Bijzonder schilderij van Utrechtse kunstenaar volgende week onder de hamer bij Sotheby’s in New York Bijzonder schilderij van Utrechtse kunstenaar volgende week onder de hamer bij Sotheby’s in New York

Bijzonder schilderij van Utrechtse kunstenaar volgende week onder de hamer bij Sotheby’s in New York

Bijzonder schilderij van Utrechtse kunstenaar volgende week onder de hamer bij Sotheby’s in New York
In New York wordt volgende week donderdag een bijzonder schilderij van oude meester Adam Willaerts (Londen 1577 – 1664 Utrecht) geveild. Het schilderij uit 1620 is een samengesteld beeld waarop een vismarkt op het strand te zien. Willaerts heeft aan dit beeld een aantal Utrechtse elementen toegevoegd.

In New York wordt volgende week donderdag een bijzonder schilderij van oude meester Adam Willaerts (Londen 1577 – 1664 Utrecht) geveild. Het schilderij uit 1620 is een samengesteld beeld waarop een vismarkt op het strand te zien. Willaerts heeft aan dit beeld een aantal Utrechtse elementen toegevoegd.

Adam Willaerts werd geboren in Londen, maar vestigde zich in 1602 in Utrecht. Op zijn olieverfschilderij uit 1620 is een vismarkt op het strand te zien, met op de achtergrond een Nederlandse vloot naast een klifachtig gebergte. “Het interessante aan het werk is dat er zich tussen de kliffen een klein fantasiestadje ontwaart, waarvan enkele gebouwen te herkennen zijn als Utrechtse monumenten”, aldus Ruben Vecht van veilinghuis Sotheby’s.

“Zo komt de in de negentiende eeuw afgebroken Mariakerk in het schilderij terug, net als de Servaastoren, die eens boven op de huidige Servaasbrug stond in de tijd dat Utrecht nog verdedigingswerken had. Daarnaast is de stadspoort onderaan de kliffen te identificeren als de Gildpoort die vroeger de toegang vormde richting het grondgebied de Utrechtse Stadsvrijheid.”

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Utrechtse elementen op Willaerts schilderij.

Geen van de door Willaerts afgebeelde gebouwen staat tegenwoordig nog overeind, maar dat maakt het schilderij volgens Vecht des te bijzonderder. “Niet alleen is het schilderij van de Utrechtse meester een ode aan zijn geliefde stad, maar ook is het een belangrijk historisch document dat ons iets leert over de geschiedenis van de stad Utrecht.”

Veiling voor oude meesters

Het olieverfschilderij Nederlandse schepen bij een klifachtige kust met een vismarkt op het strand wordt door veilinghuis Sotheby’s in New York geveild op een van de belangrijkste veilingen van het jaar voor oude meesters. Volgens het veilinghuis komt een werk zoals dit van Adam Willaerts zelden op de markt. Sotheby’s schat de waarde dan ook op 200.000 tot 300.000 dollar.

De veiling is volgende week donderdag 1 februari vanaf 16.00 uur Nederlandse tijd live te volgen via de website van Sotheby’s en mogelijk via YouTube. Naar verwachting is het werk van Willaerts ergens na 16.30 uur aan de beurt. De veilingcatalogus is hier te bekijken.

10 Reacties

Reageren
 1. Sj

  Wat een hoop kunstnieuws de laatste tijd

 2. Gijs

  Van wie is het en waarom.

 3. Otto Nelemans

  Tja, een mooi en goede Willaerts zie je niet vaak aangeboden worden. het zou mooi zijn als het Centraal Museum het zou kunnen verwerven. met enig particulier kapitaal zou dit mogelijk moeten zijn. probleem is dat het kort dag is om dit te realiseren. Omdat ik mij al ruim 125 jaar met de schilder en zijn drie zoons, die ook schilderden bezig houd, weet ik dat het om een wel heel erg bijzonder werk gaat. Mogelijk dat via een omweg er nog mogelijkheden overblijven. En nu maar daar op blijven hopen. Voor meert over Adam Willaerts zie mijn artikel in het Jaarboek Oud Utrecht 2001. Wie dichtbij een echte Willaerts wil zien die sinds de vervaardiging altijd op dezelfde plaats is b lijven hangen verwijs ik naar de Grote Kapittelzaal van de Pieterskerk.

 4. W.H.de Groen

  Die hoort hoe dan ook in ons Centraal museum.
  Dat hier o.a. de fam. Fentener van Vlissingen en Utrechts vader de Hr.van Seumeren hier hun goedgeefsheid gaan laten prevaleren.
  Bij voorbaat dank.

 5. Utrechtse Jantje

  Even ‘n vraagje beste @ Otto Nelemans , hoe oud bent U nu dan , als ik het goed lees dan bent U dus dik over de 125 jaar , want zo lang zegt U , dat U al bezig bent met de schilder Willaerts ….. Vriendelijke groet overigens hoor , en verder vind ik Uw reacties altijd erg interessant hoor ….

 6. Lea Helène Pagnier

  Lea. Pagnier Bijzonder dat ik via Sotheby met Nederlandse schilders uit de 17 tiende eeuw te maken krijg Ik ben kunstenares en de klassieken renaissance en moderne vanaf Cesanne kregen de meeste aandacht Een mooi schilderij Leuk is dit de voor mij onbekende wereld

 7. Otto Nelemans

  Tja, U J 7, deze slip of the fingers leidde tot deze hilarische zelfoverschatting. Maar soms voelt mijn betrokkenheid bij deze schilder wel zo. Het zijn slechts 25 jaren.

 8. fam Ho

  Het is natuurlijk oud, wat charmant gevonden wordt, en niet onaardig gemaakt, maar wbt Utrecht toch waarschijnlijk een soort verbeeldend wat met VOC- en WIC-handel is vergaard/bewaard en bovendien toch wel gekunstelde kitch? Of niet?

 9. Utrechtse Jantje

  Oke , ja dat kan de beste overkomen @ Otto , Verder hoop ik inderdaad dat dit Schilderij van Adam Willaerts in Utrecht komt te hangen , want daar blijkt het gewoon thuis te horen !!! En die prijs , dat moet lukken , Toch mensen !!!

 10. Ton Hooft

  Het meest herkenbare uit Utrecht is de Mariakerk. Een schitterende romaanse kerk, geïnspireerd op kerken uit Noord-Italië (Lombardije). Boeide velen en vele schilders sinds de wijding rond 1100, zie ook https://en.m.wikipedia.org/wiki/File:Gefantaseerd_havengezicht_met_de_Sint_Mariakerk_te_Utrecht_Centraal_Museum_2577.jpg (aanwezig in het depot van het Centraal Museum). Wat resteert is de mooie kloostergang, de ‘pandhof’ en directe omgeving herinneren aan deze intrigerende kerk. Er wordt heel mooi werk verricht door vrijwilligers, zie https://www.pandhofsintemarie.nl/. Ga er eens kijken als je het niet kent.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).