Aboriginal Art Museum sluit aankomend voorjaar | De Utrechtse Internet Courant Aboriginal Art Museum sluit aankomend voorjaar | De Utrechtse Internet Courant

Aboriginal Art Museum sluit aankomend voorjaar

Aboriginal Art Museum sluit aankomend voorjaar
Het Aboriginal Art Museum Utrecht aan de Oudegracht. Foto: DUIC/Robert Oosterbroek
Het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) gaat sluiten. Na zestien jaar is het geld op. Aankomende juni is de laatste maand van het kenniscentrum voor Aboriginal kunst in Europa. 

Het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU) gaat sluiten. Na zestien jaar is het geld op. Aankomende juni is de laatste maand van het kenniscentrum voor Aboriginal kunst in Europa. 

Het museum op Oudegracht 176 heeft nooit enige vorm van subsidie gekregen en leunde op bijdragen vanuit een vriendenstichting die was opgezet. “Bij de start van het museum in 2001 was al bekend dat het museum er voor beperkte tijd zou zijn”, vertelt bestuursvoorzitter Dop Bär. “Afhankelijk van de inkomsten zou dit 10 tot 20 jaar zijn. En het geld is nu op. De inkomsten van het museum waren niet hoog genoeg om het draaiende te houden, maar dat geldt voor elk museum.”

Nergens in Europa is er een ander museum gericht op Aboriginalkunst. “We zijn zelfs het enige museum dat helemaal gewijd is aan hedendaagse Aboriginalkunst buiten Australië”, zegt Bär. De reden dat Utrecht de enige locatie in Europa is, komt door een liefhebber die hier in de buurt woont en dit museum oprichtte. “Aboriginals zijn, en dat zeg ik met de groots mogelijk eerbied, een echt landvolk en zoeken helemaal geen publiciteit op.”

Waar de collectie wordt ondergebracht is nog niet duidelijk. “Het is echt vreselijk jammer dat we moeten sluiten. Het is een prachtig museum. Maar we gaan niet met de hoofd tussen de schouders door de zijdeuren. Er is nu nog een fantastische tentoonstelling, Mapping Australia, gaande, die is geopend door het koninklijk paar. En er komt een schitterende slottentoonstelling, Tracking Memories, van januari tot juni 2017. Dus we gaan met opgeheven hoofd weg en kijken met heel veel plezier terug op de afgelopen zestien jaar.”

Het Aboriginal Art Museum is nog tot en met 15 juni 2017 open.

Een rondleiding in het AAMU. Foto: Marnix Schmidt
Een rondleiding in het AAMU. Foto: Marnix Schmidt

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
  1. Marcel Gieling

    Een verlies voor de stad. Zo’n prettig museum met een prachtige collectie.

  2. Rietje

    Ontzettend jammer 🙁

  3. Gerard vd Vecht

    Dit museum kan mooi geplaatst worden in het Landhuis van Amelisweerd ipv het alleen maar op subsidie gebaseerde museum van Armano.

  4. Jan

    Jammer maar begrijpelijk. Ik ga er snel nog een keer naar toe!

  5. George Knight

    @Gerard vd Vecht
    Of andersom? Namelijk de Armando Collectie -waar in 2011 het Museum Oud Amelisweerd rond is gebouwd- terugbrengen tot de kern en onderbrengen in het leegkomende AAMU aan de Oudegracht. Goedkoper in exploitatie, beter in bereikbaarheid en logischer van opzet dan het huisvesten van een collectie die zoals ook de Raad voor Cultuur constateert niet aansluit bij het landhuis in de bossen met antiek behang.

    Essentie is dan wel op het wetenschappelijke niveau van dat nieuwe museum op de nieuwe locatie op een hoger plan te brengen. Want het MOA opereert nu kunsthistorisch onder niveau. Zie mijn commentaar:
    https://georgeknightlang.wordpress.com/2016/12/19/college-utrecht-wil-moa-subsidie-geven-ondanks-toezegging-raad-dat-niet-te-doen-en-in-de-voorjaarsnota-met-scenarios-te-komen/

    De gemeente Utrecht kan dan een nieuwe bestemming zoeken voor het landhuis Oud Amelisweerd. Het gemeentebestuur kan haar huiswerk doen dat het toenmalige college najaar 2010 had moeten doen, maar naliet om te doen. Namelijk het zoeken van een nieuwe exploitant aan de hand van een openbare pitch.

    Vanwege de aangebrachte infrastructuur -die kwam bovenop de cascorestauratie die eind 2010 afgerond werd- van een klein tot middelgroot museum met maximaal 30.000 bezoekers is het logisch dat het landhuis een museale bestemming krijgt.

    Te denken valt aan een museum dat thematisch aansluit bij de plek. Zoals een Museum voor Chinoiserie, een historisch interieurmuseum of een museum dat de geschiedenis van buitenplaatsen vertelt. Samenwerking met partners ligt voor de hand. Zoals de Universiteit Utrecht of Erfgoedinstellingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).