staat u vrij om over te maken zoveel u zelf maar wil.

  Laat mij er alleen buiten. Ik bepaal zelf wel waar ik mijn geld aan uitgeef.

 11. Domtoren55

  @ Scherpschutter, @ Don ;

  Helemaal mee eens dat het subsidiegeld wel even een ander doel of doelen kan dienen. Van de week in de krant dat Jan van Zanen die enkele verre reizen gaat maken voor bepaalde onderwerpen die ook wel in deze tijd kunnen met video conference (deze dure snoepreizen). Vanochtend in de krant dat verschillende gemeenten waaronder Utrecht zelf in geldnood zit, dat weer zwembaden en bibliotheken moeten sluiten en dat er geen onderhoud aan wegen gedaan kan worden voorspelt hij., dat het gaat leiden tot forse bezuinigingen en hogere belastingen. de burger gaat het merken zei hij. Dus deze eerder genoemde bedragen voor enkele cultuursnuivers en zelfbenoemde kunstenaars moet maar even opgeschoven worden of opgeheven worden, want het is ook geld van mensen die niets met cultuur e.d. hebben. Verder heb ik wel in de eerdere reacties kunnen lezen over o.a. verbeelding…Jaaa, sommige mensen hebben inderdaad de verbeelding dat het gemeenschapsgeld in Utrecht niet op kan raken en waarschijnlijk willen dat de gemeente de verkeerde beslissingen nemen en het geld maar over de schutting gooit bij de cultuursnuivertjes, terwijl het bericht in de krant toch echt aangeeft dat wij inwoners binnenkort weer de lul zijn en opgezadeld gaan worden met hogere belastingen en of snel nieuw bedachte belastingen…Nee nee, niet van mijn geld

 12. Erik

  Ik ben enige tijd werkzaam geweest in de culturele sector. Het viel mij toen op dat er veel sprake is van vriendjespolitiek. Dit varieerde van elkaar gratis kaarten voor voorstellingen toeschuiven tot subsidies toekennen aan het persoonlijk netwerk. Ik vraag me wel af in hoeverre de adviescommissie hierop wordt gecontroleerd. Het gaat immers om erg veel geld.

 13. Scherpschutter

  Erik 07:37

  Dat laat zich raden. Het is natuurlijk in beginsel al ongekend dat er voor 18 miljoen aan gratis geld wordt aangevraagd en er liefst 14 miljoen van wordt toegekend….Een bizar percentage! Helemaal wanneer je bedenkt dat dit vrijwel zonder uitzondering gaat om kansloze initiatieven waar helemaal niemand vrijwillig voor zou willen betalen.

  En dat is een duidelijk signaal dat het de Gemeente helemaal niet te doen is om zo kritisch en zorgvuldig mogelijk de meest getalenteerde artiesten een zo klein mogelijk steuntje in de rug te geven, maar gewoon roekeloos een zak geld in een helikopter meenemen en vanuit hoog in de lucht leeg te gooien boven een leger talentlozen…

  De controle zal vrijwel nul zijn. Het interesseert de Gemeente niets wie geld krijgt, zolang er maar gratis geld van belastingbetalers uitgedeeld kan worden…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).