Bibliotheek Utrecht organiseert verschillende activiteiten rondom thema racisme | De Utrechtse Internet Courant Bibliotheek Utrecht organiseert verschillende activiteiten rondom thema racisme | De Utrechtse Internet Courant

Bibliotheek Utrecht organiseert verschillende activiteiten rondom thema racisme

Bibliotheek Utrecht organiseert verschillende activiteiten rondom thema racisme
Foto: Robert Oosterbroek
Bibliotheek Utrecht gaat in de locatie aan de Neude een aantal activiteiten organiseren rond de actuele gebeurtenissen van Black Lives Matter en Keti Koti. Zo komt er een kindervoorstelling, een gespreksavond en een masterclass over racisme.

Bibliotheek Utrecht gaat in de locatie aan de Neude een aantal activiteiten organiseren rond de actuele gebeurtenissen van Black Lives Matter en Keti Koti. Zo komt er een kindervoorstelling, een gespreksavond en een masterclass over racisme.

Bibliotheek Utrecht zegt er voor iedereen te zijn en het als taak te zien om mensen te informeren en met elkaar in gesprek te brengen. “Ongelijkheid, discriminatie en racisme passen daar niet bij. Met de programma’s en de collectie van de bieb kun je je kennis verbreden, verdiepen en vergroten”, is te lezen in een persbericht.

In de masterclass gaat Chanel Lodik dieper in op wat racisme is en wat mensen hiertegen kunnen doen. De afgelopen jaren heeft zij zich onder andere via sociale media ingezet voor verschillende maatschappelijke onderwerpen zoals seksisme, gelijkwaardig ouderschap en racisme. Met haar platform ‘Meer kleur in de media’ werkt ze aan meer diversiteit in de media.

Tegenlicht

Ook wordt de VPRO Tegenlicht-documentaire Black Lives Matter uit 2016 gedraaid. Na afloop gaat gespreksleider Sayonara Stutgard in gesprek met Leroy Lucas, voorzitter van het Keti Koti comité, cultuurhistoricus Nancy Jouwe en Trouw columnist Babah Tarawally.

Voor kinderen is er een muzikale voorstelling over de spin Anansi. Het diertje speelt de hoofdrol in talloze verhalen over de hele wereld die onder andere te maken hebben met slavernij.

De activiteiten worden georganiseerd in juni en juli. Bekijk hier het volledige programma.

18 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Ik stel voor dat de bibliotheek zich concentreert op het leveren van een fatsoenlijke dienst voor de belastingbetaler. De directie lijkt een beetje in de war als ze denken dat ik ze betaal om me te informeren over racisme…Of wat voor een onderwerp dan ook.

  Ga doen wat je voor betaalt krijgt.

 2. wollie

  geniet nog maar even van deze aanblik van het postkantoor; straks zit die neontroep erop…

 3. Reactionaire rechtse zak.

  Aan het programma en de sprekers te zien is het weer eenzijdigheid troef en er lijkt geen einde te komen aan die eenzijdige en valse benadering en belichting van slavernij.
  En dan die morbide drang om kinderen al op zeer jonge leeftijd lastig te vallen met dit vreselijke fenomeen dat al zo oud is als de mensheid zelf en tot op de dag van vandaag plaatsvind. Ga daar eens tegen ageren, de moderne slavernij, en geef daar eerlijke voorlichting over.

  Al die honderdduizenden mensen wereldwijd, die dezer dagen met hun vuist in de lucht knielen en zichzelf een hele revolutionair voelen, het is alles schaamteloze deug-exhibitionisme. Talloos veel van die zelfde mensen zitten in 2022 vrijwel zeker dag in dag uit naar beelden van de WK in Qatar te kijken. Of ze reizen zelfs af naar die van corruptie en slavernij aan elkaar hangende WK stadions en andere met slavenbloed doordrenkte accommodaties.
  Ik ben helemaal klaar met die marxistische excessen, de beeldenstorm op onze geschiedenis. Het lukraak beschuldigen van mensen. Het oproepen tot boycot en vernietigen van werk en leven van mensen omdat iemands mening je niet aanstaat. Het is te walgelijk en hypocriet. En bovenal allesvernietigend dat ons lief is.

 4. Fred

  Als mensen zo’n beperkt blikveld hebben dat ze vrijwel alleen nog in zwart-wit termen kunnen denken hebben ze mijn aandacht al op voorhand verspeeld, stom toevallig heb ik ooit geleerd dat er mensen in vele kleuren bestaan, waaronder blank en bruin (in alle mogelijke kleurschakeringen). En omdat die kleuren nauweljk veranderen blief ik niet naar allerlei moderne praatjes te gaan luisteren. Of het nu activisten of bibliothecarissen betreft maakt niet uit.
  Overigens hoeft een bibliotheek voor mij geen mensen met elkaar in gesprek te brengen, bibliotheken worden geacht boeken uit te lenen aan mensen die willen lezen. Al tijdens de lagere school kwam ik erachter, dat het assortiment in bibliotheken niet diepgaand genoeg was voor mijn interesse en daarom heb ik sindsdien altijd de boeken gekocht die mijn interesse wisten te wekken. Hoofdzakelijk geschiedenis en exacte wetenschappen.

 5. Koel Hoofd

  Idem

 6. HArry

  Welk subsidiekraantje is nu weer opengegaan?

  Morgen eerst maar eens een bloemetje leggen tegen de uitholling van onze grondrechten bij het gemeentehuis aan de gracht. Lijkt me nu iets belangrijker.

 7. James

  Mooi initiatief! Hopelijk dat er ook aandacht wordt geschonken aan de handel in blanke slaven door de Afrikanen, dit is een erg onderbelicht onderwerp. En vooral ook de huidige slavenhandel in Libië en het midden oosten verdient wat mij betreft de aandacht.

 8. Walther

  Wie gaat er nog naar de bibliotheek voor zijn info?

 9. Katja

  Racisme is in alle culturen. Niet alleen richten op “witten”.

 10. W

  Onderzoek ook de slavenhandel in ‘witte’ mensen svp!
  Bekijk de dingen van twee kanten. Kijk naar wat er in Quatar is gebeurd en nog steeds gebeurt! Kijk naar al die vrouwen en kinderen die nog steeds als slaaf behandeld worden. Zogenaamde schoonmaaksters/aupairs bij voorbeeld, die in Amerika door Corona, nu zonder ook maar één penny weggestuurd zijn! Die mensen hebben helemaal niets. Moderne slavenij zou je kunnen zeggen. Gelukkig leven wij Niet in Amerika, maar in het mooie kleine landje Nederland! Niet vergeten mensen! Geen appels en peren vergelijken svp!
  En dan het voetbalteam van Oranje, dat gaat toch gewoon in Quatar voetballen! Of weigeren de Oranjespelers en begeleiders en familie om mee te gaan!? Over ‘ballen’ gesproken! Kritiek op Johan Derksen, Voetbal Inside, hebben dat kan, maar voetballers ga dan ook niet in Quatar voetballen. Dat geldt trouwens ook voor de supporters, de KNVB-bestuurders en de zogenoemde sponsorreisjes, die allemaal naar die WK wedstrijden gaan! En zo zijn er nog wel een paar landen in deze categorie op te noemen.
  Ok, racisme is verwerpelijk! Is zeker niet goed, klopt helemaal! Zo ben ik ook opgegroeid! Maar sla aub niet door! Een historie kan je niet zomaar uitvegen! We zijn daar tenslotte allemaal kinderen van.
  Verbeter de wereld, maar begin wel bij jezelf!

  James, goed gezegd!
  En mooie foto zo zonder ‘Las Vegas’-versiering.

 11. Rob H.

  Aan bovenstaande reacties te zien, zijn de activiteiten nog hard nodig.

 12. Scherpschutter

  @James 21/6/2020 – 1:06
  “Mooi initiatief! Hopelijk dat er ook aandacht wordt geschonken aan de handel in blanke slaven door de Afrikanen.”

  Slavernij is niet huidskleur gebonden. Ik heb wel eens het idee dat wij hier met z’n allen denken dat Nederlanders in de 17e eeuw de rmboe in trokken om daar slaven te vangen met een lasso, maar zo was het natuurlijk niet. Nederlanders kochten slaven ter plekke van zwarte slavenhandelaren…die ze gevangen hadden.

  Alle rassen waren slaven. Alle rassen waren slavenhandelaren.

 13. Cico

  Gezien de reacties op DUIC is de bibliotheek uitstekend bezig met mijn belastinggeld te besteden. Nu nog die J.P Coenstraat hernoemen naar W. Sonneveldstraat, aangezien hij daar heeft gewoond.

 14. GeeWee

  Mooi dat de bieb hier aandacht voor heeft!
  Volgens mij ook best interessant voor de bovenstaande reaguuders. Ze zijn denk ik van harte welkom en kunnen in de discussies achteraf ook hun argumenten op tafel leggen. Sowieso kunnen ze genieten van het prachtige nieuwe gebouw en dito zaal waar de bijeenkomsten plaatsvinden.

 15. Erwin

  Ik schrik van veel reacties hierboven. Het toont aan dat het initiatief van de bieb hard nodig is.

 16. Mark

  Wat goed dat de bieb hier zo proactief in is! Als de kinderen van vandaag opgroeien met dit besef van onze geschiedenis, hoeven ze zich niet zo aangevallen te voelen als ze er in hun volwassen leven pas over leren. Het heeft bij mij ook jaren geduurd om alle vooroordelen af te leren waar ik mee opgegroeid was. Ik gun de nieuwe generatie een grotere voorsprong.

 17. Koel Hoofd

  Waarom worden realisten die hebben opgelet bij geschiedenis en de patronen herkennen in onze moderne tijd door de oppositie hier weggezet als mensen die heropgevoed moeten worden?
  Mijn advies aan die mensen is om je eens te verdiepen in de geschiedenis (dus niet die biebboeken lezen want dat is een te eenzijdig beperkt aanbod) en dan om je heen te kijken. Dat wordt schrikken!

  Om nog een opmerking toe te voegen: die oostblokkers die hier shit werk doen tegen een shit loon onder shit omstandigheden….en slachtoffer worden van corona, shit. Dat zijn arme witte mensen die door rijke witte mensen worden uitgebuit zodat de massa lekker goedkoop eten op tafel heeft. Dat ze toevallig een arbeidscontract hebben getekend en het daarvoor zogenaamd ‘uit vrije wil doen’, wil alleen maar zeggen dat moralistische gestudeerde mensen slavernij legaal hebben gemaakt.
  Homo sapiens is en blijft een verschrikkelijke diersoort, het is tijd dat we uitsterven zodat de natuur overnieuw kan beginnen met een paar overgebleven diepzee amoebes.

 18. Reactionaire rechtse zak.

  In geen enkele reactie hierboven wordt de Nederlandse WIC slavenhandel ontkend of gebagatelliseerd. Sterker het wordt volmondig erkend en er wordt opgemerkt dat de discussie niet klaar is met het bespreken en bewust worden van een relatief korte periode binnen het geheel van de slavenhandel wereldwijd.
  Er lijkt mij geen argument te bedenken waarom niet de hele geschiedenis en alle verschijningsvormen van slavernij en slavenhandel bespreekbaar zouden kunnen zijn.
  Of is het zo – als ik mijzelf even in de cynische modus schakel – dat er ook mensen reageerden die blijkbaar bezwaar hebben tegen verbreding van het gesprek omdat zij zelf niet op de hoogte zijn of willen zijn van de moderne slavenhandel en slavernij. Of bent u bang dat met die kennis uw wereldbeeld gaat wankelen?
  (wie nooit van menig verandert denkt niet na)

  Denkt men met de deelname aan een demonstratie, waar men al knielend met gestrekte rechterarm een vuist maakt, klaar te zijn? (met een selfie als bewijs van deugen)
  Of durft men de confrontatie niet aan.
  De kennis dat de cacaobonen voor uw chocoladereep door kindslaven zijn geplukt smaakt niet lekker.
  Of de wetenschap dat elektrische auto’s alleen rijden met door Afrikaanse kindslaven uit levensgevaarlijke mijnen opgegraven zware metalen maakt uw vermeend klimaatbewust en groen genot er niet bepaald mensvriendelijker op. Vrouwenhandel, seksslavernij, de reëel bestaande Arabische slavernij, De WK slaven in Qatar. enzovoort enzovoort.
  Met deze kennis leven is niet prettig maar is wel noodzakelijk om daadwerkelijk iets tegen de moderne slavernij te kunnen doen.
  Gedane zaken nemen geen keer. Des te meer reden wél tegen de moderne barbarij van de slavenhandel te ageren. Voor mijn part knielend en met gebalde vuist.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).