Arthur Japin krijgt koninklijke onderscheiding uit handen van Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma Arthur Japin krijgt koninklijke onderscheiding uit handen van Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma

Arthur Japin krijgt koninklijke onderscheiding uit handen van Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma

Arthur Japin krijgt koninklijke onderscheiding uit handen van Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma
Foto: Instagram Sharon Dijksma
De Utrechtse schrijver Arthur Japin is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding dinsdag in TivoliVredenburg uit handen van burgemeester Sharon Dijksma.

De Utrechtse schrijver Arthur Japin is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding dinsdag in TivoliVredenburg uit handen van burgemeester Sharon Dijksma.

Arthur Japin is bij het grote publiek onder meer bekend vanwege zijn boeken ‘De zwarte met het witte hart’, waarmee hij in 1997 doorbrak, ‘De vierde wand’, ‘De overgave’ en ‘Een schitterend gebrek’. Eerder dit jaar won zelfs een zin uit het laatstgenoemde boek een prijs. De zin: ‘Dit is het enige wat telt, lieverd, dat iemand meer in je ziet dan je wist dat er te zien was’, werd door het Nederlandse publiek uitgeroepen tot mooiste liefdeszin van Nederland.

Japin wordt vanwege zijn oeuvre gezien als exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur. Van zijn boeken zijn drieënveertig vertalingen in meer dan twintig talen verschenen. In 2006 schreef Japin het Boekenweekgeschenk ‘De grote wereld’ en in 2008 kreeg hij de NS Publieksprijs voor ‘De overgave’.

De schrijver vraagt in zijn werk vaak aandacht voor maatschappelijke vraagstukken. Dat blijkt ook wel uit de warme banden die hij onderhoudt met een aantal belangenverenigingen, zoals de Belangenvereniging van Kleine Mensen, Stichting Eigen Gezicht en Stichting het Bezinningshuis. Ook is hij bekend als acteur, presentator en liedschrijver. Zo kreeg hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor het theaterprogramma van Sara Kroos.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Sharon Dijksma (@sharon_dijksma)


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Japin Lezer

  Ons kent ons. Het is 1 grote kliek. Hij zit overigens meestal in Frankrijk en is nauwelijks in Utrecht…………

 2. Dirk van Zuylen

  ik word misselijk

 3. Pim

  Beetje overschat

 4. Hoera

  @stuurluitjes hierboven, ik lees graag jullie boeken…
  O nee, jullie kunnen alleen op dit soort fora schreeuwen.
  Ik feliciteer dhr. Japin met zijn welverdiende koninklijke onderscheiding.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).