Amsterdamsestraatweg krijgt drie winkelgebieden | De Utrechtse Internet Courant Amsterdamsestraatweg krijgt drie winkelgebieden | De Utrechtse Internet Courant

Amsterdamsestraatweg krijgt drie winkelgebieden

Amsterdamsestraatweg krijgt drie winkelgebieden
De Amsterdamsestraatweg. Archiefbeeld DUIC
Het plan om de Amsterdamsestraatweg veiliger en leefbaarder te maken bestaat onder andere uit zogeheten ‘winkelconcentratiegebieden’. Het nieuwe bestemmingsplan hiervoor ligt vanaf 20 mei ter inzage. 

Het plan om de Amsterdamsestraatweg veiliger en leefbaarder te maken bestaat onder andere uit zogeheten ‘winkelconcentratiegebieden’. Het nieuwe bestemmingsplan hiervoor ligt vanaf 20 mei ter inzage. 

Het nieuwe bestemmingsplan bevat regels om de leefbaarheid en de economische structuur van de Amsterdamsestraatweg tussen de Marnixlaan en de noordelijke binnenstad te verbeteren. “De problemen in de straat spelen zich vooral in dat deel van de straat af
en daarom is vanuit het oogpunt van efficiency het noordelijke deel van de straat buiten het plangebied gelaten”, laat het college van B&W over deze keuze weten.

Het plan moet veranderingen naar onwenselijk gebruik van panden tegengaan en wijst winkelconcentratiegebieden aan. Binnen deze gebieden krijgen ondernemers de mogelijkheid voor ‘daghoreca’, zoals ijssalons en lunchrooms. Buiten deze gebieden kunnen winkels omgezet worden naar woningen.

De winkelconcentratiegebieden aan de Straatweg
De winkelconcentratiegebieden aan de Straatweg

Winkelconcentratiegebieden

Leegstand van winkels, een landelijke trend, komt ook voor op de Amsterdamsestraatweg, zo concludeert de gemeente. Als gevolg daarvan krijgen leegstaande panden andere functies dan detailhandel, wat tot gevolg kan hebben dat de aantrekkingskracht van de straat als winkelgebied verder vermindert.

Om deze tendens te keren worden twee gebieden waar de winkelfunctie nu nog het sterkst is, het gebied rond de Plantage en het zuidelijk deel van de Amsterdamsestraatweg, aangewezen als winkelconcentratiegebied. Dat is een gebied waar de winkelfunctie centraal staat. Het aanwijzen van winkelconcentratiegebieden wordt noodzakelijk geacht voor de economische levensvatbaarheid van de winkels aan de Amsterdamsestraatweg.

Het bestemmingsplan bevat een derde winkelgebied, namelijk de blokken ten zuiden van de
Marnixlaan. Het zijn de roodgestreepte bouwblokken op het kaartje. Deze blokken hebben ook bestemming Gemengd -1 gekregen, omdat dat gebied nog goed als winkelgebied functioneert.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt ter inzage van 20 mei tot en met 30 juni 2016. Op 31 mei 2016 vindt een informatiebijeenkomst voor de buurt plaats. Behandeling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad is naar verwachting rond november 2016.

12 Reacties

Reageren
  1. Jasper

    Ik ben bang dat de staatweg zijn unieke diversiteit zo zal verliezen!

  2. Jeroen

    Ik ben blij dat de Straatweg zijn unieke ‘diversiteit’ zo zal verliezen!

    Door veel leegstand wordt het voor veel pandeigenaren erg verleidelijk de huur (deels) contant te verrekenen, wat de criminele ondernemers maar al te goed uitkomt.

  3. Berend

    Lijkt me een aardig plan, maar waar de Straatweg het meest van op zou knappen is het aantal kebabzaken en kappers terugdringen. En al die schimmige gokzaakjes en ‘shishalounges’ direct sluiten. Juist daar staat ‘s avonds allerlei gajes samen te scholen.

  4. Dirk

    Fijn, het is nu dus verankerd in beleid. Feitelijk worden bestaande winkels nu gedoogd in de blauwe gebieden.

    Het is belangrijk dat elke keer wanneer er nu een zaak gesloten wordt rondom het spoorviaduct vanwege misstanden de gemeente de vergunning intrekt. Dan blijven uiteindelijk alleen de welwillenden over.

    Een ander voordeel is dat er in de blauwe gebieden voortvarend begonnen kan worden met het verwijderen van parkeerplaatsen en daarvoor in de plaats meer invaliden-, scooter- en fietsparkeerplekken.

  5. Y

    Neem is een kijkje als je de Utrechtsebrug over gaat in Amsterdam, kan Utrecht een voorbeeld van nemen zo veel leven daar geen azijnzeikers die zeiken om alles en niets. Blank,donker,geel trams honden katten kinderen volwassen pubers toeristen en iedereen doet gewoon lekker mee. Utrecht THE city of Boring peoples.

  6. Janneke

    Eens met Berend! Laatst is er ook weer een casino geopend…why?! Dat rijmt toch niet met bovenstaande plannen???

  7. Utregter

    He @Y, dan ga je toch lekker in Amsterdam wonen…?

  8. Frans

    Het vergunningenbeleid moet echt op de schop om de diversiteit van het winkelaanbod te verbeteren. Minder kappers, nagelstudio’s, massagesalons, gokhallen, koffiehuizen en vage pakket bedrijven. Meer vernieuwende horeca met redelijke sluitingstijden, zoals Gys en Bagels. Hierdoor zal de nachtelijke onrust afnemen en de straat een betere uitstraling krijgen. Het stadsstrand op de kop van de ASW is ook een goede zet om de straat op te pimpen.

  9. Fab

    Goed basisplan om verkeerde invulling van panden tegen te gaan. Van sommige zaken kunnen er echt teveel zijn, waardoor je elkaar op voorhand kapot concurreert. Een stabiele winkelfunctie is een essentiële, maak anders van bepaalde panden een tijdelijke invulling, waarbij definitieve pas na 2-5 jaar in gaat. Zodat je starters niet weert en ook de mogelijkheid biedt om zonder mega hoge kosten weer te stoppen als iets gewoon niet aan slaat. Het zou heel jammer zijn als de straat zijn daadwerkelijke diversiteit kwijt raakt – niet die van overlastwinkels – maar die van de vele totaal verschillende winkels die het gewoon goed doen.

  10. Herman

    Eens met dit beleid en veel van de voorgaande sprekers. Het moet maar eens klaar zijn met die vage zaakjes (zoals “Stichting Straat” waar alleen maar vage lui binnen worden gelaten als ze aanbellen, idem voor nummer 213 en 223 – altijd de hele nacht open), veel van de massagesalons en andere functies waarvan je aan de buitenkant niet kunt zien wat er binnen gebeurt, maar waar omwonenden overlast ondervinden. Concentreer de goede (winkel) functies waar de buurt wat aan heeft in de gebieden die de gemeente nu aanwijst en maak de rest lekker wonen. En vooral: sluit die vage handel. Helemaal prima.

  11. Coen

    Is het plan al ergens digitaal te vinden/in te zien? Op de sites http://www.utrecht.nl/bestemmingsplannen of op http://www.ruimtelijkeplannen.nl is nog niets te vinden. Maar het plaatje met de concentratiegebieden is blijkbaar ook al openbaar…

  12. Frank E.

    Als het gaat om koopzondagen en horecaterrassen schreeuwt iedereen om het hardst dat ondernemers zoveel mogelijk vrij moeten worden gelaten en dat we nou eenmaal in een grote stad wonen, maar zodra het om “kebabzakken, kappers en shishalounges” moet de gemeente opeens keihard ingrijpen.

    Wees eens een beetje consistent, mensen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).