Bezoekers van TivoliVredenburg in Utrecht kunnen straks alleen nog maar met pin betalen Bezoekers van TivoliVredenburg in Utrecht kunnen straks alleen nog maar met pin betalen

Bezoekers van TivoliVredenburg in Utrecht kunnen straks alleen nog maar met pin betalen

Bezoekers van TivoliVredenburg in Utrecht kunnen straks alleen nog maar met pin betalen
Archieffoto TivoliVredenburg / Robert Oosterbroek
Bezoekers van TivoliVredenburg kunnen vanaf medio april alleen nog maar met pin betalen. Het gebruik van contant geld gaat stoppen. Het is een van de maatregelen van het muziekpaleis om de kosten terug te dringen. Ook moeten bezoekers straks gaan betalen voor garderobes.

Bezoekers van TivoliVredenburg kunnen vanaf medio april alleen nog maar met pin betalen. Het gebruik van contant geld gaat stoppen. Het is een van de maatregelen van het muziekpaleis om de kosten terug te dringen. Ook moeten bezoekers straks gaan betalen voor garderobes.

TivoliVredenburg in Utrecht kreeg eerder dit jaar 800.000 euro steun van de gemeente omdat het muziekgebouw door stijgende energiekosten en de coronacrisis in financieel zwaar weer zat. Het geld komt uit een pot van de gemeente die speciaal is gereserveerd voor maatschappelijke organisaties die noodsteun nodig hebben.

DUIC sprak in januari al met directeur Jeroen Bartelse over maatregelen die TivoliVredenburg zelf nam om de kosten omlaag te brengen en de inkomsten omhoog, om zo de financiën verder in balans te brengen. Zo werden de ticketprijzen met 50 cent verhoogd, stegen de horecaprijzen en werd er 20 procent minder energie verbruikt.

Pinbetalingen

Nu is duidelijk dat TivoliVredenburg werkt aan meer maatregelen. Zo gaat het muziekpaleis stoppen met het aannemen van contant geld. Bartelse legt uit: “We zien tegenwoordig dat 95 procent van alle betalingen al met pin gebeurt. Tegelijkertijd is de verwerking van contant geld erg arbeidsintensief, hebben we bijvoorbeeld ook meerdere kluizen en moet het geld opgehaald worden. In alle zalen moet dat allemaal goed en veilig geregeld zijn.” Hierdoor zijn er ook hogere kosten verbonden aan het gebruik van contant geld in vergelijking met pinbetalingen.

Toch was het volgens Bartelse wel een besluit waar lang over nagedacht is. “We willen ook heel toegankelijk zijn, voor sommige groepen mensen hebben contante betalingen nog de voorkeur. Dat zien we bijvoorbeeld bij mensen die wat minder geld te besteden hebben of minder digitaalvaardig zijn. Het is daarom een afweging die we moesten maken.” Voor mensen die echt niet met een eigen pinpas willen of kunnen betalen komt er wel een alternatief waarbij bezoekers cashgeld op een betaalkaart van TivoliVredenburg kunnen zetten.

Garderobe

Bezoekers kunnen nu nog gratis gebruikmaken van de garderobe, daar gaat ook verandering in komen. Mensen zullen vanaf medio april moeten betalen om hun jas of tas achter te laten. Ook zegt TivoliVredenburg te blijven kijken naar de ticketprijzen, maar een vaste verhoging over de gehele breedte van het programma komt er niet. Per optreden wordt er gekeken in hoeverre betaalbaarheid, toegankelijkheid, omzet voor de artiest en TivoliVredenburg in balans blijven. Dat kan wel betekenen dat sommige tickets duurder worden, maar andere juist niet.

Gekoppelde berichten

22 Reacties

Reageren
 1. Andriy melnyk

  Erg goed idee ….

 2. Jeroen

  Los betalen voor de garderobes vind ik eigenlijk vervelender dan alleen maar kunnen pinnen. Vond het juist een pluspunt dat het altijd bij de ticketprijs inbegrepen zat.

 3. S

  Zijn er nog mensen die cash betalen dan?

 4. Herman

  En daarnaast mogen we heel veel belasting betalen om deze tempel in stand te houden.

 5. Rob H.

  @Herman: waarvoor heel erg bedankt! Namens alle Tivolibezoekers!

 6. C.

  @ Jeroen Inderdaad lijkt me apart betalen voor de garderobe — per pin of cash — uitermate lastig (en bij een garderobe, waar het gaat om snelle verwerking en doorloop, tijdrovend), en het was daarom handig dat de kosten voor die garderobe bij de ticketprijs was inbegrepen. Waarom dit gemak toch weer afschaffen? En @ S: ja, er zijn — hoe ‘ouderwets’ ook — nog mensen die (principieel ook) met contant geld (willen) betalen! Wat een recht (gebruik van een wettig betaalmiddel) is en zo zou moeten blijven. Vraag blijft ook hoe TivoliVredenburg een en ander wil gaan doorvoeren; gaan de kapstokken waar je je jas (niet bewaakt) kunt ophangen verdwijnen (als de garderobe niet meer gratis en zelfs ‘verdienmodel’ wordt) en wat te doen als mensen nu (al dan niet massaal) besluiten hun jas niet meer (betaald) weg te laten hangen, maar deze mee gaan nemen in de zaal? Ga (en ook kun je) dat dan verbieden? Ik begrijp best de problemen van TivoliVredenburg in deze financiële perikelen, maar weet niet of ze hiermee op de goede weg zijn.

 7. Hugo Aylva

  Waarom moeten we extra gaan betalen voor de garderobe? Dat zit namelijk al bij de ticketprijs in, dus als we nu ook weer los moeten gaan betalen, betalen we eigenlijk 2 keer.

  Verder prima dat je alleen digitaal kunt betalen, maar zorg er dan ook voor dat je met alle passen kunt betalen @TivoliVredenburg, dus ook met Amex!

 8. Lucky

  Heel veel belasting….. Bla bla bla

 9. Len

  En betalen met QR codes wellicht? Ik weet niet of het in Nederland al enigszins ingeburgerd is, maar ik zie dat het op andere plekken in de wereld prima werkt. Al ben ik nog altijd van de cash.

 10. Fred

  @S: Jazeker zijn er nog mensen die dagelijks contant geld meedragen. Kun je ook niet meer geld uitgeven dan je meedraagt.

 11. Rob

  Elk wettelijk betaalmiddel moet geaccepteerd worden dacht ik?

 12. Edwin

  Los betalen voor de garderobes vind ik ook wel vervelend. Alhoewel ze dan wel aansprakelijk worden voor het verlies van een jas. Komen op de garderobekluisjes ook aanpassingen voor pin?

 13. Scherpschutter

  @S 15:46

  Ik betaal alle normale dagelijkse privéuitgaven in contanten. Ga de deur niet uit zonder cash op zak.

 14. wollie

  @Rob dan zouden postzegels ook geaccepteerd moeten worden…

 15. Peter

  Slechte ontwikkeling. We komen op deze manier vanzelf wel op de koffie.

 16. karel

  https://nos.nl/artikel/2464033-dnb-contant-geld-te-weinig-geaccepteerd

 17. Bert

  Is dit nu niet precies waar ooit (oude) Tivoli voor heeft gewaarschuwd. Tivoli maakte winst en Vredenburg draaide met verlies. Is dit een manier om de verlies draaiende “Vredenburg” weer er boven op te helpen of zie ik dat helemaal verkeerd. Laat iemand het mij dan maar uitleggen.

 18. Pee

  @Rob 9/3/2023 – 19:58
  Winkeliers en horeca mogen cashgeld weigeren ondanks dat cashgeld een wettig betaalmiddel is.
  Maar men moet dit wel te kennen geven.
  Er word wel gewerkt aan een wet die overal betalen met cashgeld mogelijk moet maken.
  Ik betaal ook liever cash om de simpele reden dat niet iedereen hoeft te weten waar en wat ik koop.

 19. Klaasjan

  Als een winkelier cash weigert, mag (en zal) ik weigeren daar te kopen.

 20. Steve

  Boycot Vredenburg voortaan.
  Pinnen is ok.
  Maar cash moet ook altijd kunnen.

 21. john

  Tivoli!dit gaat jullie de kop kosten..het tivoli publiek is van origine tegen digitalisering.,daar bij kost met cash betalen niks,en digitaal kost wel wat..
  ik kom niet op de koffie,las dat anderre dat wel van plan zijn..succes.

 22. GeeWee

  Vroeger betaalde je ook gewoon voor de garderobe. Gepast een euro bij de hand. Nu met contactloos betalen zal het ook wel lukken. En je kunt ook met een groepje samen een kluisje nemen, die optie bestaat al. Kost meen ik, 2 euro.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).