Muur in Overvecht verandert in kunstwerk: ‘Ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl’ | De Utrechtse Internet Courant Muur in Overvecht verandert in kunstwerk: ‘Ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl’ | De Utrechtse Internet Courant

Muur in Overvecht verandert in kunstwerk: ‘Ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl’  

Muur in Overvecht verandert in kunstwerk: ‘Ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl’  
Kunstwerk aan Kalymnosdreef in Overvecht. Foto's: DUIC / Marlot van den Berg
Een blinde muur van 90 vierkante meter aan de Kalymnosdreef in Overvecht verandert deze dagen in een kunstwerk ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl. Het project heeft als doel om De Stijl onder de aandacht te brengen bij een breder publiek buiten het museum. “We willen iets blijvends achterlaten van het jubileumjaar.”

Een blinde muur van 90 vierkante meter aan de Kalymnosdreef in Overvecht verandert deze dagen in een kunstwerk ter ere van het honderdjarig bestaan van De Stijl. Het project heeft als doel om De Stijl onder de aandacht te brengen bij een breder publiek buiten het museum. “We willen iets blijvends achterlaten van het jubileumjaar.”

Het kunstwerk kwam voort uit een idee van Marije Lieuwens, initiatiefneemster van Stijl in de Stad, die de kunststroming meer zichtbaar wilde maken in de stad. “De invloed van De Stijl is overal zichtbaar, soms is dat bewust, maar ook vaak onbewust”, vertelt Lieuwens. Zoals fietsen of auto’s in de kleuren rood, blauw en geel of huizen compleet in de kleuren van De Stijl.

Initiatiefneemster Marije Lieuwens

Locatie

Zelf woont Lieuwens in Ondiep en komt wekelijks in Overvecht om te sporten en te winkelen.  Het viel haar op dat de wijk ontzettend grijs is. “Vooral in de winter. De wijk kan veel meer kleur gebruiken”, zegt ze. Daarnaast vindt ze abstracte kunst in deze wijk goed passen. “Het kunstwerk is tegenover de moskee. Overvecht is een multiculturele wijk waar abstracte kunst goed past”, vertelt ze. “Daarom vieren we de opening van het kunstwerk ook pas 1 juli, na de ramadan, zodat veel mensen uit de wijk de opening gezellig mee kunnen vieren.”

Kunstenaar

Kunstenaar Johan Moorman laat zich inspireren door kunstenaars van De Stijl, zoals de bekende Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld. “Deze stroming is de basis bij ieder ontwerp”, vertelt hij. Met behulp van een hoogwerker en een medeschilder hoopt hij het kunstwerk binnen een paar dagen af te hebben.

Kunstenaar Johan Moorman

De muur is ter beschikking gesteld door woningbouwcorporatie Portaal. Na dit project wil Lieuwers een andere muurschildering tentoonstellen, op een gebouw bij de Jaarbeurs.

 

4 Reacties

Reageren
 1. Prins

  Mooi ontwerp! In ieder geval 10 keer mooier dan de schildering die we op de Croeselaan krijgen aan de muur ter hoogte van de van zijstweg 😉

 2. Anna Overvecht

  Heel mooi!

 3. Toine Goossens

  Een bijzonder mooi initiatief, alle hulde voor deze initiatiefrijke burger van Utrecht.! Jammer natuurlijk dat het mosterd na de maaltijd is. Rietvelds Meesterwerk is nog maar t/m 11 juni te bezoeken.
  Als we het van de afdeling cultuur of de diverse adviescommissies cultuur moeten hebben, dan blijft Utrecht een achterstandsgebied op het gebied van beeldende cultuur.

  Neem Den Haag, daar zijn op zoveel gebouwen Stijl kunstuitingen aangebracht dat ik die niet meer kan tellen. Een als je door een winkelstraat loopt dan zie je overal aandacht voor De Stijl in de etalages op terrassen, noem maar op.

  Het is te hopen dat TAAI bereikt dat Utrecht haar eenzijdige focus op muziek en film loslaat en zich richt op het realiseren van enkele memorabele musea.

  Overal in Nederland ontstaan nieuwe musea waar schatrijke landgenoten hun collecties laten zien en waar Met thema- en kunststenaargerichte tentoonstellingen bijzonder veel publiek wordt getrokken. Ook al moeten de bezoekers daarvoor naar her en der reizen.

  Utrecht heeft een prachtige locatie voor een iconisch museum voor moderne kunst. Het terrein van tuincentrum Overvecht. Een schitterende zichtlocatie aan de Ring, waar 2 snelwegen elkaar kruisen. Waar een belangrijke upgrade van de aantrekkelijkheid van het Noorderpark – Ruigenhoek in voorbereiding is. Waar Overvecht door ondertunneling van de Noordelijke Randweg met het Noorderpark verbonden kan worden en waar bovenop de tunnel mogelijkheden voor wonen en werken kunnen ontstaan. Dichtbij het Utrecht Science Park; de economische motor van onze stad.

  Het vergt wel een pas op de plaats maken met het huidige ontwerp van de Noordelijke Randweg.

  Er is op korte termijn geld beschikbaar voor een projectorganisatie; Het definitief schrappen van ´t Hoogt uit de cultuurplannen. Met € 500.000 per jaar kun je heel veel voor het ontwikkelen van een nieuw meseum voor elkaar krijgen.

 4. Ihsan

  Eens met Toine. Overvecht verdient zeker een museum.
  Echter, plaats het niet aan de rand, maar midden in de wijk!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).