Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen samen 360 duizend euro Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen samen 360 duizend euro

Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen samen 360 duizend euro

Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen samen 360 duizend euro
Culturele Zondag op het Domplein. Foto Bas van Setten.
Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen vanaf 2021 een tweejarige subsidie. Samen krijgen ze in totaal 360 duizend euro van de gemeente.

Acht Utrechtse culturele initiatieven krijgen vanaf 2021 een tweejarige subsidie. Samen krijgen ze in totaal 360 duizend euro van de gemeente.

In totaal hebben 18 initiatieven aan aanvraag gedaan voor de subsidie. Uiteindelijk kregen de initiatieven Appeltaartconcerten, ISM&HEIT, Mooie Woorden, Sounds Like Touch, Pynarello, iona&rineke, Kunstbende Utrecht en Catching Cultures Orchestra een positief advies van een onafhankelijk commissie. De gemeente zegt het advies van de commissie over te nemen.

Een voorwaarde om voor de subsidie in aanmerking te komen was dat de aanvragers ‘door hun bijdrage aan pluriformiteit en inclusie’ een aanvulling vormen op het huidige culturele landschap van Utrecht. Daarnaast zijn ze beoordeeld op artistieke en zakelijke kwaliteit.

Rijk

“De aanvragers hebben ons laten zien dat Utrecht rijk is aan nieuwe prikkelende initiatieven. Deze voegen waarde toe aan het brede Utrechtse kunst- en cultuurpalet en kunnen nieuwe stemmen de ruimte bieden”, zegt Jorien Waanders, voorzitter van de onafhankelijke commissie.

Wethouder Anke Klein zegt blij te zijn met de initiatieven. “Deze plannen maken het Utrechtse cultuuraanbod nog meer divers en vernieuwend. Zeker in deze tijd moet elke Utrechter in iedere wijk kunnen blijven genieten van cultuur in al haar vormen. Jonge initiatieven en makers verdienen onze steun, zodat zij zich kunnen blijven ontwikkelen om dat uitdagende, brede cultuuraanbod te maken voor inwoners en bezoekers van onze stad.”

Cultuurnota

Deze tweejarige subsidie is een aanvulling op de vierjarige subsidieregeling, die in het kader van de Cultuurnota 2021-2024 wordt verstrekt. “De tweejarige regeling is gericht op het bieden van een basis voor professionele makers en nieuwe culturele initiatieven, waardoor deze zich in continuïteit kunnen doorontwikkelen”, aldus de gemeente.

Eerder deze maand kregen ook al acht Utrechtse organisaties een subsidie. Dit kwam van het nieuwe Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Bakfiets

  Forse subsidies, de utrechtse cultuursnuiver is kennelijk niet bereid zelf de knip te trekken om hiervan te genieten.

  Ik heb sterk het idee dat er belangrijkere zaken spelen in utrecht die een minimaal eenzelfde bedrag kunnen gebruiken. Woz maar omhoog doen dan?

 2. Scherpschutter

  Waarom lukt het deze organisaties niet om zelf voldoende inkomsten te genereren?

 3. Gregor

  Zonde van al dat geld, zeker in coronatijd. Er zal geen hond op afkomen. Ondertussen crepeert de horeca en de zorg.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).