900 jaar Utrecht: een feest van muren slechten | De Utrechtse Internet Courant 900 jaar Utrecht: een feest van muren slechten | De Utrechtse Internet Courant

900 jaar Utrecht: een feest van muren slechten

900 jaar Utrecht: een feest van muren slechten
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Over 5 maanden is het zover: de 900e verjaardag van de stad Utrecht. De gemeente Utrecht wil dit op een laagdrempelige manier vieren, waarbij alle Utrechters betrokken worden. Om dit tot een succes te maken, is het Utrecht 900 Comité in het leven geroepen, dat bestaat uit een vertegenwoordiging van Utrechtse organisaties. In aanloop naar de viering spreekt DUIC steeds 2 mensen die aan het comité zijn verbonden. Deze keer zijn dat bestuursvoorzitter van ROC Midden Nederland Johan Spronk en Judith Deynen, directeur-bestuurder van de Vrijwilligerscentrale Utrecht.

Tussen 2 juni en 11 november dit jaar vieren we dat het precies 900 jaar geleden is dat Utrecht stadsrechten kreeg. De gemeente Utrecht wil Utrechters zelf evenementen laten organiseren in die periode, omdat het een feest voor en door Utrechters moet zijn. Om alles in goede banen te leiden, werd het Utrecht 900 Comité opgericht. ‘’We hebben een heel grote groep kinderen en jeugd in de stad Utrecht. Daarom ben ik benaderd om lid te worden van het comité als vertegenwoordiger van alle onderwijsinstellingen in Utrecht’’, vertelt Johan Spronk. Judith Deynen vertegenwoordigt als lid van het comité vrijwilligers en organisaties die werken met vrijwilligers in de stad, vertelt ze. ‘’Ongeveer 40% van de Utrechters is op een of andere manier betrokken bij vrijwilligerswerk. Dat kan bijvoorbeeld in de wijk, bij een sportvereniging of bij een speeltuin zijn. Ik vond dat die mensen vertegenwoordigd moeten worden.’’

Blijvende verbindingen
Deynen hoopt dat er tijdens de viering voor langere tijd verbindingen ontstaan tussen verschillende initiatieven, organisaties en mensen. “Zo bundelen vrijwilligersorganisaties hun krachten met de 9r00te Utreg Quiz, waarbij bewoners uit tien verschillende wijken de strijd aangaan wie Utrecht het beste kent. Ter voorbereiding krijgen deelnemers een rondleiding om de wijk en de geschiedenis van de ander beter te leren kennen. Hierdoor zie je nog beter dat we als stad een gedeelde geschiedenis hebben. Hoe leuk zou het zijn wanneer we over 900 jaar terugkijken en dan zien dat de verbindingen die we nu leggen in de eeuwen er na tot mooie initiatieven hebben geleid. Verbindingen kunnen ook op kleinere schaal. Kijk bijvoorbeeld naar je buurman of buurvrouw die je al lang niet meer hebt gezien. Zorg ervoor dat hij of zij ook mee kan doen met het Utrecht 900 feest. Vooral in deze tijd.’’

Spronk sluit zich daarbij aan. ‘’Ik hoop ook dat we minder in hokjes gaan denken. Utrecht bestaat 900 jaar, maar de stadsmuren zijn ondertussen afgebrokkeld. Laten we ook de muren tussen bevolkingsgroepen en hoog- en laagopgeleiden weghalen, zodat we daar ook verbinding kunnen maken. Utrecht is de stad van het Utrecht Science Park, met onder andere de Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht en het RIVM. Dat is allemaal heel belangrijk, maar de handen zijn ook belangrijk. Er moeten ook dingen gemaakt worden. Utrecht is een stad geweest van ambachten, een gildestad. Laten we dat na 900 jaar maar weer eens voor het voetlicht brengen.’’

Een mooi evenement dat daarbij past, is Skills The Finals, dat op 31 maart en 1 april plaatsvindt in de Jaarbeurs. Daarbij nemen ongeveer 1000 mbo’ers en vmbo’ers het tegen elkaar op om te zien wie het beste is in zijn of haar vakgebied. ‘’Dat gaat van metselen tot koken tot een marketingplan schrijven’’, aldus Spronk. ‘’Een van de redenen dat het dit jaar in Utrecht wordt georganiseerd, is die 900e verjaardag. Zodat we ervoor kunnen zorgen dat het vakmanschap er in deze 900 jaar oude gildestad weer toe doet.’’

Kleinere initiatieven
Iedereen die een leuk idee heeft voor een evenement of meer wil weten over de 900e verjaardag van onze stad, kan een kijkje nemen op www.utrecht900.nl. De gemeente Utrecht roept daarbij op om voor de laatste subsidieronde kleinere initiatieven in de wijken in te dienen. Voor deze ronde is nog € 150.00o beschikbaar. De deadline is 1 april 2022.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Hier volstaat 1 woord. Bloedeloos.

  2. Pol

    @Peter Ik snap je reactie niet helemaal…..
    Ik zie dat er allerhande interessante initiatieven ontwikkeld worden en kunnen worden. Zie bijvoorbeeld ook: https://www.gekomenomteblijven.nl/

    Een reactie als Bloedeloos lijkt nodeloos

  3. Paul

    @peter, hoe zo bloedeloze?
    De stad leeft en bruist, al 900 jaar! En…eigenlijk langer als nederzetting bijna 2000 jaar ..
    Utrecht voor en door Utrecht, inclusief voor iedereen, dat is onze stads kernwaarde .Zonder vooroordelen gastvrij, en open voor echte ontmoetingen.
    Een kruispunt voor uitwissen gedachte en vrijheid in het leven, acceptatie. Ongeacht geaardheid, ras, of geloof staan we open voor elkaar.

  4. Lexus

    @Paul: van die twintig eeuwen had negentien eeuwen lang maar een heel klein groepje mannen het voor het zeggen. Pas het algemeen kiesrecht voor mannen en uiteindelijk ook vrouwen heeft daar een eind aan gemaakt. De Utrechtse geschiedenis heeft eeuwenlang hele nare kanten gehad. Denk bijvoorbeeld ook aan het slavernijverleden. Herdenken lijkt me beter op zijn plaats dan vieren.

  5. Geenstijl@Utrecht

    Nou volgens mij is er in deze stad weinig vrijheid of acceptatie, zeker wat betreft eigen minderheden,het is vooral het andere.
    Het is natuurlijk het feestje van de happy few zoals gebruikelijk met dit soort vieringen.

  6. Len

    Uiteindelijk is een stad gewoon een verzameling mensen die moeten eten, sch**ten, slapen, werken en zich een beetje van verveling proberen te ontzien. En dat is nooit anders geweest, al is het momenteel waarschijnlijk wat comfortabeler dan 900 jaar geleden. Al die poeha er omheen is leuk maar heeft zoveel betekenis als wat een marketingcampagne kan bewerkstelligen.

  7. David Miltenburg

    Ter gelegenheid van het 900 jarig bestaan lijkt me het terugkomen van het Festival aan de Werf een prima optie. Was altijd zeer geslaagd. Met name de optredens ‘s avonds op de Neude.

  8. Bernhard

    Organiseer gewoon een dikke rave, ofzo. Dit is allemaal geleuter en van die net-niet evenementen voor de bakfietselite.

  9. Peter

    Laagdrempelig “verbinden”, met o.a. een quiz. Brrr! Bloedeloos gedoe. Een marketingcampagne, wat Len al zegt.

  10. Otto Nelemans

    Hebben we het over muren slechten, dan betekent dit actie. Dat wist Trijn van Leemput in 1577 al en begon er meteen mee. Voorbeeld voor alle vrouwen tot op de dag van vandaag. Daar hoort een monumentaal spektakelstuk bij. Wel, dat is er ook. Op de plaats delict op 12, 18 en 19 juni in TivolieVredenburg. De wereld première van de Trijn, een opera voor Utrecht. Met ongeveer 200 deelnemers precies wat Bernard wil. Ook Lexus zal blij zijn en gen Stijl. Ook Peter zal hier van opkijken. Laatste zin uit de tekst: “De muren moeten neer!

  11. Lexus

    @Otto Nelemans: zorgt er ook iemand voor dat die gebeurtenis in het juiste historisch perspectief wordt geplaatst? Utrecht een beetje kennende, vrees ik het ergste.

  12. Otto Nelemans

    Nou Lexus, je zult versteld staan. hier is uitgebreid onderzoek naar gedaan. O.a.door de librettist Ruben van Gogh. Ikzelf heb daar nog de nodige ambiance om heen verzorgd.. Maak je absoluut geen zorgen. Overigens is het verhaal van Trijn door de eeuwen heen een zoektocht gebleven naar de nadere toedracht.
    Dat het verhaal van Thea Beckman in haar boek De val van Vredenborgh dicht bij de waarheid is, valt ook nog te bezien. De enige feiten die bij benadering de status waar gebeurd verdienen, worden gebruikt, maar slechts zijdelings. De betekenis van Trijn voor het heden is haar tijdperk en daar wordt zeer zorgvuldig mee omgegaan. Ik geef daar regelmatig lezingen over, dus kom luisteren en ga zeker naar de voorstelling.

  13. Johan

    De verkiezing van de Utrechtse Stadsmuzikant! Uistekend idee! #utrecht900jaar

  14. Lexus

    @Otto Nelemans: u stelt me gerust. Ik zal zien of ik erheen ga.

  15. Mike

    Ik word zo moe van dat 900 jaar Utrecht vieren in een stad die meer dan tweemaal zo oud is. Rond 800 was Utrecht al de belangrijkste stad van Nederland. Het enige wat we vieren is dat we in 1122 bepaalde rechten kregen die in 1848 zijn afgeschaft.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).