Op zondag is in Het Utrechts Archief het aftellen begonnen tot de 900ste verjaardag van Utrecht. Het duurt vanaf vandaag namelijk nog precies 900 dagen tot de stad jarig is op 2 juni 2022. Tegelijkertijd werd een oproep gedaan aan alle Utrechters om evenementen te organiseren op de verjaardag en de periode daarna.
Utrecht kreeg met goedkeuring van Keizer Hendrik V op 2 juni 1122 stadsrechten, ook wel gezien als de geboorteakte van de stad. Utrecht is daarmee één van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten.
Bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties en bedrijven worden uitgenodigd om zelf evenementen en activiteiten te organiseren. “Het moet een feest worden dat ons bindt”, zegt wethouder Anke Klein. “Iedereen moet zich uitgenodigd voelen om dit mee te vieren. Het is een feest voor en door Utrechters.”
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Sint Maarten
De festiviteiten zullen plaatsvinden van 2 juni 2022 tot 11 november van hetzelfde jaar. Dan wordt namelijk Sint Maarten gevierd, de beschermheilige van Utrecht. Mensen die een goed idee hebben kunnen zich aanmelden op de speciaal ingerichte website van Utrecht 900 Jaar.
In Het Utrechts Archief werd zondag een aftelraam onthuld. Het is de bedoeling dat de ‘klok’ de aankomende 2,5 jaar iedere week op een andere plek in Utrecht staat zoals bij sportverenigingen, wijkbureaus, ziekenhuizen en bibliotheken. Ook hiervoor wordt de hulp van het publiek gevraagd.
4 Reacties
ReagerenAangezien de stad eigenlijk door de Romijnen is gesticht, is de stad dus nog veel ouder.
De Romeinen hebben een fort gesticht, geen stad.
Omdat dit een ideale plek is om je te vestigen, een zandrug langs een rivier met drie verschillende bodemsoorten er direct omheen, waren er waarschijnlijk lang voor de Romeinen al mensen gevestigd.
Ik voel de tomeloze ambities van ‘Vrede van Utrecht’ en ‘Culturele Hoofdstad’ – achtig allure al weer opborrelen. Gaan we het weer zo uit de hand laten lopen, of heeft Utrecht iets geleerd van die geldverslindende mislukkingen?
@Gerard Brugmans 11:50
Nee. Het probleem is dat waar je EQ voor IQ plaatst (in ieder opzicht staat dit centraal in het beleid van Utrecht) er geen IQ meer overblijft om te leren van de ontstane EQ puinhopen. Utrecht is helaas verworden tot een stad waar EQ voor IQ gaat. Dat hadden de stichters 900 jaar vermoedelijk nooit kunnen bevroeden…