Bezoekers Centraal Museum: ‘Utrecht moet groener, duurzamer, gelijker en zorgzamer’ Bezoekers Centraal Museum: ‘Utrecht moet groener, duurzamer, gelijker en zorgzamer’

Bezoekers Centraal Museum: ‘Utrecht moet groener, duurzamer, gelijker en zorgzamer’

Bezoekers Centraal Museum: ‘Utrecht moet groener, duurzamer, gelijker en zorgzamer’
Foto: Bas van Setten
Bezoekers van de inmiddels afgelopen tentoonstelling De gezonde stad in het Centraal Museum vinden onder meer dat Utrecht in de nabije toekomst groen en autoluw moet zijn. Dat beeld kwam althans naar voren uit de ideeën die zij op konden schrijven.

Bezoekers van de inmiddels afgelopen tentoonstelling De gezonde stad in het Centraal Museum vinden onder meer dat Utrecht in de nabije toekomst groen en autoluw moet zijn. Dat beeld kwam althans naar voren uit de ideeën die zij op konden schrijven.

De gezonde stad was vanaf 2 juni te bezoeken in het Centraal Museum. Deze tentoonstelling borduurde voort op de Ommuurde stad, de expositie die daarvoor te zien was. René de Kam, conservator van het museum, zei dat beide tentoonstellingen refereren aan 900 jaar stadsrechten. “De Ommuurde stad ging met name over de verdediging en De gezonde stad laat zien hoe het leven er binnen de muren uitzag.”

Bezoekers van De gezonde stad konden hun wensen en ideeën voor Utrecht opschrijven in een boek. Daaruit kwam vooral naar voren dat de stad in de nabije toekomst groen en autoluw moet zijn. Ook moet iedereen gelijk worden behandeld en is het belangrijk dat inwoners naar elkaar omkijken.

Voeding

Goede voeding en betaalbare woningen zouden volgens de bezoekers ook voor iedereen beschikbaar moeten zijn. De toekomstige stad moet bovendien duurzaam zijn, met veel lokaal geproduceerde voeding en minder fossiele energie. “Ook goed (en gratis) openbaar vervoer is belangrijk, net als ruim baan voor de fiets. Ook minder (zwerf)afval en helemaal rookvrij behoren tot de wensen van de bezoekers”, is te lezen in een persbericht van het museum.

Deze bevindingen zijn eerder deze week door De Kam overhandigd aan Bart Andriessen, directeur Volksgezondheid van de gemeente Utrecht. Later wordt het boek opgenomen in de collectie van het Centraal Museum, zodat ook latere generaties kunnen lezen wat de Utrechters in 2022 belangrijk vonden voor de toekomst van de stad.


Ken jij de verhalen achter de Utrechtse horeca uit de 20e eeuw? Arjan den Boer en Ton van den Berg hebben samen een boek over de verdwenen horeca uit deze periode gemaakt en dat is nu te bestellen in de DUIC shop! Bestel hier een exemplaar in de voorverkoop.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Stel je toch eens voor dat de PVV de macht in Utrecht zou hebben, het falende Centraal Museum jaarlijks helemaal volpropt met miljoenen belastinggeld-subsidie in ruil voor het ventileren van PVV gedachtengoed, waarna op DUIC een artikel verschijnt dat de PVV bezoekers van het PVV museum na het bezichtigen van een PVV tentoonstelling enthousiast vinden dat nog veel meer PVV ideeën nodig zijn…LOL! De wereld zou te klein zijn…

 2. Lexus

  De opvattingen van de bezoekers aan de tentoonstelling wijken dus sterk af van de opvattingen van de meerderheid van de reageerders op dit forum. Hear, hear! Misschien is er nog enige hoop voor de mensheid.

 3. Binnenstadbewoner

  Fijn zo’n onderzoek onder eigen publiek. Vooraf verzekerd van een veilige en voorspelbare uitkomst en dan kan er een persberichtje over uits. Dat een heel groot deel van de bezoekers niet eens in Utrecht woont nog buiten beschouwing latend.

  Zo’n onderzoek zou bij een thuiswedstrijd onder de supporters van FC Utrecht moeten worden gehouden. Hardwerkende en nuchtere mensen die niet in musea komen. Eens zien wat dan de uitkomst is.

 4. Len

  In werkelijkheid is de meerderheid van de reageerders de minderheid, inclusief mezelf. En dat is maar goed ook. Maar aan die zelfreflectie ontbreekt het tragisch genoeg aan de meeste, of de minste dus.

 5. René

  @Scherpschutter: onder aanvoering van de PVV, Scherpschuttert en andere schreeuwlelijkerds in de lokale social media op naar een niet duurzame en ongezonde stad? Voor de meeste (wel nadenkende) inwoners van Utrecht vormt dat gelukkig een weinig aanlokkelijk vooruitzicht.

 6. Lexus

  Volgens vooralsnog de meeste reageerders hierboven wil de meerderheid dus minder groen, minder duurzaam, minder gelijk en minder zorgzaam. Fijn idee.

 7. Gré Braadslee

  Er zitten hier hooguit 2 a 3 personen onder verschillende aliassen… maak je niet te dik. Maar die groene stad gaat er helaas niet komen vrees ik. Van mij mag het. Ook het bezoekersaantallen via c.s. terugbrengen naar 25 procent en de industrie buiten de stad neerplempen .. ongeveer ter hoogte van Den Haag, Rotterdam, Scheveningen en daar graag laten .

 8. Wim Vreeswijk

  Onze stad is al extreem overvol. We staan nu al qua landelijke bevolkingsdichtheid per vierkante kilometer op de 9e plaats van 345 gemeenten, Wij staan ook nog eens ná Amsterdam landelijk op een 2e plaats qua vluchtende jonge gezinnen, dus onze stad wordt dus steeds onleefbaarder. Wellicht is een en ander ontstaan omdat Utrecht qua inwonertal gerelateerd en derhalve recht heeft op een extra hoge uitkering van 0,9 miljard uit het gemeentefonds van de rijksoverheid op een totaal inkomen van 1,7 miljoen. De rijksoverheid is overigens in 2016 drastisch te herzien hetgeen betekent dat Utrecht in de huidige omstandigheden veel meer moet gaan doen met minder geld. Onze stad ligt dus met 0,8% eigen inkomsten (belastingen e.d. al jaren aan het subsidieinfuus van de Rijksoverheid.

 9. Wim Vreeswijk

  Correctie: Het totale inkomen van Utrecht is 1,7 miljard, waarvan 0,8 miljard uit het gemeentefonds van de Rijksoverheid komt, hetgeen betekent dat Utrecht voor bijna de helft aan het infuus ligt.

 10. Nina

  Bezoek aan een museum is geen afspiegeling van de maatschappij. Dit zegt dus niets.

 11. Teunemans

  Betaalbare woningen hahaha

 12. bureaulesswatts.nl

  Ik ben een fervent museum bezoeker, maar het Centraal Museum heb ik altijd al links laten liggen. Deze teksten maken de kans dat er nog eens kom nog kleiner.

 13. Moniek

  Ik zou wel eens willen horen waarin het Centraal Museum faalt.
  Of is dat slechts een verzinsel van een fabulerende reageerder?

 14. Herman

  Qat een prachtige foto!

 15. Realist

  Bezoekers Day 1: ‘Utrecht moet autovriendelijker, meer driftshows organiseren, A27 verbreden’

 16. Koel Hoofd

  De echoput van gesubsidieerd preken voor eigen gesubsidieerde parochie wat verspreid wordt als het heilige gospel.
  Als PVV dat doet worden ze vervolgd door de zeloten…

 17. Statler

  Een museum als politiek instrument. Het riekt naar indoctrinatie en manipulatie. Bah.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 18. Exces

  O, wat kunnen de reaguurders weer slecht om gaan met andere meningen en in dit geval hun onwelvallige meningen.

  Er is een mening gevraagd over de toekomst van de stad aan bezoekers van het museum, in het kader van een expo die gaat over de “gezonde toekomstige stad”.

  En dit is de uitkomst. Niks meer en niks minder. Ook niet verrassend dat bezoekers van een dergelijke expo dit soort ideeën opschrijven.

  Iedereen had het museum kunnen bezoeken. Van links tot rechts. Daarom krijgt het museum ook subsidie. Dat sommige mensen er niet graag komen ligt niet aan het museum, maar aan die mensen. Dat het vaak mensen met zeer rechtse signatuur zijn die niet buiten de box willen denken, zich niet graag willen informeren of laten prikkelen; tja. Dat dit (zeer rechts) toevallig de mensen zijn die het prima vinden als subsidie wel naar rechtse hobby’s gaat en naar henzelf, maar gaan steigeren als het geld ook anders besteed wordt. Dat dit vaak mensen zijn die op passief-agressieve wijze of daadwerkelijk agressieve wijze andere mensen de mond willen snoeren en de samenleving willen ontwrichten, moge inmiddels duidelijk zijn.

  Het meeste geweld komt vanuit de conservatieve hoek. Waar ook ter wereld. Het mond-snoeren komt ook vrijwel altijd uit conservatieve hoek. Net als het niet om kunnen gaan met andere meningen en denkbeelden. En het hardst schreeuwen wanneer men zelf wetgeving en verdragen overtreed, als anderen daar dan wat van vinden.

 19. Scherpschutter

  @René 14:57

  U woont in een niet-duurzame en ongezonde stad. Dat is wat steden nu eenmaal doen; niet duurzaam of gezond zijn. Van welke planeet komt u?

  Voor een duurzaam en gezond leven adviseer ik u een enkeltje Alaska, alwaar u off-grid in een ijswoud kunt gaan wonen, levende van niets dan wat het land u te bieden heeft. Veel plezier.

 20. buurtbewoner

  @Exces
  niemand leest hier lappen tekst zoals die van jou… besteed je tijd elders!

 21. Statler

  @Exces: u zegt het al, de crux is subsididie. Wiens taal ik spreek wiens brood ik eet. Een museum politiek gedreven tot opinie instrument. Wordt ook wel “in het gevlij komen” genoemd.
  Ik heb overigens een museumkaart. Ik bezoek musea in letterlijk het hele land maar zag bij de aankondiging van en informatie over deze tentoonstelling de bui al hangen en besloot niet te gaan. Vooringenomen? Absoluut. Maar gezien de slotenquete niet teleurgesteld.
  Geweld: bij de eerste Nederlandse polititieke moord in enkele eeuwen kwam de kogel van links. Bij diverse politiek geinspireerde brand- en bom aanslagen kwam het geweld van links, in dit geval van bvb RaRa of de Autonomen. Misschien moet u zich iets meer in de geschiedenis verdiepen.
  Overigens is cancelling ook een vorm van vaak progressief gedreven georganiseerd geweld.
  Ik kan verder prima omgaan met uw visie, ik ben het alleen grondig oneens.
  @ Buurtbewoner: het is nog net geen essay geworden!
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 22. Nina

  @Exces

  De prioriteiten van iemand die honger en kou lijdt, liggen niet bij een museumbezoek. Het vergt wel empathisch vermogen om dit te snappen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).