Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door: te weinig geld om editie 2023 te organiseren Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door: te weinig geld om editie 2023 te organiseren

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door: te weinig geld om editie 2023 te organiseren

Bevrijdingsfestival Utrecht gaat niet door: te weinig geld om editie 2023 te organiseren
Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door. De organisatie laat weten dat er te weinig geld beschikbaar is. Het zou onverantwoord zijn om het festival door te laten.

Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door. De organisatie laat weten dat er te weinig geld beschikbaar is. Het zou onverantwoord zijn om het festival door te laten.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren met financiële onzekerheden. Oorzaken die door de organisatie genoemd worden zijn de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Al met al zou de organisatie te maken met een kostenstijging van 30 procent, die de organisatie niet kan doorberekenen aan bezoekers.

Voorzitter Jarrel Beets: “Spijtig dat we juist nu de vrijheid in Utrecht niet groots kunnen vieren. Ondanks alle inspanningen is het ons als stad en provincie niet gelukt om gezamenlijk genoeg financiering bij elkaar te krijgen. Ik hoop dat we met partners voor de komende jaren het festival wel mogelijk kunnen maken.”

Het Bevrijdingsfestival Utrecht geeft invulling aan 5 mei en viering van de vrijheid op deze dag voor de provincie Utrecht, met jaarlijks tussen de 37.000 en 45.000 bezoekers. Directeur Manja Kerstholt: “Dat we na 29 edities geen Bevrijdingsfestival in Utrecht kunnen organiseren doet pijn. Het festival is een begrip voor velen die hier hun eerste festivalervaring hebben opgedaan.”

Slecht weer

Vorige week werd al bekend dat het festival financieel in zwaar weer verkeert. Daarom vroeg de organisatie om steun bij de gemeente en provincie Utrecht. Beide overheden werd gevraagd om 50.000 euro bij te dragen. Volgens Manja Kerstholt waren zowel de provincie als de gemeente bereid om dat te doen. Dat blijkt nu dus onvoldoende te zijn. Volgens de directeur blijft het risico te groot, vooral als het slecht weer is op 5 mei en daarmee de horeca-inkomsten achterblijven.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht gaat in gesprek met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en partners uit stad en provincie hoe het festival de komende jaren financieel duurzaam georganiseerd kan worden. Ook andere bevrijdingsfestivals in het land hebben te maken met dezelfde problematiek.

Gekoppelde berichten

37 Reacties

Reageren
 1. Kloek

  Je krijgt 100.000 euro extra (!!!!!) (laat het even op je inwerken) en bent alsnog niet in staat het te organiseren?

  En dan 2 maanden voor het festival? Dat is toch veel te laat om tot deze conclusie te komen? 2 maanden voor het festival zou je festival al zo goed als klaar moeten zijn. Zeg ik als ervaren festivalmedewerker. Het was logischer geweest wanneer deze mededeling in december was gekomen. Dat is ene logische periode, omdat je zo’n 5 maanden voor het festival de boel in elkaar aan het breien bent.

  Dit soort festivals moeten veel meer met vrijwilligers werken dan met veel betaald personeel. En ja, dat kan. Ook nu nog. Vindt je deze mensen niet, dan zoek je verkeerd. Zo zijn de bevrijdingsfestivals ook gestart en er zijn nog vele festivals in Nederland die deze structuur kennen. Dan maar een onsje minder qua ambitieniveau. (Hoe denkt trouwens iedereen dat carnaval in het Zuiden georganiseerd wordt, waarbij er evenementen plaats vinden waar soms 25.000-80.000 mensen samen komen, het is niet zo dat er daar bezuinigd wordt op techniek of veiligheid hoor).

  Het kan anders. Het idee achter het bevrijdingsfestival is namelijk niet de hipste/ vetste acts van het moment binnen harken. Maar het gaat over feesten in vrijheid. Klein nuanceverschil. Boven op het feest zou altijd een dikke inhoudelijke laag moeten liggen (die al jaren kwijt/ zoek redelijk afwezig is).

  Ik kan alleen maar de conclusie trekken dat er sprake is van mismanagement en een niet solide en niet functionerende organisatie. En geld dat wegvloeit naar verkeerde kostenposten. En hoezo nasleep Corona? We zijn alweer een festivalzomer verder. Het is 2023 en geen 2022.

  Geef een andere club die 100.000 euro die gemeente en provincie bereid zijn te investeren en laat een andere club (met bewezen staat van dienst) de organisatie overnemen en laat het geld naar de organisatie (techniek, veiligheid) en programma gaan. Weet zeker dat er een organisatie in de provincie Utrecht is te vinden die voor dit geld misschien wel een flinke periode vooruit kan en een Bevrijdingsfeest/ festival neer kan zetten zoals het ooit bedoeld is.

  Als alternatief voor dit jaar zouden Ekko, ACU, TivoliVredenburg, De Nijverheid, bieb Utrecht, Jos Stellings filmtheaters en nog vele andere podia in Utrecht, mochten ze ruimte, 1 zaal en vrijwilligers hebben voor 5 mei overdag of in de avond, een alternatief in hun podia kunnen organiseren, waarbij het bezoek langs die podia wandelt.

  2 of 3 muziekoptredens per locatie op 5 plekken (voor een tijdsbestek van 3 uur), of in de middag of in de avond 5 dichters, Plus 5 verhalenvertellers. 5 toneelacts, 2 mooie films 5 dj’s in de avond op verschillende plekken en je bent eigenlijk al een heel end.

  Je probeert 3-5 acts van hoger en bekender niveau als partner te strikken en de rest vul je aan met jong talent. Laat ze uit bestaand werk plukken dat een connectie met vrijheid en bevrijding te maken heeft.

  Ieder podium stelt 1 zaal en vrijwilligers (waaronder technische vrijwilligers) ter beschikking en er zijn vast bands (bekend en minder bekend) die mee willen werken. Verder dj’s, toneelspelers, dichters, verhalenvertellers en filmmakers uit de provincie Utrecht of nabij, die vanuit ideële motieven mee willen werken aan zo’n vervangend evenement. Laat in de kleinere podia semi-akoestische optredens plaats vinden (eenvoudiger te realiseren) en laat ook de talenten van de toekomst hun verhaal over vrijheid vertellen. Ik weet zeker dat het een gegarandeerd succes wordt.

 2. Jeroen

  In plaats van de bevrjiding van Nederland na de tweede wereldoorlog te vieren, is het veranderd in een of ander wokerige dramdag. Dat is niet de insteek geweest van bevrijdingsdag. Dit soort festivals zijn daar een voorbeeld van. Missen we niks aan.

 3. Geenstijl@Utrecht

  Dit heeft toch niets meer met bevrijding te maken,het was gewoon een festival onder het mom van.

 4. Leon

  Jammer. De kosten van de coronajaren hakken er dan toch in.

 5. Uuu

  @ Jeroen

  “Woke” als groepering/ idee bestaat niet.

  Het is een vooral door tegenstanders van progressieve actiegroepen gebruikte term (lijkt het tegenwoordig) om alles op 1 hoop te gooien. Al die progressieve actiegroepen (tijdsgeest) strijden allemaal voor iets anders en vinden iets anders.

  Ze horen niet bij elkaar en zijn niet georganiseerd. Daarnaast nemen zij niet de beslissingen. Men agendeert vooral. Vrijheid van meningsuiting weet je wel? Of geldt dat alleen nog maar voor rechts conservatieve meningen?

  Overigens was verzet tegen het fascisme organiseren behoorlijk “woke”, maar dat zou je wel ontgaan.

 6. Joe

  @Leon

  Welke kosten voor welk festival in 2021 dan? Ging het vorig jaar wel door? Voor 2020 en andere perioden heeft men noodsteun ontvangen trouwens. Daarnast heeft men sponsoren en vele subsidieverstrekkers. Men kan gewoon niet begroten en organiseren. Dat is iets anders.

 7. Familie H

  Heel kort dag voor aanvragen akkoord voor kleine vieringen vanuit buurtvereniging etc. Wat mag er sowieso? Mag met scholen een aubade houden buiten bij ‘bejaardetehuizen’? En in optoch, zingend door buurten met veel ouderen?

 8. w

  @kloekie
  je denkt telkens met je lappen tekst het beter te weten, waarom neem je niet t heft in handen en adviseer je de betreffende organisaties, als je t allemaal zo goed weet lol

 9. HenQ

  LOL. Wat een timing. Het perfecte moment om alle commercie lekker overboord te gooien, en de dag gebruiken om hard te maken waar vrijheid echt om gaat. Sinds 2019/2020 hebben we dat allemaal bewust meegemaakt.

  @Jeroen helemaal mee eens

 10. Leon

  Juist als het niet of in afgeslankte vorm doorgaat maak je kosten die je niet kunt terugverdienen. Dat noodsteun kostendekkend zou zijn mag je dromen maar in de praktijk is dat natuurlijk lang niet altijd het geval.

 11. Baliekluiver

  Dan is nu het wachten op zo’n commerciele festivalboer die het Bevrijdingsfestival gaat inpikken om lekker veel bier te kunnen verkopen!

 12. Beertje23

  Vond het toch al niets meer aan. Vrijheid vieren met een hek er om heen, nee laat maar.

 13. Kloek

  @ W

  Wie weet doe ik dat al lang en kan ik er daarom ook wel lappen tekst over typen. Wie weet 😉 😛

  En nogmaals. Als een kwart tot een half A4 tegenwoordig een lap tekst is, maak ik me zorgen over de allerbelabberste staat van het onderwijs de afgelopen zoveel jaar. Lees het niet als het je niet bevalt. Maar dat is dan weer niet echt een teken van intelligentie.

 14. Uuu

  @ W

  Of organisaties zouden eens naar mensen als Kloek luisteren. Ze zijn nu vast weer druk bezig met het verzinnen van argumenten waarom zij zelf gelijk hebben.

  Al die organisaties die het allemaal niet meer kunnen tegenwoordig zouden eens een voorbeeld aan hun illustere voorgangers moeten nemen.

 15. Herman

  Jammer, maar dit hoeft niet ten laste van gemeenschapsgeld te gaan.
  Het festivalpubliek ziet dit als feestje zoveel. Alleen in plaats van tientallen euro’s voor kaartje is dit festival gratis.
  Oplossing is dus eenvoudig, toegang vragen, belangstelling is er genoeg.

 16. Rob H.

  Kloek is duidelijk nooit op het Bevrijdingsfestival geweest, de laatste jaren, of heeft nooit een festival van een dergelijke omvang georganiseerd. Zoveel is duidelijk.

 17. w

  @kloek
  je hebt geen idee tegen wie je ‘t hebt, en dat je “het niet lezen” schaart onder iemands intelligentie zegt alles over jezelf haha, je hebt nogal hoge dunk van jezelf, broertje van sneuschutter?

 18. Wim

  Floepkloekuuu
  Ik moest wel even grinniken hoor, om de zin waarin je jezelf betitelt als ‘illustere voorganger’. Je bijdragen hier zijn hilarisch.

 19. Viandel

  Crowd funde jonge! Ik betaal wel!

 20. Koel Hoofd

  Crowdfunding?

 21. Klaas

  @ w en Wim, de beide w’s

  Mensen die op de man spelen en niet inhoudelijk reageren. Wat heb je nu eigenlijk aan jullie bijdragen?

  Kloek doet een flink aantal suggesties waar het Bevrijdingsfestival iets aan zou kunnen hebben en waar ze iets mee zouden kunnen doen. Nergens is hij arrogant.

  Nu gaat het Bevrijdingsfestival sowieso niet door. Dat is toch een opvallende zaak, aangezien ze na hun smeekbede 100.000 euro extra zouden krijgen (of misschien al hebben gekregen) ;en dan de zaak afblazen!!!. Waarom dan die smeekbede om geld? Je zou toch zeggen dat je met 100.000 extra wel een festival kan organiseren namelijk.

 22. Kloek

  @ Rob H.

  Onjuist beste man. Ik werk al in de festivalindustrie vanaf 2009 en was geregeld te vinden op het Bevrijdingsfestival.

 23. Frederik

  Misschien moet het Bevrijdingsfestival eens wat advies gaan inwinnen bij het Zomerparkfeest in Venlo.

  Eén van de oudste festivals van Nederland. Een 4-daags breed geprogrammeerd festival voor alle lagen van de bevolking, met 80.000-90.000 toeschouwers en hoofdzakelijk gerund door vrijwilligers. Ook de mensen op belangrijke posities doen dit (als ik mij niet vergis) allemaal onbezoldigd.

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zomerparkfeest

 24. Larissa

  @ Baliekluiver

  Het Bevrijdingsfestival moet juist een minder commerciële basis krijgen. De gemeente moet dus niet een vergunning verstrekken aan een vervangende commerciële boer. Eerder kan men wel verzoeken aan een nieuwe of andere stichting, of aan een nieuw bestuur, de organisatie over te nemen.

  Ze blazen het festival dus af, omdat als het slecht weer zou zijn ze te weinig drank verkopen? (Maar dat is toch al zo sinds mensenheugenis?). Dat argument heeft men vorige week niet gebruikt.

  Warrige en vreemde argumenten gebruikt men vanuit organisatie richting pers. Ook steeds andere argumenten. Lijkt dus iets heel anders aan de hand te zijn. Waarschijnlijk eerder een boekhoudkundig drama achter de schermen.

  In de openings post staan leuke alternatieven vermeld om dit jaar wel iets te kunnen doen met Bevrijdingsdag. Werk samen met de bestaande podia en verenigingen en probeer op een leuke manier (niet commercieel gedacht) een programma neer te zetten. Het is heel erg kort dag, maar niets is onmogelijk.

 25. Binnenstadbewoner

  Bij dat ‘groots willen vieren’ gaat het fout. Waarom zou Utrecht ook een mega bevrijdingsfestival met BN’ers moeten hebben? Naast de mega drukke vrijmarkt en bomvolle pleinen in de binnenstad voor de podia.

  Wie graag naar een massa evenement gaat, kan volop in Amsterdam terecht. Slechts een half uurtje met de trein. Nederland is maar een klein land.

 26. Rob H.

  @Kloek: Dan weet je ook dat je met vrijwilligers geen podium op kunt bouwen. Dat de hekken om het terrein niet vanzelf komen, de toiletten, watervoorzieningen, de biertentjes en de hamburgertentjes. Ze zijn er ook niet ineens. Niet iedereen mag zomaar zo’n zilveren V’tje op de borst spelden, maar de beveiliging heb je wel nodig om de mensenmassa die op het Bevrijdingsfestival afkomen, in goede banen te leiden. En al die mensen komen niet voor niks. Het bier moet ingekocht en getapt worden, de hamburgers gebakken. Etc. etc.

  Crowd managementplannen, vergunningen van de brandweer, afspraken met de politie en met de buurt. Aan- en afvoerroutes die afgezet moeten worden.

  Het gaat niet op Klompenpop, in Boersloteradeel, waar alleen Jan en Zwaan de headliners zijn, maar om een festival waar tienduizenden mensen komen. Dat kun je niet regelen met vrijwilligers.

 27. Rutger

  Helder verhaal Kloek, denk dat er nu wel vanzelf wat op 5 mei gaat groeien door ondernemers die niet vooraf een paar ton moeten hebben om iets te organiseren.

 28. Henk

  Lekker hoor, eens een Bevrijdingsdag zonder “herrie”, waarbij een deel van Utrecht de hele dag op zijn grondvesten staat te schudden.

 29. w

  @Klaas
  kloek zei:
  Lees het niet als het je niet bevalt. Maar dat is dan weer niet echt een teken van intelligentie.
  dat is niet op de man he? dream on

 30. w

  de lineup op 5 mei zullen we iig niet missen, altijd die B-artiesten die op komen draven en t land doorvliegen met heli’s lol

 31. Len

  En die ton aan extra subsidie, komt die weer terug of is ie inmiddels al meegegaan de beerput in?

 32. Kloek

  @ Rob H

  Frederik wijst je op het Zomerparkfeest in Venlo. Ik heb me er eens in verdiept.

  Eén van de oudste MUZIEKfestivals in Nederland (46 edities), met een brede (alle leeftijden, niet alleen maar voor de muzieksnob) EN een underground programmering (+ toneel, poëzie, film, dans, pop, indie, dancestromingen).

  80.000-90.000 bezoekers, 4 dagen. 2 tot 4x zo groot als het bevrijdingsfestival in Utrecht.

  Dat heeft niks met boerenklompenpop in een dorp te maken, maar alles met een muziekfestival dat in de jaren zeventig is opgericht. Gewoon een festival waar Paolo Nutini, Sharon van Etten en Warhaus geprogrammeerd worden.

  Het is 1 van de strakst en doch losjes georganiseerde festivals in Nederland, toch bijna in zijn geheel met vrijwilligers, ook die op sleutelposten. Weliswaar vrijwilligers die regulier bij poppodia, theaters en ook festivals werken (als programmeur of in de productie), of mensen in het bedrijfsleven met verantwoordelijke banen (directieposten en dergelijke), maar wel vrijwilligers. 400 stuks en aangevuld met 600 (vanuit het verenigingsleven). Qua crowdcontrol en veiligheid hebben ze het er vele malen beter geregeld dan veel commerciële festivals.

  De aankleding ziet er vele malen beter uit dan bij sommige commerciële festivals en bedenk dat de entree GRATIS is, maar je er voor een deel overlappende programmering met Pukkelpop/ Lowlands en Into the Great Wide Open krijgt.

  Ik kwam dit filmpje tegen, dat hilarisch genoeg begint op Utrecht CS: https://www.youtube.com/watch?v=z9clq04aUpc

  En ik heb nergens gezegd dat een festival dat leunt op vrijwilligers niet alsnog veel geld kost. Maar het bevrijdingsfestival heeft van de week nog eens EXTRA 100.000 euro toegezegd gekregen, bovenop alle fondsen en sponsoren (ook al tonnen) waar ze sowieso al geld vandaan halen. Durft te wedden dat het bevrijdingsfestival echt meer dan genoeg inkomstenstromen heeft, echter is er sprake van een organisatie die het niet aan kan.

  Als je voor een paar ton niet een eendaags festival kan organiseren dat weet ik het ook niet meer. Een organisatie als Into the Great Wide Open beschikt ook niet over veel financiële middelen (misschien nog niet eens zo heel veel meer als het Bevrijdingsfestival in Utrecht), maar is al bijna 15 jaar in staat om een zeer gevarieerd, moeilijk te organiseren (eiland/ natuur), redelijk duurzaam, supermooi aangekleed festival te organiseren (4 dagen lang). Waar ook nog eens internationale artiesten met status komen, weliswaar ook met 600-1000 vrijwilligers (en ook hier werken mensen op sleutelposten niet altijd betaald, de meesten hier wel, maar niet allemaal).

  Kom je geld te kort dan kun je ook je begroting anders organiseren. Raar dat men er nu pas, 2 maanden voor het festival, achter komt dat men een slecht-weer-editie niet kan opvangen; dan heeft men aan andere posten te veel uitgegeven.

 33. Wim

  @ kloekfloepuuuklaasfrederik
  Beste man, die gesprekken met jezelf op dit forum lijken me vermoeiend. Soit, jouw keuze. Mijn keuze dat ik mijn verwondering daarover uitspreek.

 34. Robbin

  ik kan er geen traan om laten .
  en het gaat ook nog eens keihard regenen

 35. Rob

  knaakje intree en u bent uit de kosten
  ] de prijs van een half glaasje bier in plastic bekertje]

 36. w

  @kloek
  als je t allemaal zo goed weet, forward die lappen tekst van je naar organisaties die er wat mee kunnen, ipv hier waar je alleen maar zure reacties krijgt, incl deze van mij 😉

 37. Claudia

  Prima beslissing!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).