Bijzonder lichtkunstwerk op Domplein in Utrecht: wandelroutes worden gevolgd en geprojecteerd Bijzonder lichtkunstwerk op Domplein in Utrecht: wandelroutes worden gevolgd en geprojecteerd

Bijzonder lichtkunstwerk op Domplein in Utrecht: wandelroutes worden gevolgd en geprojecteerd

Bijzonder lichtkunstwerk op Domplein in Utrecht: wandelroutes worden gevolgd en geprojecteerd
Een artist’s impression van Desire Lanes op het Domplein. Foto: Studio SPÉS.
Op het Domplein in Utrecht is binnenkort een bijzonder lichtkunstwerk te bewonderen. Vanaf 20 oktober zal het Domplein tien dagen lang vanaf zonsondergang oplichten. De lichtinstallatie Desire Lanes laat dan de wandelroutes zien van de mensen die overdag op het plein rondliepen.

Op het Domplein in Utrecht is binnenkort een bijzonder lichtkunstwerk te bewonderen. Vanaf 20 oktober zal het Domplein tien dagen lang vanaf zonsondergang oplichten. De lichtinstallatie Desire Lanes laat dan de wandelroutes zien van de mensen die overdag op het plein rondliepen.

Tijdens de herfstvakantie volgen camera’s de routes die voetgangers afleggen om die vervolgens om te zetten in kleurrijke lichtlijnen die ’s avonds worden geprojecteerd. Het idee is dat de lichtinstallatie laat zien “hoe paden op de oudste plek van het hedendaagse Utrecht elkaar kruisen, ontwijken en samengaan”, schrijven de kunstenaars.

Desire Lanes is gemaakt door het Utrechtse kunstenaarscollectief Studio SPÉS. Sabien Engels en Pépé Heijenberg gebruiken technologie voor interacties op een onverwachte manier tussen voorbijgangers. Dit lichtkunstwerk moet de “energie van het plein” laten zien en de afstand tussen onbekenden overbruggen.

Onzichtbaar 

“Bezoekers kunnen terugkijken in de tijd, zien welke routes er vóór hen werden gelopen, en zodoende spelen met informatie die anders onzichtbaar blijft.” Voor het project werkten onder meer de kunstenaars, kunstmatige intelligentie-experts en de gemeente samen.

Een softwarebedrijf maakte een speciaal algoritme dat mensen op het Domplein kan detecteren om vervolgens hun spoor te volgen. Het Utrechtse Light-up Collective zorgt ervoor dat die informatie wordt omgezet in licht.

De toegang van 20 tot en met 30 oktober is gratis en de gevolgde wandelroutes worden elke avond geprojecteerd. Overdag kunnen voorbijgangers ze ook bekijken via de schermen die dan op het Domplein staan.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Of u het stroomverbruik komende winter thuis overigens wel even wilt beperken tot een absoluut minimum, want ‘we’ hebben energie zometeen nodig voor strikt noodzakelijke dingen, zoals dit…eehhh…decoratieve dinges-geval.

 2. Peter

  @Scherpschutter
  Kunst is een schone zaak en schenkt het mensdom veel vermaak.

 3. Schetpschutter

  Peter

  Absoluut. Wat heeft dit decoratieve gebbeding alleen met ‘kunst’ te maken?

 4. Hans

  Stadskanaal kan ook wel zo’n leuk performance art-achtig project gebruiken.

 5. Peter

  Ik ga t.z.t. eerst ter plaatse kijken, Schetpschutter en pas daarna zal ik me een oordeel aanmatigen of ik dit kunstwerk waardeer of niet.

 6. Scherpschutter

  Peter

  Welk kunstwerk?

 7. Koel Hoofd

  We moesten toch bezuinigen op energie?
  Dan is dergelijke energieverspillende kunst nu echt even een big nono.
  Zeker omdat de gemeente net een peperdure deal heeft gesloten met GreenChoice zodat Putin nog rijker kan worden over de ruggen van de Europeanen die door hun eigen leiders de financiele afgrond in worden geholpen vanwege het energietransitiefestival voor de rijken.

 8. Peter

  Kennelijk bent u een kunstkenner, Scherpschutter.
  Geeft u dan maar het antwoord.

 9. Hoera

  Dat een inwonertje van Stadskanaal zich constant ophoudt op een website over de stad Utrecht, blijft lachwekkend en heeft vooral wat zieligs. En dan ook nog zonder enige kennis van zaken. Au.

 10. Don

  Volgen camera’s de routes die voetgangers afleggen. Mag dat wel van de privacywaakhond. Of is dit weer een geval van het is kunst dus geld en wetgeving speelt geen enkele rol.

 11. Meis

  Bbbrrrr, ik krijg het spontaan koud bij sommige reacties, ik ga mij in ieder geval lekker warmen aan dit mooie kunstproject! Ik nodig alle mensen met een warm hart uit om zich bij me aan te sluiten…….

 12. Fenno

  Scherpschutter heeft zich duidelijk niet verdiept in de gedachtegang achter het kunstproject en schiet daarom niet met scherp, maar louter losse flodders achter zijn laptop in zijn pyjama en sjekkie op de lip. Val ons niet lastig met je commentaten aub.

 13. Studio SPÉS

  Beste DUIC lezer,

  Aan de hand van geplaatste reacties geven we graag een kijkje in onze praktijk;

  AVG:
  Wellicht zullen meer mensen zich net als @Don afvragen hoe dat zit met de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).
  In de twee jaar lange aanloop van dit project hebben wij met onze partners en AI-ethici gesproken over de veiligheid van ons systeem. Gezien dit project plaatsvindt in de buitenlucht en we enkel mensen willen detecteren en geen vogels en de aldaar geplaatste objecten zijn wij afhankelijk van een beeldherkennings-AI die enkel mensen detecteert.
  Wij nemen de AVG uiterst serieus en hebben Desire Lanes zo ingericht dat enkel de AI live-beeld ziet. Het systeem zendt dan enkel gekalibreerde X- en Y- posities door van de gedetecteerde personen. Geen enkel beeld zal worden opgenomen tijdens deze expositie.

  Een achterliggende gedachte achter Desire Lanes is dat wij AI gebruiken om mensen te verbinden die elkaar anders blind zouden kruisen, terwijl hun aandacht door de AI achter sociale media wordt gevangen in hun telefoon.

  Stroomverbruik:
  Het ideaal van Studio SPÉS is kunst maken die mensen verbindt door te verwonderen zonder impact te maken op natuur en milieu. Helaas gaat dit niet bij elk aspect, deze processen compenseren wij dan ook ruimschoots.
  Om @Scherpschutter en @Koel Hoofd gerust te stellen, inzicht in ons stroomverbruik;
  Wij hebben voor Laser-projectoren gekozen omdat deze aanzienlijk minder stroom verbruiken en minder restwarmte produceren.
  4 projectoren verbruiken per stuk 1024 watt.
  Randapparatuur zo’n 900 watt dus laten we voor het gemak 5 x 1024 watt doen.
  voor de 10 dagen dat we op het Domplein exposeren zou dat uitkomen op 70 branduren (7 per avond; 18:00 tot 01:00 uur)
  5 x 1024 x 70 = 358.400 watt
  Laten we de stand-by tijden meerekenen en afronden naar 400 kWh.
  Gezien Gemeente Utrecht heeft geïnvesteerd in een contract met Greenchoice komt er groene stroom uit de putkast en kost dit project 0,0 ton Co2.
  Echter, om er zeker van te zijn compenseren wij voor de zekerheid alsof het grijze stroom is wat uitkomt voor 400kWh op 0,21 ton Co2.
  Om het hele proces richting dit project te dekken, denk aan vrachtvervoer, printerpapier en onze laptops en online meetings zullen wij compenseren voor 1 ton Co2 en zijn we straks met onze andere projecten in het verleden trotse eigenaren van 53 vierkante meter regenwoud in Costa Rica via adopteerregenwoud.nl en treesforall.nl.

  @Hans ; Wij zijn zelf niet bekend in Stadskanaal, maar als je een mooie Shared Space daar kent houden wij ons aanbevolen!

  @Meis ; Dank voor je lieve reactie

  @Peter ; We hopen te ter zijner tijd positief te kunnen verrassen!

  Liefs, Studio SPÉS

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).