Allemaal Utrechters - Tip Moore: ‘Typisch aan Nederland is de ‘regels zijn regels’-instelling’ Allemaal Utrechters - Tip Moore: ‘Typisch aan Nederland is de ‘regels zijn regels’-instelling’

Allemaal Utrechters – Tip Moore: ‘Typisch aan Nederland is de ‘regels zijn regels’-instelling’

Allemaal Utrechters – Tip Moore: ‘Typisch aan Nederland is de ‘regels zijn regels’-instelling’
Foto: Robert Oosterbroek
Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.

Allemaal Utrechters is een reeks interviews met onze in het buitenland geboren stadsgenoten. We vragen ze naar hun achtergrond en hun ideeën over Utrecht en tonen zo de diversiteit van onze stad. Jezelf of iemand anders aanmelden voor deze rubriek? Dat kan! Mail naar redactie@duic.nl.

Paspoort

Naam: Tip Moore
Land: Singapore
Geboorteplaats: Singapore
Geboortedatum: 2 mei 1971

“Ik ben in Singapore geboren, maar heb vooral lang in Australië gewoond”, vertelt Tip Moore. In 2000 kwam ze in Nederland wonen. Ze was toen 29 jaar oud. “Eerst woonde ik in Amsterdam, maar in 2008 ben ik naar Utrecht verhuisd. Ik was net zwanger van mijn tweede kind. We waren op zoek naar een huis met meer ruimte en een tuin. Uiteindelijk hebben we dat gevonden in Wittevrouwen.”

Via een vriendin maakt Moore kennis met de buurt Wittevrouwen. “Ik vind het een hele gezellige, groene buurt. En het is niet zo duur als in Amsterdam. Althans, dat was het in 2008 niet. Er is hier meer ruimte voor de kinderen, maar het voelt toch ook als een klein dorp.”
Nederlanders zijn heel direct en aardig, vindt Tip. Net als Australiërs.

Maar er zijn ook verschillen tussen de culturen, die niet meteen aan de oppervlakte liggen. “Typisch aan Nederland is ook de ‘regels zijn regels’-instelling. Ik heb lesgegeven over rechtssystemen. Daarom valt mij dat op. Regels zeggen veel over de manier waarop mensen denken. In Nederland is het bijvoorbeeld opvallend dat regels zeggen wanneer je iets wel mag doen, in plaats van wanneer iets verboden is.”

Utrecht heeft haar niet zozeer veranderd, denkt Moore. Wel moest ze even wennen aan een andere manier van leven. “Bijvoorbeeld dat je in Nederland moet vragen om wat je wil. Stel je voor, je staat bij de bakker. In Australië gaat iedereen netjes in de rij staan en houdt men in de gaten wie er als volgende aan de beurt is. In Nederland moet je echt zelf opletten wanneer je aan de beurt bent. Als er gevraagd wordt: ‘Wie was er dan aan de beurt?’ dan moet je reageren. Dat is een kwestie van wennen.”

Als Moore iets zou kunnen veranderen aan Utrecht, is het wel de woningmarkt. “Ik denk dat er meer betaalbare woningen zouden moeten zijn. Vooral voor studenten. Het is niet goed geregeld nu. Ik denk dat er veel mogelijkheden liggen in het bouwen van studentenhuizen in de buurt van Utrecht Science Park. Dat is misschien beter dan dat ze allemaal in het centrum wonen.”

16 Reacties

Reageren
  1. G.H.

    Het gedrag van de gemiddelde Nederlander in rijen is inderdaad beschamend, net als andere omgangsvormen.
    Onbeschaafd en onbeschoft.

    Ik begrijp werkelijk niet waarom er nog zoveel toeristen uit België en Duitsland naar Nederland komen. Die landen voelen paradijslijk aan qua omgangsvormen, vergeleken met Nederland. Voor een Belg of een Duitser is die ‘sensatie’ dus omgekeerd. De horror…

  2. Koel Hoofd

    @G.H.
    Helemaal mee eens.

  3. Nina

    Regels zijn regels, omdat die democratisch tot stand zijn gekomen.

    Toch krijg ik steeds meer het idee dat regels worden omgebogen naar eigen wens; zowel door burgers, als soms zelfs door de overheid. Feitelijk het failliet van onze democratie, dus dat moeten we niet willen.

    Protesteren, bezwaar maken en een rechter vragen om uitsluitsel is prima, maar ondertussen moeten wel de regels blijven gelden voor iedereen.

  4. Harm

    Wat overdreven. Juist Nederlanders zeggen eerlijk wie er aan de beurt is. Het meeste ‘dringen’ en lak aan de regels dat ik heb gezien is in Zuid-Amerika. Daarnaast is de dichtbevolktheid misschien nog wel de belangrijkste indicator, waar zij eerst in een veel ruimer gebied woonde?

  5. Is

    @nina: verkeerde volgorde, de democratie ging eerst failliet (afschaffing referendum, achterkamertjespolitiek, uitsluiting van partijen) en daarna gingen mensen regels ombuigen. De democratie heeft een hervorming nodig.

  6. TJA…

    Regels zijn regels?
    Daar moet je bij de fietsers die door rood fietsen toch niet mee aankomen…

  7. Speak Up

    Volgens mij is deze mevrouw helemaal niet zo goed ingeburgerd als ze zelf denkt.

    Als mensen ergens ter wereld regels ombuigen naar de eigen zin, zijn het Nederlanders wel.

    Recalcitrant vanwege het recalcitrant zijn. Ook als regels ergens opslaan en zinvol zijn, er toch schijt aan hebben.

  8. WvR

    Is 11/10/2021 – 12:30:
    * achterkamertjespolitiek politiek bestaat minimaal al 49 jaar, sinds ik leef
    * uitsluiting van partijen bestaat ook minimaal al 49 jaar. Zie Centrum Partij en de Communistische Partij van Nederland, CP sinds begin jaren 80 (en opgeheven), CPN van daarvoor (en opgegaan in (volgens mij) Groen Links).
    * het referendum bestond slechts een aantal jaren, en begin 2000 voor een jaar of 5 in een soort test vorm. Ik heb er nooit de toegevoegde waarde van in gezien. Volslagen nutteloos mechanisme.

  9. Hadjememaar

    Natuurlijk zijn regels regels, daar hebben we ze voor. Het probleem is dat regels de bedoeling hebben het maatschappelijk verkeer in goede banen te leiden. Als regels te letterlijk genomen worden, of als regels ambtelijk misbruikt worden om burgers te knechten dragen ze niet meer bij aan het doel waarvoor ze zijn opgesteld. Dan moet de rechter ingrijpen.

    De menselijke maat en het doel van de regels zouden leidend moeten zijn in de toepassing en handhaving. Daar is het misgegaan. Ambtenaren durven de politiek niet tegen te spreken en rechters laten zich leiden door “regels” die zich tegen de burger keren.

    Ons systeem is ontspoort. Wat mij betreft niet afschaffen maar opvoeden.

    Leuk verhaal van Tip. Altijd interessant hoe buitenstaanders tegen ons gedrag aankijken.

  10. Lexus

    Regels zijn regels? Zojuist is er een snoeihard rapport van de Raad van Europa gepubliceerd over de bestuurlijke situatie in Nederland: https://nos.nl/artikel/2401348-raad-van-europa-wil-andere-politieke-cultuur-in-nederland.
    Nu de overheid in de meest ruime zin zich telkenmale en op tal van manieren vijandig en onwettig gedraagt tegenover de burgers — zelfs de wetgeving is soms burgervijandig –, kan men zich afvragen of we nog wel in een rechtsstaat leven. En met nagenoeg een voortzetting van het vorige kabinet kan men zich afvragen of hierin de komende periode verbetering zal intreden. Gezien de buitengewone ernst van de situatie heeft Nederland eigenlijk nauwelijks nog recht om met het vingertje naar andere landen te wijzen.

  11. Hadjememaar

    @ Lexus, het is aan het parlement en de rechters om dat onrecht recht te zetten en aan de burgers om hen daarop te wijzen. Op de barricades zou ik zeggen.

  12. Scherpschutter

    @Lexus

    Weet u wel wat een rechtsstaat is, als ik zo vrij mag zijn? U leeft 100% in een rechtsstaat. Dat de rechtsstaat niet voldoet aan de fantasie die u heeft opgebouwd rondom wat een rechtsstaat zou moeten omvatten (iets voor burgers kennelijk), laat dit uiteraard geheel onverlet. Een rechtsstaat is er niet voor u. Een rechtsstaat is er voor de staat en ik kan u vertellen; hij functioneert uitstekend. 😉

  13. Lexus

    @Hadjememaar: het treurige is dat ook het parlement soms in meerderheid instemt met regelgeving die niet anders dan als onrechtmatig, in ieder geval hoogst onbillijk kan worden gekenschetst, zoals bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire het geval was. Ik weet niet of barricades hier verandering in kunnen brengen. Op andere, meer betrouwbare politici stemmen wel, maar wie zijn dat? En als ze het zijn, blijven ze dat? Politiek is in Nederland helaas steeds meer een spel geworden, dat gespeeld wordt niet door mensen die iets in de wereld willen verbeteren, maar uitgevoerd door egoïstische en narcistische figuren met een gigantisch aantal spindoctors om zich heen om maar zo goed mogelijk op hun potentiële kiezers over te komen. Ook dat is een buitengewoon zorgwekkend iets.

  14. Lexus

    @Scherpschutter: u (er)kent het verschil niet tussen een staat en een rechtsstaat. Dat is uw bubbel.

  15. Scherpschutter

    @Lexus

    Noord Korea is een rechtsstaat. Nu u weer… Uw probleem is dat u niet eens de moeite neemt om definities tot u te nemen. U verzint definities van begrippen om de realiteit maar te laten aansluiten op de vooringenomen fantasie. U heeft dit zelf niet eens door…

    Begint u nu gewoon eens simpelweg met u te verdiepen in wat een rechtsstaat exact is in een juridische context.

  16. Lexus

    @Scherpschutter: wat een jijbak zeg! Juist u bent degene die voortdurend eigen afwijkende definities verzint. Zoals al zo vaak opgemerkt: u leeft in een bubbel. Iedere rechtsstaat is een staat, maar veel staten zijn helaas geen rechtsstaten. Zoals Noord-Korea, maar bijvoorbeeld, dichter bij huis, ook Wit-Rusland, en binnen de Europese Unie steeds meer ook landen als Hongarije en Polen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).