Aanstekelijk doeboekje over Romeinen rondom het Domplein | De Utrechtse Internet Courant Aanstekelijk doeboekje over Romeinen rondom het Domplein | De Utrechtse Internet Courant

Aanstekelijk doeboekje over Romeinen rondom het Domplein

Aanstekelijk doeboekje over Romeinen rondom het Domplein
Bijzondere jongens, die Romeinen. Terwijl er nauwelijks een volbloed Romein aan de noordgrenzen van het Rijk leefde, hebben ze wel hun stempel achter gelaten langs de zogenaamde limes, de grens van het immense Rijk.

Bijzondere jongens, die Romeinen. Terwijl er nauwelijks een volbloed Romein aan de noordgrenzen van het Rijk leefde, hebben ze wel hun stempel achter gelaten langs de zogenaamde limes, de grens van het immense Rijk.

Slim genoeg stuurden ze hulptroepen, samengesteld uit mensen uit alle windstreken, om het vuile en saaie werk in de uithoeken te doen. Terwijl ze zelf lekker in Rome bleven. Recent staat die ‘Romeinse’ aanwezigheid weer enorm in de belangstelling, ook in onze omgeving. De vondst van de houten schepen in Leidsche Rijn en de opening van Domunder spelen daarbij natuurlijk een rol. In Leidsche Rijn zal over enige tijd een en ander te zien zijn op Romeins gebied. En in Woerden kun je sinds kort een boottocht maken aan boord van een reconstructie van een Romeins schip; ook daar vonden archeologen restanten van de Romeinse aanwezigheid.

Domunder
Onder het Domplein zijn in Domunder de restanten van niet alleen diverse kerken, maar ook van een Romeins fort zichtbaar gemaakt. Die resten zijn van het castellum Trajectum, bemand van circa 47 tot 275 na Christus. De hier gelegerde soldaten kwamen eerst uit de niet zo verre omgeving, later uit verder weg gelegen delen van het Romeinse Rijk. Hun aanwezigheid zorgde voor werkgelegenheid: soldaten willen eten, ontspanning, een leuk meisje om de eenzaamheid te verdrijven… Bij zo’n castellum ontstonden dan ook nederzettingen, vici (enkelvoud vicus), waar een boterham verdiend kon worden aan de Romeinse legionairs uit de het fort.

Beproef – bewandel – bewonder
Historica Ester Smit schreef een leuk boekje over de Romeinen rondom het Domplein, over het fort en de twee vici die in Trajectum ontstonden. Daarin vertelt ze niet alleen het verhaal van het castellum en de Romeinse aanwezigheid voor zover dat nu bekend is, maar zet ze ook een wandeling uit én geeft ze Romeinse recepten. Zodat de lezer actief aan de slag kan met dat Romeinse verleden. Beproef – bewandel – bewonder is het motto. Tijdens de presentatie van haar boekje liepen we een stuk van die wandeling. We kwamen langs de metalen strippen in het wegdek die de ommuring van het fort markeren, hoorden over een gevonden Romeinse koelkast in de vicus en stonden plotseling, in het straatje Achter de Dom, voor een steen in het plaveisel die een toegangspoort van het castellum markeert. Al 32 jaar woon ik in Utrecht, maar die steen had ik tot mijn schande nog nooit gezien…

Enthousiast geschreven
Zelf had Smit het tijdens haar presentatie op 18 september jl. regelmatig over historische sensatiemomentjes: de opwinding die je voelt als je oog in oog staat met een overblijfsel uit het verre verleden. Dat enthousiasme en die opwinding breekt in haar leuke boekje ook regelmatig door, misschien soms wel een beetje té veel. Daardoor worden een aantal zaken iets te vaak herhaald, wat afdoet aan de kracht van het verhaal. Want dat zij een vlot en pakkend relaas kan schrijven, dat is wel duidelijk. Smit weet die Romeinse aanwezigheid erg boeiend tot leven te brengen, en die Romeinse recepten zijn het uitproberen waard. Dat dit spannende lees- en doeboekje dan ook maar vele herdrukken mag beleven, waarbij het steeds een beetje beter wordt!

Ester Smit, Romeinen rondom het Domplein, isbn 978-90-822482-0-3, prijs € 19,95. Verkrijgbaar in de boekhandel en VVV Utrecht (Domplein 9 Utrecht) of via romeinenrondomhetdomplein@gmail.com

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).