Armando breekt met Museum Oud Amelisweerd - De Utrechtse Internet Courant Armando breekt met Museum Oud Amelisweerd - De Utrechtse Internet Courant

Armando breekt met Museum Oud Amelisweerd

Armando breekt met Museum Oud Amelisweerd
'Zwaan' van Armando. Foto: Ernst Moritz
Armando en het Museum Oud Amelisweerd (MOA) gaan uit elkaar. De kunstenaar wenst zijn collectie onder te brengen bij een ander museum. 

Armando en het Museum Oud Amelisweerd (MOA) gaan uit elkaar. De kunstenaar wenst zijn collectie onder te brengen bij een ander museum. 

Het huidige contract loopt nog tot 1 maart 2018, daarna is het einde verhaal voor Armando in het noodlijdende museum. De financiële onzekerheid is de reden voor Armando om de samenwerking op te zeggen.

Het bestuur van het museum laat weten het prioriteit te vinden dat er een goede oplossing komt voor het museale beheer van de ‘waardevolle en belangrijke collectie van Armando’. “Wij hopen dat de Armando Stichting het komend jaar het overleg met MOA hierover wilt voortzetten. Wij betreuren de onduidelijkheid die er nu is ontstaan over de toekomst van de Armando Collectie.”

Het betekent overigens niet dat er helemaal geen werk van Armando meer te zien zal zijn in het museum. Het deel van de Armando-collectie in beheer van de gemeente Amersfoort zal wel te zien blijven.

Het Museum kampt met een groot financieel probleem omdat de gemeente Utrecht de subsidie ineens stop heeft gezet. Alleen voor komend jaar is er nog subsidie.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Han Dig

  Hoezo “ineens” er is alleen sprake geweest van startsubsidie!

 2. Gerard vd Vecht.

  Ik hoop dat er nu geen subsidie meer naar toegaat om de directrice aan het werk te houden.

 3. herman

  Alle kunt & cultuur subsidies de wereld uit en te beginnen in Utrecht.

  Wat een ellende levert de hobby van wat cultuurpauzen op, alleen maar ruzie en gezeur en dan gaat het om heel veel geld waar slechts een paar bezoekers op af komen die toch geld zat hebben.

 4. George Knight

  Het bericht klopt niet, zoals Han Dig terecht opmerkt. De gemeente Utrecht heeft de subsidie niet stop gezet. Het is een raadsel waar DUIC deze informatie op baseert. Het is gewoonweg onjuist.

  Wie de kwestie gevolgd heeft weet dat vanaf 2011 achtereenvolgende cultuurwethouders van de gemeente Utrecht aan de stichting Museum Oud Amelisweerd duidelijk hebben gemaakt dat er nooit een cent subsidie voor de exploitatie zou gaan naar de stichting MOA. Dat was de randvoorwaarde die de Utrechtse raad het gemeentebestuur oplegde. Utrecht investeerde 1,66 miljoen euro in het landhuis en MOA wist vanaf het begin dat het daarmee moest doen en voor de eigen fondsenwerving verantwoordelijk was.

  Het MOA heeft een financiële basis in de afgelopen jaren nooit voor elkaar weten te krijgen. Dat is uitsluitend directie en bestuur van het MAO te verwijten. Het is onterecht om van het financieel ontsporen van het MOA de gemeente Utrecht in de schoenen te schuiven. Samen met de gemeente Amersfoort is Utrecht juist
  uiterst welwillend en geduldig voor het MOA geweest. Het is uitsluitend aan het MOA zelf te wijten dat nu al enkele jaren een faillissement dreigt en het vermoedelijk spoedig einde verhaal is voor deze huidige exploitant.

  Het zou het Utrechtse DUIC sieren als het zich beter verdiepte in deze voor de Utrechtse museumwereld zo belangrijke kwestie en de lezers geen onwaarheden op de mouw spelde.

  Zie ook: https://georgeknightlang.wordpress.com/2017/04/19/armando-beeindigt-bruikleenovereenkomst-met-moa-alternatieven-komen-in-zicht/

 5. Bernd

  Mensen, ga naar de huidige fantastische MOA-tentoonstelling TIER en zie zelf hoe succesvol dit museum is met andere kunstenaars + ondersteunende schilderijen van Armando ! En dit blijft zo doorgaan, zelfs met de najaarstentoonstelling van Chinese kunst.

 6. Gerrit

  Inderdaad een fantastische tentoonstelling TIER. http://www.moa.nl/nl/Exhibitions/Tier
  Waar de zwaan bij het artikel ook deel van uitmaakt en niet van Armando is maar dat terzijde.
  Het centraal museum Utrecht krijgt ook subsidie, meer dan 10 miljoen per jaar. Het ondersteunen door jouw bezoek maar ook voor een gemeente en provincie als Utrecht mag geen bezwaar zijn.
  Het is een uniek parel aan de Kromme Rijn.

 7. Nosan

  Ok, dan maar zonder Armando. Blijft een prima museum. De collectie moet wat minder “Armando” zijn. Trouwens ik vind het schandalig dat Armando eventjes de stekker eruit trekt. Er zijn niet zo veel levende kunstenaars die een museum hebben die hun werk promoot…
  MOA zonder Armando: Prima!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).