Archeologen ontdekken kanaal uit de Romeinse tijd in Utrecht Archeologen ontdekken kanaal uit de Romeinse tijd in Utrecht

Archeologen ontdekken kanaal uit de Romeinse tijd in Utrecht

Archeologen ontdekken kanaal uit de Romeinse tijd in Utrecht
Bron: gemeente Utrecht
Bij recent archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg in Utrecht is een kanaal uit de Romeinse tijd ontdekt. Deze 15 meter brede watergang verbond de toenmalige Rijn met de Hollandse IJssel.

Bij recent archeologisch onderzoek in polder Rijnenburg in Utrecht is een kanaal uit de Romeinse tijd ontdekt. Deze 15 meter brede watergang verbond de toenmalige Rijn met de Hollandse IJssel.

Aan het noordelijke uiteinde van het ontdekte kanaal, in De Meern, werd vorig jaar al een Romeinse militaire post ontdekt. Ook aan het zuidelijke uiteinde, in Rijnenburg, zijn nu vondsten gedaan die verband houden met het Romeinse leger. De Romeinen blijken zich intensief met de Rijndelta te hebben bemoeid.

Het Romeinse kanaal bevindt zich deels onder de Meerndijk, ten zuiden van de A12. Deze dijk is in de dertiende eeuw aangelegd bovenop de ruim duizend jaar oudere, inmiddels volledig dichtgeslibde watergang.

Dat er in de Romeinse tijd een verbinding bestond tussen de Rijn en Hollandse IJssel, was al langer bekend. Bij eerder onderzoek kon echter niet met zekerheid worden vastgesteld dat deze waterweg door de mens is gegraven. Dat is nu wel gelukt. Zo blijkt de oever messcherp in het omringende veen te zijn gestoken. Bovendien loopt het kanaal over minstens 800 meter kaarsrecht.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Romeinse Rijkswaterstaat 

“Het nieuw ontdekte kanaal bij De Meern laat zien hoe de Romeinen de Rijndelta naar hun hand zetten. Een waardevolle ontdekking die een stukje toevoegt aan het verhaal van de Romeinen in Nederland”, aldus wethouder Streefland, verantwoordelijk voor erfgoed.

Dit deden zij onder meer door dwarsverbindingen tussen de verschillende riviertakken te graven. De doorsnede van het kanaal lijkt veel op de beroemde ‘Corbulogracht’. Dit kanaal werd rond het jaar 50 op last van de Romeinse bevelhebber Corbulo gegraven tussen de mondingen van de Rijn en de Maas, vlak achter de duinen. In 2021 werd bij Oosterhout (Gelderland) ook al een tot dan toe onbekend Romeins kanaal ontdekt. Dit verbond de Waal met een noordelijker gelegen riviertak.

Het kanaal bij De Meern lijkt, net als de Corbulogracht, in het midden van de eerste eeuw te zijn aangelegd als onderdeel van de Romeinse grens (limes). Aan het noordelijke uiteinde van de waterweg, in De Meern, werd vorig jaar een klein militair steunpunt ontdekt dat functioneerde tussen de jaren 50 en 80 van de eerste eeuw, en mogelijk ook later nog. De recente vondsten in Rijnenburg suggereren dat Romeinse militairen in die jaren ook actief waren rond het zuidelijke uiteinde van het kanaal.

Het archeologisch onderzoek in Rijnenburg vindt plaats vooruitlopend op de toekomstige ontwikkeling van het gebied. Behalve duurzame energieopwekking, natuurontwikkeling, sport en recreatie is in Rijnenburg op termijn plaats voor grootschalige woningbouw.

13 Reacties

Reageren
  1. Le coq sportif

    Prachtige ontdekking!

  2. Cor van Angelen

    De Romeinen waren best slim. Naast het aanleggen van wegen met 4 basiseigenschappen die tot op vandaag meestal (goed afwaterend, bolvorm) in praktijk gebracht worden. Nu ook een kanaal slim aangelegd in het laagste deel van de omgeving, in polder Rijnenburg. Is men heden ten dage ook nog slim om daar, met hoog grondwater, geen woningen te bouwen waar alleen maar water- en vochtoverlast te verwachten valt…..

  3. Koel Hoofd

    Resulteert het in een polderbouw verbod?

  4. Katja

    Houdt het zichtbaar !
    Er is al genoeg verdwenen…

  5. Rabe

    Niet bebouwen. Stukje historie.

  6. woutvr

    Prachtig zo’n vondst! En mooi integreren met huizen(bouw) moet toch mogelijk zijn, dat is elders ook gelukt.

  7. Nico

    Kan waarschijnlijk gelijk niet meer gebouwd worden, hoe dan ook houdt het de boel op.

  8. Jan

    @Nico
    “Kan waarschijnlijk gelijk niet meer gebouwd worden, hoe dan ook houdt het de boel op”
    Dit is onjuist. Er is bij de planning rekening gehouden met het onderzoek. Op basis van het onderzoek zal het bouwplan worden gemaakt waarbij zoveel mogelijk de openbare groenvoorzieningen worden ingepland. De start van de bouw van de woningen staat gepland voor 2035.

  9. Katja

    Maar zal wel, net zoals alles in Leidsche Rijn, weggebulldozerd worden

  10. Bgt Utrecht

    @nico jij weet niet hoe het werkt volgens mij. Het staat zelfs in de laatste zin, vooruitlopend aan de ontwikkeling van het gebied. Geen vertraging dus, de bouw begint voorlopig nog niet.

  11. Lolke Stelwagen

    De Hollandse IJssel is tegenwoordig een tak(je) van de Lek. Die ontstond ca 200 na Chr. Het kanaal dat de Hollandse IJssel verbond met de (oude) Rijn is ca 150 jaar ouder. Rara hoe zit dat?
    Ik kan van alles speculeren, maar wie weet precies hoe het zit?

  12. Asterix

    Rare jongens. Die Romeinen.

  13. Rob Stolk

    lolke Stelwegen: De Hollandsche IJssel ontstond in doordat twee kreken een van de Rijn en een van de Maasmonding verbonden raakten. Of Romeinen die doorbraak hebben geforceerd of de natuur is niet duidellijk. Het is verwarrend als men zegt dat dit kanaal de verbinding was met de Hollandsche IJssel, ipv met de toenmalige Rijnkreek.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).