Bioscoop Camera sluit na 105 jaar af met historisch foto-overzicht | De Utrechtse Internet Courant Bioscoop Camera sluit na 105 jaar af met historisch foto-overzicht | De Utrechtse Internet Courant

Bioscoop Camera sluit na 105 jaar af met historisch foto-overzicht

Bioscoop Camera sluit na 105 jaar af met historisch foto-overzicht
De nog oudste in werking zijnde bioscoop van Nederland, Wolff Camera aan de Oudegracht, gaat 31 maart sluiten. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan is er in de bioscoop vanaf vandaag een historisch foto-overzicht te bewonderen van de plek die 105 jaar lang fungeerde als prima avondinvulling voor Utrechters.

De nog oudste in werking zijnde bioscoop van Nederland, Wolff Camera aan de Oudegracht, gaat 31 maart sluiten. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan is er in de bioscoop vanaf vandaag een historisch foto-overzicht te bewonderen van de plek die 105 jaar lang fungeerde als prima avondinvulling voor Utrechters.

Vanaf 16 maart zijn er al geen filmvertoningen meer en zal de ontmanteling van de bioscoop en de expositie gaan beginnen. De expositie zal met ongeveer 150 foto’s een beeld schetsen van de rijke historie van deze bioscoop, die ooit begon onder de naam Flora. Later werd dit Camera/Studio en sinds 2011 is de locatie hernoemd naar Wolff Camera.

Naast verschillende foto’s van in- en exterieur, zijn er ook beelden van de Cinemanifestatie (de voorloper van het Nederlands Film Festival) en de cinecave. Tevens zijn er beelden van de aanwezigheid van internationale gasten in deze twee zalen tellende bioscoop, waaronder Audrey Hepburn en Mel Ferrer. Met het oog op de nabije toekomst zijn er ook schetsen te bekijken van de megabioscoop Kinepolis Jaarbeurs.

De laatste jaren trok de bioscoop nog steeds jaarlijks zo’n 85.000 bezoekers. De laatste film die vertoond gaat worden is waarschijnlijk een speciale voorpremière van ‘Suite française‘.

Historie

Wat de eerste film is geweest die draaide in de bioscoop kan Wolff helaas niet met zekerheid zeggen. “Wij hebben niet terug kunnen vinden wat de allereerste film is geweest die er is vertoond. Er zijn wel beelden/foto’s van ‘The Jazz Singer‘ die als allereerste geluidsfilm kan worden beschouwd. Dit is dan omstreeks 1927/1928 geweest.”

Op verzoek van de bioscoop zijn omstreeks 1930 diverse Polygoon-journaals gemaakt voor het eigen publiek met onder andere actualiteiten die zich in Utrecht afspeelden.  In 1950 liet Wolff de bioscoop ingrijpend verbouwen waarna hij de naam Camera kreeg. Vanaf dat moment zouden ook de programmering en activiteiten drastisch gaan wijzigen; vooral de Studio kreeg het karakter van een arthouse terwijl in de Camera de ‘betere publieksfilm’ geprogrammeerd werd.

De toegang voor de expositie is gratis.Tot en met 15 maart blijven actuele films te zien in Wolff Camera. Wat er met het pand gaat gebeuren kan Wolff niet zeggen. Naar verluidt komt er een kledingwinkel.

16 Reacties

Reageren
 1. Karenlee

  “Naar verluidt komt er een kleding winkel”.
  NOG een…? *zucht*

 2. Jan Scherjon

  De Cinemanifestatie dat was feest in Utrecht en was t/m 3uur
  open,alleen het Pandje was t/m 3uur open en dansen in de Cinecave met live muziek fantastisch en natuurlijk goeie films!

  En alweer een kleding winkel, iedereen loopt in het groen het lijkt wel “oorlog” ?!

 3. H. de Haas

  Ik zal het zeker gaan missen, dat stukje ‘oudegracht’ was zo vertrouwd!
  (oud medewerker)
  R.I.P.

 4. Vivian Bouwens

  Wil graag even vermelden dat Flor Linckens degene is die deze prachtige tentoonstelling heeft gerealiseerd.

 5. Fabian

  Jammer, was wel een goeie bios.

 6. cher

  Agh ja kleding winkel hadden er nog niet. Maar ja gelukkig geen koffie winkel. Bios was toch beter. Beetje nostalgie

 7. jos stelling

  Een bijzondere plek, met veel bijzondere herinneringen. Wel was het altijd wel een soort ínbouw-bioscoop waar de liefde al sinds jaren uit was verdwenen. Al met al is het verdwijnen van de Camera en de Studio toch ook vooral jammer voor de omgeving en het uitgaan in de binnenstad (de enige echte culturele Hotspot).

 8. Gerry

  Leukste film die ik daar gezien heb was Shirley Valentine.

 9. Frank

  Ik ben in mijn studententijd hier kind aan huis geweest……..

 10. Niels Bokhove

  Rond 1967 werkte ik een paar jaar achter de bar in de Cinecave, runde toen ook korte tijd de Cinesoos in de Studiokelder. Huub Bals, grote initiator van de Cinemanifestatie – voorloper van het Nederlands Filmfestival – mag hier wel genoemd worden. Heb nog Johnny Weismuller met zijn Tarzankreet aan mijn bar gehad, Anna Karina en de pers, acteur Mickey Rooney, enz.. Kan me nog de bizarre films van Bénazéraf herinneren. Runde tijdens het festival in de gracht voor het werfterras de barboot, in de ijzige kou. Vertoonde mijn eigen experimentele film “Circulaire” in de KMT-kelders (nu Humphrey’s). Heb nog foto’s uit die tijd. Ben benieuwd naar de expo in Camera/Studio.

 11. dickvlugt

  Er word binnenkort ook al een supermarkt geopend op dat zelfde rijtje Oudegracht, past helemaal in het bestemmingsplan van de gemeente.

 12. Daan Westerink

  De bioscoop werd in 1909 geopend, dat is 106 jaar geleden! Zie voor meer informatie en historisch materiaal het item dat Mees van Dalen maakte: https://www.youtube.com/watch?v=o3fK6cL3ujU&index=2&list=UUwfzA7jITGJiNAqsigL-UNg

 13. C. Koelemeijer

  De eerste stappen die ik ooit in Utrecht zette waren ook steevast in deze bioscoop. Utrecht zonder Camera/Studio is voor mij nog een vreemde gedachte.

 14. willem de lange

  Eind jaren zestig was ik student in Utrecht en heb ik in Camera/Studio de liefde voor art films ontwikkeld die nooit meer is overgegaan. Ik herinner mij nog shot voor shot films als Herostratus en Onibaba. En ook Niels in de kelder, ben geroerd dat hij nog live and kicking is.

 15. Niels Bokhove

  Wil ik natuurlijk graag weten wie die geroerde Willem de Lange is.

 16. Hugo Spruijt

  Jarenlang (1996-2000?) iedere week dinsdag naar de sneak preview geweest. Erg gezellig!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).