Bison Bowling Utrecht: ‘Zolang de baan heel blijft, mogen ze op de banken dansen’ | De Utrechtse Internet Courant Bison Bowling Utrecht: ‘Zolang de baan heel blijft, mogen ze op de banken dansen’ | De Utrechtse Internet Courant

Bison Bowling Utrecht: ‘Zolang de baan heel blijft, mogen ze op de banken dansen’

Bison Bowling Utrecht: ‘Zolang de baan heel blijft, mogen ze op de banken dansen’
Bedrijfsleider Anke Jonker werkt al jaren met plezier op de bowlingbaan, maar zelf bowlt ze niet. Foto's: Robert Oosterbroek / DUIC
Bowlen aan de Mariaplaats, dat kan al 33 jaar bij Bison Bowling Utrecht. De ‘Magic Bowling Show’, het ‘gouden pin-spel’ en het ‘rad van fortuin’ zijn zomaar wat ingrediënten voor het jarenlange succes van de bowlingbaan. Bedrijfsleider Anke Jonker (40) legt de spelregels talloze keren en zonder blikken of blozen uit, maar zelf bowlt ze niet: “Ik kan het gewoon niet.”

Bowlen aan de Mariaplaats, dat kan al 33 jaar bij Bison Bowling Utrecht. De ‘Magic Bowling Show’, het ‘gouden pin-spel’ en het ‘rad van fortuin’ zijn zomaar wat ingrediënten voor het jarenlange succes van de bowlingbaan. Bedrijfsleider Anke Jonker (40) legt de spelregels talloze keren en zonder blikken of blozen uit, maar zelf bowlt ze niet: “Ik kan het gewoon niet.”

Op dinsdagmiddag trainen er vier jongens aan voor de studentencompetitie. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe shirts waarop hun teamnaam prijkt: ‘De Lamkegels’. Tijdens het trainen doen ze rustig aan, maar tijdens de wedstrijden gaat het er wild aan toe. Een jongen laat een foto op zijn telefoon zien; hij staat met zijn team op de bowlingbaan, stralend te midden van vier uitgedoste cheerleaders in korte rokjes. “Elke wedstrijd komen zij ons aanmoedigen.”

Wie zijn die dames dan? Ze blijken een vriendin van een van de jongens en een aantal van haar vriendinnen. Uitstraling is een serieus onderdeel van de studentencompetitie, legt bedrijfsleider Jonker uit. Elk team heeft zijn eigen outfit, zo is er een team dat de paarse pakken uit de film The Big Lebowksi uit Amerika heeft laten overvliegen (“die komen altijd iets eerder om zich om te kleden in de wc’s”). Een serieuze sport dus.

Jonker heeft de studentencompetitie nieuw leven ingeblazen. Zeven jaar geleden kwam ze vanuit Bison Bowling Maarssen in Utrecht terecht. Er verscheen toen één studententeam op de baan, dat er eigenlijk ook mee wilde stoppen. ‘We gaan het helemaal anders doen’, verzekerde Jonker hen. Nu doen er veertig teams aan de competitie mee en is er een wachtlijst. Er zijn vier poules, van categorie D (de ‘Mickey Mouse-poule’) tot A (de ‘Champions League’).

“In poule A zijn ze echt fanatiek, daar lopen ze heen en weer over de baan om de scores van andere teams bij te houden”, vertelt Jonker. In poule D voert gezelligheid de boventoon: “In poule A bestaat een team uit vier spelers, in D soms wel uit 25. Nou, dan weet je wel hoe het kan gaan.” Gelukkig is Jonker de moeilijkste niet: “Ze mogen van mij op de banken dansen, een striptease doen of weet ik veel wat – zolang de bowlingbaan maar heel blijft.”

Make-over

Jonker is trots op het enige zelfstandige bowlingcentrum van de stad. Het heeft begin dit jaar een grote make-over gekregen; de ingang is nog hetzelfde, maar daar is alles mee gezegd. Het centrum is één verdieping omhoog verhuisd, er is meer plek in het restaurant en bij de bar. Een riante trap met uitzicht op de nieuwe bar leidt de bezoeker naar boven, waar tien glimmende bowlingbanen klaarliggen voor gebruik. “We hebben er na de verbouwing twee banen bij gekregen, maar alsnog zitten de avonden en weekenden al wekenlang vol.” De nieuwe ruimte heeft een moderne, industriële uitstraling: “De vrees was dat het te modern werd en daardoor ongezellig.” Dat is volgens Jonker gelukkig niet gebeurd.

De succesvolle Magic Bowling Show is elke donderdag tot en met zondag. De muziek en discolampen gaan aan en de gouden ‘pins’ komen tevoorschijn. Jonker: “Die dingen die je met de bowlingbal omgooit, heten geen kegels maar pins. Met kegelen gooi je tegen kegels.” Op elke baan zit een gouden pin tussen de rest van de pins. Als die vooraan verschijnt en degene die aan de beurt is vervolgens een strike gooit, mag hij of zij aan het Rad van Fortuin draaien. Dat gaat met toeters en bellen. De gelukkige kan een portie frikandellen, loempia’s, een aantal shotjes of een sleutelhanger winnen.

Het baanrecord staat nog op de oude baan die beneden zat: 300. Dat is twaalf keer achter elkaar een strike. Die maximale score is ooit gegooid door de voorzitter van de Bowling Vereniging Utrecht. Een memorabel moment, vindt Jonker. Op de nieuwe baan is het record 266, gegooid tijdens de studentencompetitie.

Elke maandag spelen de league bowlers. En dat al 33 jaar, vanaf het eerste uur. “Zij komen voor de gezelligheid, maar willen wel winnen.” Ze nemen de sport serieuzer dan de meeste studententeams; iemand die een strike gooit, wordt gefeliciteerd met twee handen, iemand met een spare krijgt één hand en overige scores leveren een boks op. De competities lopen van september tot juli, met aan het eind van elk bowlingseizoen een groot feest. Jonker: “Dan komt iedereen samen om afscheid te nemen en elkaar een fijne vakantie te wensen, geweldig.”

Een andere ‘toptijd’ is rond kerst. “Dan versieren we het hier, komt de kerstman langs en is het hele team aan het werk.” In december schrijft Jonker gedichten voor de teams die rond sinterklaas spelen. Dat komt neer op zo’n veertig stuks. “Dat moet je overhebben voor je vaste gasten”, zegt Jonker resoluut. Zelf bowlt ze niet, maar ze geniet elke dag van het spel. Wanneer is een dag geslaagd? “Al de gasten buiten staan en denken: ‘Ah, ik had wel wat langer willen blijven’.”

1 Reactie

Reageren
  1. Berend

    Mooi achtergrondverhaal!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).