BNNVARA maakt docuserie: Typisch Overvecht | De Utrechtse Internet Courant BNNVARA maakt docuserie: Typisch Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

BNNVARA maakt docuserie: Typisch Overvecht

BNNVARA maakt docuserie: Typisch Overvecht
Rapper Kippie in zijn wijk - Foto: Marjon Lukje
In de nieuwe docuserie Typisch Overvecht portretteert BNNVARA de meest uiteenlopende levens van de inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht. De serie zal vanaf 7 mei drie weken lang van maandag tot en met donderdag te zien zijn op NPO 2.

In de nieuwe docuserie Typisch Overvecht portretteert BNNVARA de meest uiteenlopende levens van de inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht. De serie zal vanaf 7 mei drie weken lang van maandag tot en met donderdag te zien zijn op NPO 2.

Ooit bedacht als ‘tuinstad’ van Utrecht, maar inmiddels een wijk die niet meer alleen bekend staat om die ruimte en het groen. Overvecht scoort hoog op de lijsten met problemen: criminaliteit, werkloosheid, obesitas, drop-outs, maar een grote diverse groep inwoners trekt zich het lot van de wijk aan en wil dit veranderen.

De camera’s van Typisch Overvecht volgen drie weken lang de meest uiteenlopende bewoners van Overvecht. Zo kijken ze mee met Nelleke Wuurman die zich ergert aan mensen die Overvecht een wijk met potentie noemen. “Het is een wijk die alle negatieve lijstjes aanvoert. Het is een probleemwijk en die problemen moet je aanpakken.”

Diverse bewoners

Ook volgen ze mevrouw van Oostrum en haar dochter Monique. Monique is bij haar moeder blijven wonen en opgevoed met het idee dat je twee dingen moet kunnen in het leven: klaverjassen en stijldansen.

Abdullah Chami is een van de Marokkaanse buurtvaders in de wijk. Hij werkte vroeger in een drukkerij, nu repareert hij fietsen in de Fietsenwerkplaats, en dat is gratis voor de buurtbewoners die geen gewone fietsenmaker kunnen betalen.

Typisch Overvecht toont in 12 afleveringen de diverse bewoners van Overvecht; van een oude dame in het ‘rode’ bejaardentehuis over de teloorgang van het socialisme tot rapper Kippie die het helemaal gaat maken.

5 Reacties

Reageren
  1. Berend

    Eindelijk een officieuze opvolger van het legendarische Probleemwijken. Hopelijk met soortgelijke kleurrijke figuren.

  2. Jeroen

    Had toch liever Sterrenwijk gezien qua volkswijk in Utrecht. Overvecht is te versnipperd om van een typische ‘Overvechter’ te kunnen spreken.

  3. w

    @Jeroen
    uitgangspunt is niet volkswijk en evenmin zoektocht typische bewoner van..

  4. Architectuurhistoricus

    Correctie: Overvecht is absoluut niet gebaseerd op het concept van de tuinstad. Een tuinstad volgens Ebenezer Howard is bijvoorbeeld zelfvoorzienend, autonoom en heeft een dorps uiterlijk. Dat staat haaks op de flats van Overvecht.
    Overvecht is een typisch product van de jaren ’60, waar er simpelweg weinig ruimte was voor ideologisch ideeën over wonen door een enorme bevolkingsgroei en woningnood. De enige ideologie was dat deze flats modern, luxueus en ruim waren met een hip winkelcentrum en alle voorzieningen nabij. Dat in vergelijking met de 19e-eeuwse enkelsteen woninkjes in de binnenstad met een open riool in de Oude Gracht. Om het even te chargeren.

    @Jeroen: Sterrenwijk is weer een jaren ’70 wijk en een reactie op het grootschalige Overvecht. De stedenbouwers van toen waren het dus roerend met je eens.

  5. Claudia

    Jammer dat het ‘probleemwijken’in beeld wordt gebracht. Overvecht is een groene omgeving, veel sport en eetmogelijkheden voor mensen met een beperking. Dus meer dan alleen hoogbouw. Er zijn zeker veel verbetermogelijkheden , bovenal een wijk waar allerlei mensen met elkaar samenleven en er op sociaal gebied dus veel gedaan wordt. Denk aan de verbouwde Stefanus, de buurthuizen, de voedseltuin Overvecht en de gezamenlijke tuin.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).