900 jaar Utrecht: een feest voor en door Utrechters | De Utrechtse Internet Courant 900 jaar Utrecht: een feest voor en door Utrechters | De Utrechtse Internet Courant

900 jaar Utrecht: een feest voor en door Utrechters

900 jaar Utrecht: een feest voor en door Utrechters
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Het zal je niet ontgaan zijn: dit jaar viert de stad Utrecht zijn 900e verjaardag. De gemeente Utrecht heeft ervoor gekozen om dit op een laagdrempelige manier te vieren, waarbij alle Utrechters betrokken worden. Om dit tot een succes te maken, is het Utrecht 900 Comité in het leven geroepen, dat bestaat uit een vertegenwoordiging van Utrechtse organisaties. Voorafgaand aan en ook tijdens de viering spreekt DUIC steeds 2 mensen die aan het comité zijn verbonden. In deze laatste editie zijn dat directeur Bibliotheek Utrecht Deirdre Carasso en Jeroen Bartelse, directeur TivoliVredenburg.

Tussen 2 juni en 11 november vieren we dat het 900 jaar geleden is dat Utrecht stadsrechten kreeg. We doen dit met meer dan 200 grote en kleine evenementen. Inmiddels komt 11 november in rap tempo dichterbij, waardoor het einde van Utrecht 900 nadert. Volgens Carasso kunnen we terugkijken op een feest dat heel erg past bij onze stad. “Ik vond het een ontzettend veelzijdig feest. Wat ik er zelf heel sterk en karakteristiek aan vond, is dat het echt voor en door de Utrechters is gedaan. Dat vind ik ook heel erg bij het karakter van de stad passen. Ik weet dat de organisatie vreselijk z’n best heeft gedaan om te zorgen dat het ook echt breed gevierd werd. Ik denk dat dat heel goed gelukt is. In die zin vond ik het echt een heel mooi volksfeest, met aandacht voor de geschiedenis, het heden en de toekomst.”

Ook Bartelse kijkt terug op een geslaagd volksfeest. Het evenement Rondje Singel, dat in september plaatsvond, ziet hij als één van de hoogtepunten. “Dat zit hem ook in de symbolische betekenis daarvan”, geeft hij aan. “900 jaar geleden kreeg Utrecht stadsrechten en mocht het een muur bouwen. Nu zijn we een stad zonder muren, maar gelukkig nog wel met singel. Slenteren op die oude stadswal was tijdens dit evenement een vijf kilometer lange ode aan de stad en zijn bewoners. Je wandelde van de ene voorstelling naar het andere concert. Pakte soms de boot even of dook een oud bastion in. De verbinding tussen oud en nieuw kwam tot leven.”

Voortborduren

Bartelse hoopt dat bepaalde onderdelen van Utrecht 900 in de toekomst zullen terugkeren. “Het lijkt mij mooi als er een paar nieuwe tradities zijn geboren tijdens Utrecht 900. Van taalwandelingen tot muurschilderingen, het Singelconcert of een wijkfeest… Met een beetje zaaigeld van de gemeente heeft Utrecht er een paar fijne, verbroederende evenementen bij.”

Volgens Carasso heeft Utrecht 900 de kracht van onze stad laten zien. “Zo’n feest laat zien wat een stad zelf kan bedenken, organiseren en doen. Ik hoop dat de stad op allerlei mogelijke manieren op die kracht blijft voortborduren. Ik denk dat dat de toekomst is van onze samenleving: dat we dingen meer samendoen. Daarnaast heeft Utrecht 900 veel zichtbaarder gemaakt wat de kracht van verschillende wijken en mensen is. Ik hoop dat ook daarop voortgeborduurd wordt.”

Bergen werk

Terugkijkend op hun rol als comitéleden rondom de Utrecht 900-viering, besluiten Carasso en Bartelse: “Toen we hieraan begonnen, lag er gewoon nog een blanco vel. Alles moest nog ingevuld worden. Dat is allemaal uit de grond gestampt, met alle Utrechters. Wij als comitéleden hebben meegedacht, maar het echte harde werk hebben wij niet gedaan. Er zijn ontzettend veel mensen die bergen werk hebben verzet. Bijvoorbeeld het Utrecht 900-projectteam. Eigenlijk moeten vooral zij in het zonnetje worden gezet.”

 

18 Reacties

Reageren
  1. N.

    “Het zal je niet ontgaan zijn: dit jaar viert de stad Utrecht zijn 900e verjaardag.” Eerlijk gezegd: weinig inhoudelijks van gemerkt. Veel activiteiten die met de haren bij “het thema” waren gesleept, veel “marketing-termen ” (zoals verbinding etc.), maar nogmaals: weinig inhoudelijks gepresenteerd gekregen.

  2. Bill

    En toch, als dit het resultaat is van een feest dat we met z’n allen als Utrechters maar een keer meemaken…, erg jammer weer. Je voelde het maar beperkt in de stad, en de organisatoren hebben niet elke Utrechter weten te bereiken. We hebben als stad ook niet de trots van die 900 jaar aan de rest van Nederland laten zien, niet de trots op die 900 jaar Utrecht!
    In plaats van een knalweek of -maand is het een gefragmenteerd verhaal verspreid over meerdere maanden geworden, nogmaals erg jammer…
    Utrecht heeft blijkbaar niet de mensen in huis (kijk naar die flater van het songfestival) die de stad nodig heeft om ‘t neer te zetten, het blijft hangen bij een dorps+ incrowd niveau, en dat verdient de stad niet.

  3. Baliekluiver

    Voor een franse, italiaanse of spaanse fietswedstrijd wordt de hele stad op zijn kop gezet. Maar als er echt iets te vieren valt, zoals deze 900ste verjaardag, blijft het steken in goedbedoelde dingetjes. Een ingewikkeld bij elkaar gebrainstormd plan, maar zeker geen ‘volksfeest’,

  4. Geenstijl@Utrecht

    Het zal waarschijnlijk een feestje zijn van de happy zgn Utrechters, want als geboren en getogen Utrechter voel ik mij echt niet betrokken bij dit mooie stadsfeest.

  5. Fred

    Ik zie wel veel vlaggen enzo maar merk verder weinig van festiviteiten en andere activiteiten in het kader van 900 jaar…

  6. Realist

    @Fred. De vlaggen zonder de stadskleuren van Utrecht was een grote misser. Het keek meer op een ‘feestje’ voor een select gezelschap.

  7. Lexus

    Eerlijk gezegd zou ik prijs hebben gesteld op wat openbare nostalgische oubolligheid, zoals die vroeger gebruikelijk was en die ook nu nog tegen betaling geprojecteerd wordt in DomUnder en Lofen: een historische optocht met taferelen uit de Utrechtse geschiedenis, middeleeuws eten en dergelijke. Nu is het een bloedeloos iets geworden, met veel onzin die er met de haren bijgesleept is maar niets met het Utrechts stadsrecht en de Utrechtse geschiedenis te maken hebben. De start van de Vuelta, die zelfs de toegankelijkheid van de binnenstad belemmerde, was hierin toch wel het dieptepunt, maar het gaat op voor verreweg de meeste activiteiten.

  8. Fvw

    Hoe durven te zeggen dat het een mooi feestje is geweest, de buitenwijken zijn gewoon vergeten. De Utrechtse vlag rood wit, had trots, Overal te zien moeten zijn. Neem een voorbeeld aan Gouda 750jaar fantastisch, Overal zichtbaar.

  9. Jantientwintig

    Voordat het mij ontgaat ….wanneer zijn al die festiviteiten dan ? Ben benieuwd wanneer ik de uitnodiging in de bus krijg….leuk feest voor heeeel Utrecht 🎉 dat gaat een leuk feestjaar worden….

  10. Bill

    De initiatiefnemers zullen deze kritiek scharen onder het excuus “we kunnen het niet iedereen naar de zin maken”, maar dit was juist het moment om het wél iedereen naar de zin te kunnen maken…! De zelfkritische blik is ver te zoeken.
    En ja, op elke straathoek van de stad had het trotse rood/wit van de stad moeten hangen, met St. Maarten als beschermheilige. Nu een zeer matig en slap aftreksel van dit alles.
    Het eerder genoemde Gouda weet dus wel hoe het hoort. Tijd voor andere mensen (lees: trotse Utrechters die wél weten hoe het hoort) op de plek van de huidige initiatiefnemers. Misschien voor de herkansing als onze mooie stad 975 jaar bestaat.

  11. Fiederelsje

    Kom, dacht ik, doe ook iets. En ik deed mee met “Gekomen om te blijven’. Leuk project, enthousiaste mensen, goede fotograaf, Jelle Verhoeks. Maar toen ik ging kijken bij het Utrechts Archief naar de tentoonstelling stond daar een scherm. Daarop kon ik mijn naam in het register intoetsen om mijzelf te zien en te horen. Met koptelefoon. Hoezo tentoonstelling? Hier hebben toch heus 900 Utrechters aan meegedaan.

  12. Scherpschutter

    Het interesseert werkelijk geen hond. Stadsrechten bestaan al 150 jaar niet meer en Utrecht is uiteraard veel ouder dan 900 jaar. Nepfeest. Nepcultuur. Organiseer dit soort flauwekul lekker in je eigen tijd.

  13. Fleur

    Een feestje voor de
    intimi/wijkgenoten/school vriendjes van bovengenoemde directrice.
    Betaald door de inwoners van Utrecht

  14. Lexus

    Ik constateer tot mijn genoegen grote overeenkomsten in bovenstaande reacties: de viering is nagenoeg mislukt. Het kan niet anders of dit moet leiden tot de afschaffing van het peperdure, door de belastingbetalers gefinancierde apparaat Utrecht Marketing, dan wel deze club volledig particulier te laten financieren door de relatief kleine, maar welgestelde groepen die ervan profiteren.

  15. Hans

    Ga eens kijken beste reazuurlingen, naar die leuke tentoonstelling ‘Utrecht 900’ in het Utrechts Archief, gevestigd in de voormalige Rechtbank aan de Hamburgerstraat. Voor hen die beschikken over een museumjaarkaart is de toegang gratis. En anders betaal je €2,50. Verrassend leuk! Jammer voor lieden die bijvoorbeeld te Stadskanaal moeten wonen. Voor hen is zulks niet weggelegd. Maar goed, je kunt niet alles hebben. De rust die verspreidt wordt door die befaamde, langwerpige en rechtvaardig uitgegraven waterloop, is ook wat waard.

  16. uuutje@uuutje.nl

    Heb ik een feest gemist?

    Wanneer was dit allemaal dan? En ik woon toch echt in Uutje……

  17. N.

    @Hans. Het gaat er niet (alleen/perse) om of iets altijd (en voor iedereen, ook ‘Stadskanaal’!) om niet of bijna gratis is te bezoeken, maar of iets ook werkelijk enigszins inhoudelijk (relevant) is en er een verband wordt gelegd met (of uitleg wordt gegeven van) wat men gekozen heeft als thema voor een viering. Op zich was dus die tentoonstelling met als thema onder meer ‘gekomen om te blijven’ aardig; maar echt uitgelegd …. was het verband met de stadsrechtverlening en zelfs aanleg van de stadsmuren duidelijk?
    Het geheel van de ‘viering’ was toch echt mager en in geen verhouding tot het marketingaspect en -geweld, wat waarschijnlijk vooral veel heeft gekost en — voor een groot deel van de eigen Utrechtse bevolking — weinig interessants heeft opgeleverd.

  18. Lexus

    @Hans: de tijdelijke tentoonstellingen in het voormalig gebouw van de rechtbank zijn inderdaad heel aardig en de moeite van een bezoekje waard. Maar een grof schandaal is het dat het Centraal Museum inmiddels al decennialang een permanente tentoonstelling van de Utrechtse geschiedenis ontbeert. En dat terwijl er een fantastische historische collectie al die tijd “op zolder” ligt te verstoffen en alleen voor tijdelijke tentoonstellingen gedeeltelijk weer tevoorschijn wordt gehaald. Vergelijk dat eens met de permanente opstellingen van historische collecties van de stedelijke geschiedenis in tal van Nederlandse steden. Armzalig Utrecht, schaam u!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).