Arjan den Boer werkte jarenlang aan ultieme Oriënt-Express App | De Utrechtse Internet Courant Arjan den Boer werkte jarenlang aan ultieme Oriënt-Express App | De Utrechtse Internet Courant

Arjan den Boer werkte jarenlang aan ultieme Oriënt-Express App

Arjan den Boer werkte jarenlang aan ultieme Oriënt-Express App
Een iPad-app waar meer dan tien jaar lang foto’s, affiches en informatie voor zijn verzameld en waar drie jaar lang aan gesleuteld is om het helemaal perfect te krijgen. DUIC-blogger Arjan den Boer deed dit voor ’s werelds beroemdste trein: de Oriënt-Express.

Een iPad-app waar meer dan tien jaar lang foto’s, affiches en informatie voor zijn verzameld en waar drie jaar lang aan gesleuteld is om het helemaal perfect te krijgen. DUIC-blogger Arjan den Boer deed dit voor ‘s werelds beroemdste trein: de Oriënt-Express.

03-nlArjan den Boer presenteerde de app gistermiddag in het Spoorwegmuseum. De Oriënt-Express was een luxe treinverbinding tussen Parijs en Constantinopel. Een treinrit die in 1883 voor het eerst reed en nog altijd tot de verbeelding spreekt. De elite uit die tijd trok op deze manier door Europa richting het huidige Istanbul. Een spoortraject dat door de jaren en de daarbij komende oorlogen vaak moest veranderen van richting en koers.

Wie de blogs van Arjan den Boer leest, weet dat hij geen half werk levert. Zo ook niet voor deze app. Met honderden historische beelden, portretten van hoofdpersonen en reizigerscitaten heeft Den Boer de hele geschiedenis van deze roemruchte trein in kaart gebracht daardoor krijg je ook nieuwe inzichten in de historie van Europa. “In de 20e eeuw bleef de Oriënt-Express nauw verbonden met de Europese geschiedenis en cultuur. De app is daarom interessant voor liefhebbers van geschiedenis, design, architectuur en reizen.”

poster-1888Den Boer heeft voor de app de reis zelf ook gemaakt om zo bijvoorbeeld te laten zien wat er van het allereerste eindstation van de spoorwegverbinding is geworden. Dit is tegenwoordig een vervallen gebouw op een parkeerplaats. Verder zijn er 360º foto’s gemaakt van stations en treinstellen en kan je door middel van interactieve routekaarten en stadsplattegronden Parijs tot Istanbul verkennen.

Er gaat de komende tijd bekeken worden of er een samenwerking tussen de app en het Spoorwegmuseum mogelijk is. Van een deel van de verzameling van Arjan den Boer is tot en met 31 oktober een kleine expositie in het Allard Pierson Museum in Amsterdam te zien.

De app is momenteel alleen nog voor iPad te downloaden voor 6 euro.

1 Reactie

Reageren
  1. Niels Bokhove

    Ik ben benieuwd of ook de Orient Express-passage in M. Nijhoffs beroemde gedicht “Awater” in Arjan de Boers app zit: “Maar denk niet, dat zij zich bekreunt om u, / de Oriënt Express”. Die kwam overigens niet langs het Utrechts Maliebaanstation, zoals Arjan ongetwijfeld weet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).