Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer: ‘We hopen op een goed einde’ Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer: ‘We hopen op een goed einde’

Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer: ‘We hopen op een goed einde’

Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer: ‘We hopen op een goed einde’
Het bevrijdingsfestival in Transwijk. Foto: Bas van Setten / DUIC.
Het Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer. Directeur Manja Kerstholt zegt dat zij hun best doen om ervoor te zorgen dat komende editie in Park Transwijk door kan gaan. “We gaan ervan uit dat we ook dit jaar weer een mooi festival neer kunnen zetten.”

Het Bevrijdingsfestival Utrecht verkeert in financieel zwaar weer. Directeur Manja Kerstholt zegt dat zij hun best doen om ervoor te zorgen dat komende editie in Park Transwijk door kan gaan. “We gaan ervan uit dat we ook dit jaar weer een mooi festival neer kunnen zetten.”

In 2020 en 2021 kon het bevrijdingsfestival in Utrecht niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen. Vorig jaar, in 2022, waren de kosten volgens Kerstholt met 30 procent gestegen en er is toen voor gekozen om kleiner uit te pakken dan voorgaande edities. Dit jaar zijn die kosten nog verder gestegen. “Dit alles zorgt ervoor dat we momenteel in zwaar weer verkeren.”

Het festival is deels afhankelijk van horeca-inkomsten en subsidies. “Maar deze subsidies stijgen niet zo hard als de kosten”, aldus Kerstholt. “Het is daarom best wel ingewikkeld om in deze situatie een goed festival neer te zetten.”

Belangrijk

De organisatie is momenteel met verschillende partijen in gesprek om er toch voor te zorgen dat er dit jaar een bevrijdingsfestival is in Park Transwijk. Kerstholt: “We vinden het heel belangrijk dat Utrecht ook een festival heeft op 5 mei. We willen samen de vrijheid vieren want dat is vandaag de dag misschien wel urgenter dan ooit.”

Ondanks de moeilijke situatie, is Kerstholt positief. “We hopen op een goed einde. We zoeken naar mogelijkheden en ik wil alle Utrechtse partijen oproepen ons te steunen. We kunnen namelijk alle hulp gebruiken. Ik ga ervan uit dat het lukt en we ook dit jaar weer een mooi festival gaan organiseren.”

17 Reacties

Reageren
  1. alex

    Als zo’n festival niet zelfredzaam is moeten zij wellicht eens hun begroting erop naslaan. Een aantal opties:
    – Schappelijk entree prijsje vragen
    – Drank kosten omhoog
    – Goedkopere artiesten
    Graag gedaan

  2. Rose

    Gewoon niet door laten gaan. Geen subsidies nodig, geen commercie en het park blijft onbeschadigd en netjes.

  3. Baliekluiver

    Voor het feestvolk is dat bevrijdingsfestival gewoon een festival op hun drukke feestagenda. De achterliggende gedachte speelt daarbij geen enkele rol. Besteed het belastinggeld dat nu wordt uitgegeven aan feestsubsidies maar aan onderwijs, dat zet veel meer zoden aan de dijk!

  4. Scherpschutter

    Stekker eruit. Klaar.

  5. HenQ

    Mis je echt niets meer aan. Eén commerciële grap. Houd het gewoon kleinschalig, vier vrijheid (lol) ipv. Kraantje Pappie achtige artiesten te boeken en bespaar zo enorm veek kosten.

  6. Pee

    Het is veel te commercieel aan het worden .
    De echte gedachte erachter is allang weg.
    Bevrijdingsdag vieren terwijl je gewoon naar je werk moet helpt daar ook niet aan mee.

  7. Wil

    Misschien dat er wat bezuinigingen zijn te behalen door die absurde helicoptervluchten te schrappen. Gratis tip

  8. Binnenstadbewoner

    Altijd geinig reacties op dit soort dingen. Lekker gezellig wordt dat hoor in Utrecht, zonder enige activiteiten, cultuur of muziek in de stad. Laten we met z’n allen achter de geraniums blijven zitten en elk initiatief om de boel wat op te leuken af gaan branden.
    Er wordt genoeg georganiseerd waar ik zelf niets aan heb, maar ben altijd wel blij dat er tenminste wat leuks gedaan wordt voor andere mensen in de stad. Dat mag ook best wel eens wat kosten.
    Utrecht is inmiddels al een culturele woestijn. Binnenkort zijn er alleen nog de verveelde dronken studenten, toeristen en zeikende yuppen over hier.

  9. Rob H.

    Een festival dat aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan. Omdat het zoveel mensen trekt, moeten er zoveel maatregelen genomen worden om alles in goede banen te leiden, dat de kosten de pan uit rijzen en dat het niet meer te betalen is uit de exploitatie zoals het nu is.

    Een optie zou zijn om toegang te heffen, maar dan verandert het in een gewoon festival en is het niet meer het bijzondere laagdrempelige festival voor iedereen, dat het is/was.

    Een duivels dilemma

  10. Binnenstadbewoner

    Gewoon voor lokale bands en zangers kiezen plus zeker ook voor jong en aanstormend talent. Enthousiaste studentenbands. Geen bn’ers.

    Foodtrucks – bij voorkeur ook lokaal – en toezicht erbij. Geen massa festijn ervan maken. Wie dat wil, gaat naar A’dam. Slechts een half uurtje met de trein.

    Het hoeft niet zo ingewikkeld en duur te zijn.

  11. Herman

    Paar euro toegang vragen of bier prijzen wat verhogen en opgelost!

  12. Claudia

    Afschaffen die hap! De helft van die gasten die dr op af komen hebben geen flauw benul meer waar het over gaat. De gereserveerde subsidie mag wat mij betreft geschonken worden aan de ouderenzorg. Das een betere bestemming!

  13. Taeke D.

    Een culturele woestijn, Binnenstadbewoner? Valt heel erg mee hoor, maar ik denk dat u iets anders onder cultuur verstaat dan ik.

  14. Kloek

    Dat er kritische vragen gesteld worden bij de huidige exploitatie betekent niet dat je automatisch tegen cultuur bent in Utrecht; ook niet dat je tegen gesubsidieerde cultuur bent, ook niet dat je tegen gratis toegankelijke festivals bent.

    Echter: als een organisatie de exploitatie niet kan bekostigen, moet er eerst gekeken worden naar een andere exploitatie en een andere invulling, alvorens automatisch de subsidiehand uit te steken, want iedereen wil wel een gratis geldkraan.

    Zo zou er gekeken kunnen worden of er niet toch weer (nog) meer met vrijwilligers en minder met betaalde krachten gewerkt kan worden, zoals vroeger? En dan ook in de hogere functies. Het is immers een nobel doel en daar zijn altijd mensen voor te porren en vinden. Ook naast hun eventueel al drukke baan.

    Zo zou men ook met een betaald deel en een gratis toegankelijk deel van het festival kunnen werken, waar in beiden delen een ietwat ander programma te vinden is.

    Er kan gewerkt worden met een kleiner podium, minder ingehuurde decoratie (meer zelf samen met vrijwilligers knutselen van afgedankte materialen), inhoud boven vorm, meer akoestische intieme optredens van bijv. lokale artiesten verspreid over het park (= minder techniek).

    Ook zou er meer gekeken kunnen worden naar programma-invulling van muzikanten en artiesten die hun repertoire willen aanpassen op het thema vrijheid, in plaats van de vooral populaire (en dus soms dure) artiesten te boeken.

    Ook zouden meer lokale bedrijven, die belang hechten aan het vieren van bevrijdingsdag, extra kunnen sponsoren. Liever lokale partijen dan multinationals met boter op het hoofd.

    Zomaar wat advies.

  15. HenQ

    @Binnenstadbewoner
    Ik ga allang niet meer in Utrecht uit. Het ís al een stad van commerciële bierhijsfestivals, hitjesparades, alternatieve band dingetjes en studentenkroegen.. Dus nee mis je niets aan

  16. Binnenstadbewoner

    @HenQ ja prima toch. Ga je ergens anders naar toe, of thuis.

  17. Nina

    @ Claudia
    Eens!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).