Beeld 'De Acteur' van Frans Stelling onthuld op het Zocherplanstoen - De Utrechtse Internet Courant Beeld 'De Acteur' van Frans Stelling onthuld op het Zocherplanstoen - De Utrechtse Internet Courant

Beeld ‘De Acteur’ van Frans Stelling onthuld op het Zocherplanstoen

Beeld ‘De Acteur’ van Frans Stelling onthuld op het Zocherplanstoen
Vanmiddag is het beeld ‘De Acteur’ van beeldend kunstenaar Frans Stelling onthuld op het Zocherplantsoen bij Stadsschouwburg Utrecht.

Vanmiddag is het beeld ‘De Acteur’ van beeldend kunstenaar Frans Stelling onthuld op het Zocherplantsoen bij Stadsschouwburg Utrecht.

Het bronzen beeld ‘De Acteur’ heeft zijn blik op de Stadsschouwburg Utrecht gericht. De twijfelende man zit op een stoel. Hij heeft één hand open en met de ander houdt hij de stoel vast. Hij heeft zijn voet op een stuk papier en zijn hoofd verwijst naar een masker.

Frans Stelling (Utrecht, 1936) genoot opleidingen in Utrecht (Artibus, MKS), Tilburg en Amsterdam (Rijksakademie van beeldende kunsten) en nam deel aan (groeps-) tentoonstellingen in Utrecht als beeldend kunstenaar. Hij werkte als illustrator/vormgever bij het Instituut voor Antropobiologie UU, het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden, het Tropenmuseum in Amsterdam en was als docent verbonden aan Artibus en de Volksuniversiteit in Utrecht. Frans Stelling was ook als vormgever betrokken bij de films van broer Jos en speelde de jonge Rembrandt in diens film “Rembrandt fecit 1669”.

Stelling maakte eerder het bronzen hoofd van Louis Hartlooper in de hal van het LHC, dat in 2004 bij de opening van het filmtheater werd onthuld door Louis Hartlooper jr.
Tevens maakte hij in 2008 het bronzen beeld van Herman Berkien op het Ledig Erf (Tolsteegbrug).

Gemeentelijke kunstcollectie

Het beeld ‘De Acteur’ is een schenking van Jos Stelling aan de Gemeente Utrecht.
Kees Diepeveen, wethouder van o.m. cultuur voor de gemeente Utrecht, heeft het beeld ‘De Acteur’ onthuld en officieel namens de gemeente Utrecht in ontvangst genomen.
Het kunstwerk ‘De Acteur’ gaat deel uitmaken van de gemeentelijke kunstcollectie.

Op de foto: Frans Stelling (l), wethouder Diepeveen en Jos Stelling

1 Reactie

Reageren
  1. Jos W. Lemaier

    Wat een ontzettend aardig gebaar van die altijd zo ontzettend aardige man Jos Stelling! Utrecht is weer een stukje mooier dan het al was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).