Anne Meijer, heeft Anne dat echt getekend? | De Utrechtse Internet Courant Anne Meijer, heeft Anne dat echt getekend? | De Utrechtse Internet Courant

Anne Meijer, heeft Anne dat echt getekend?

Anne Meijer, heeft Anne dat echt getekend?

Ja, dat heeft Anne echt getekend. Haar ouders moeten het vaak bevestigen als de visite vol ongeloof vraagt of die mooie tekening die op tafel ligt echt door Anne is gemaakt. Anne is dan een jaar of zes. Het tekentalent van Anne Meijer, in 1969 in Boskoop geboren, is dus al op jonge leeftijd zichtbaar. Ze tekent vanaf het moment dat ze een potlood vast kan houden en zich nog  onbewust is van de bewonderende blikken en lovende commentaren van ‘de grote mensen’. Ze blijft tekenen, ook nog als ze op de middelbare school zit en het verwondert dan ook niemand als zij daarna kiest voor een opleiding aan de kunstacademie.

Anne Meijer is pas 17 jaar als zij wordt aangenomen aan de Utrechtse School voor de Kunsten (HKU). Ze kan de stad uitkiezen want ze doet ook in Rotterdam toelatingsexamen en wordt ook daar aangenomen. Ze kiest Utrecht omdat haar oudere zusje al hier studeert. Na een voorbereidend jaar kiest ze voor Mode als studierichting. Later stapt ze over naar de opleiding Grafische Vormgeving, maar besluit tenslotte om als autonoom kunstenaar af te studeren.

Door de overstapjes tijdens haar opleiding naar de verschillende disciplines duurt haar studie iets langer dan gebruikelijk, Anne studeert in 1995 af. Ze stapt de ‘grote wereld’ onbevangen in. Van een collega krijgt Anne het aanbod om een gedeelte van een atelier te huren en daar maakt ze dankbaar gebruik van. Het schilderen gaat haar makkelijk af, maar haar doeken aan de man brengen is een ander verhaal. Anne Meijer is in die periode erg gevoelig voor afwijzingen. Met doeken onder haar arm een galerie binnenstappen is  geen optie. Heel lang is er dan ook geen galerie die haar vertegenwoordigt, maar ze blijkt toch goed in staat zelf haar werk te promoten. In die tijd werkt ze parttime in de horeca, onder andere in het theatercafé  ’t Hoogt en Restaurant Luce. Daar en in café Zeezicht in de Nobelstraat (nu: Florin) exposeert ze met regelmatig haar schilderijen en bouwt een netwerk op van mensen die haar werk bewonderen en ook kopen.

In 2001 neemt ze de uitnodiging van een vriend aan om naar Barcelona te komen om er te schilderen, hij heeft daar een galerie/atelierruimte. Ze werkt er drie maanden en keert daarna weer terug in Utrecht. In Barcelona leert Anne dat ze niet in het buitenland hoeft te zijn om inspiratie te vinden. In Nederland vindt ze die voldoende. Na Barcelona vindt ze het tijd om door middel van exposities een groter publiek te bereiken. Ze kan haar schilderijen toch niet eeuwig in ’t Hoogt en Zeezicht blijven tonen.

Op uitnodiging exposeert ze bij Genootschap Kunstliefde en participeert ze aan exposities van de DepARTmentStore die de Utrechtse onderneemster Shari Lee Gumbs met regelmaat in en om Utrecht organiseert. Sinds 2007 presenteert Galerie Vonkel uit Den Haag haar schilderijen op enkele grote beurzen in Nederland, onder andere, Realisme en Affordable Art Fair in Amsterdam en Art The Haque in de voormalige Fokker Terminal in Den Haag. In 2010 heeft ze een succesvolle solotentoonstelling bij Galerie Morren in Utrecht en in 2012 was haar schilderij ‘Freckles’, na een strenge selectieprocedure, te bewonderen in het Haags Gemeente Museum tijdens de jaarlijkse zomertentoonstelling.

Na haar studie begint Anne met het schilderen van familieportretten gevolgd door een periode waarin het synchroon zwemmen centraal staat. Als ze kennismaakt met het Amerikaanse fenomeen ‘mini-miss’ waarin zeer jonge meisjes ‘fully dressed’ en zwaar opgemaakt voor een jury moeten paraderen, schildert Anne een serie schilderijen met dit thema. De gedachte achter deze onderwerpen, hoe verschillend ook is dat niets zo mooi is als het lijkt. Op de familie portretten kijkt iedereen blij, maar ieder huisje heeft zijn kruisje en er is veel valse schijn. Bij het synchroon zwemmen, knallen de hoofden van de zwemmers onder water bijna uit elkaar omdat de adem (te) lang moet worden ingehouden. Eenmaal boven water lachen ze hun mooiste lach. Het zijn deze contrasten die Anne boeien. Hetzelfde geldt voor de arme mini-missjes in Amerika. Die kinderen worden, soms huilend, door hun ouders het podium opgeduwd.

Momenteel werkt Anne Meijer aan een reeks schilderijen met jonge kinderen. In olieverf en op doeken van formaat schildert zij jongens en meisjes op een (bijna) adolescente leeftijd. Kwetsbaar zijn ze, maar gelijktijdig zijn ‘haar’ kinderen ook sterk, zelfbewust en stoer. Het is een onderwerp waar de kijker iets van zal vinden, de kunstenares proeft bij de toeschouwer soms enig ongemak en is zich daarvan bewust. Toch zijn het uiterst integere schilderijen van jonge kinderen die zowel fysiek als geestelijk volop in ontwikkeling zijn, niets meer en niets minder. Is het onderwerp misschien controversieel, de kwaliteit van haar werk is dat zeker niet. Anne Meijer schildert in mooie composities, laag voor laag en met veel kleurgevoel haar bijna transparante mensenkinderen. Ik vind haar schilderijen prachtig en van hoge kwaliteit.

Anne Meijer is een mooi mens, ze is blij met haar talenten en wat ze ermee doet. Ze geeft zonder knikkende knieën een aantal uren per week tekenles aan lang gestraften mannen en vrouwen in de Van Der Hoevenkliniek in Utrecht, een TBSinstelling. Ze beschikt over een groot en licht atelier waar ze naast haar schilderijen ook fotocollages maakt. Via haar website kunt u met haar een afspraak maken. U bent van harte welkom.

www.annemeijer.nl

Marcel Gieling (www.marcelgieling.nl)

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

12 Reacties

Reageren
  1. Mike Kortekaas

    Een mooi verhaal weer.

  2. André de Vos

    Mooi portret van Anne, ik vind ook dat ze prachtige schilderijen maakt.

  3. Guus Maris

    Goed Marcel,

    Je wordt een waardig opvolger van Juffermans !
    Ik lees je blog’s met plezier; je bent informatief en hebt een prettig ritme.

  4. Lian Nijland

    We zijn gelukkige bezitters van een echte Anne Meijer! En dat zeggen we steeds vol trots.

  5. Bert Lorjé

    Ik ben in het bezit van Anne’s eindexamen schilderij ‘de strandbal’, 2×2 meter schitterend en wat ontwikkelt ze zich geweldig.

  6. Dennis Teunissen

    Prachtig stuk! Als Marcel je verhaal bloot heeft gelegd, dan leef je pas ECHT 🙂

    Dennis

  7. Peter engelen

    Is inderdaad mooi werk,
    Ook nog toegelaten tot kunstliefde is wel helemaal
    Bijzonder.

  8. marco mout

    Mooi werk, mooi verhaal. Jonge talenten die gedreven verder groeien. Ik weet er alles van.
    Kijk maar als voorbeeld op http://www.merlebouwmeester.nl
    Nu pas 16jr maar al sinds klein beeldhouwend. Werken te zien bij rechtbanken, ziekenhuizen,stadsparken enz.

    tw:@marcomout
    @dekruittoren

  9. cees meijer

    Anne is inderdaad een prachtig mens en ik kan het weten. Ik ben zo gelukkig dat ik in meerdere betekenissen een ECHTE Anne Meijer “heb” . Wie zou niet blij en trots zijn met zo’n dochter. I LOVE YOU X

  10. Paul Barendrecht

    Mooi verhaal over Anne.

  11. john noy

    hee marcel, weer picco bello hoor. ik ben ook fan van haar werk. sterke persoonlijkheid in haar visie.

  12. Joost van Burick

    Dit is echt mooi werk en een lekker lezend stuk over deze kunstenares.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).