Bouw je eigen planeet in het vernieuwde Sonnenborgh | De Utrechtse Internet Courant Bouw je eigen planeet in het vernieuwde Sonnenborgh | De Utrechtse Internet Courant

Bouw je eigen planeet in het vernieuwde Sonnenborgh

Bouw je eigen planeet in het vernieuwde Sonnenborgh
Sonnenborgh gaat na een herinrichting die twee maanden duurde aanstaande zondag weer open. Het museum en de sterrenwacht hebben een make-over gekregen. DUIC ging op bezoek en kreeg een rondleiding van directeur Bas Nugteren: “We willen dat iedereen nieuwsgieriger de deur uitgaat dan toen ze binnenkwamen.”

Sonnenborgh gaat na een herinrichting die twee maanden duurde aanstaande zondag weer open. Het museum en de sterrenwacht hebben een make-over gekregen. DUIC ging op bezoek en kreeg een rondleiding van directeur Bas Nugteren: “We willen dat iedereen nieuwsgieriger de deur uitgaat dan toen ze binnenkwamen.”

Aanstaande zondag opent burgemeester Jan van Zanen samen met leerlingen van de IMC Weekendschool de nieuwe tentoonstelling ‘Ver weg komt dichterbij’. In het vernieuwde Sonnenborgh maak je als bezoeker een reis door het heelal: vanaf het ontstaan van sterrenstof tot aan de planeten. Tijdens de reis ontdekken bezoekers als wetenschapper meer over het heelal en onze plaats daarin. In twee maanden tijd heeft Sonnenborgh het museum opnieuw ingericht.

Raketten en planeten

De nieuwe tentoonstelling is nu ook op andere manieren te beleven. Zo kan je door het museum lopen met een tablet en word je uitgedaagd met opdrachten en spellen. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld leren waar zonlicht uit bestaat en de zon door verschillende lenzen bekijken – net zoals echte onderzoekers dat doen.

De zonzaal is tijdens de herinrichting helemaal donker gemaakt. Verder is nu ook de werkplaats terug. “De sterrenwacht had vroeger altijd een enorme werkplaats. Daarom dachten we: laten we er ook één voor kinderen maken. Wat heb je bijvoorbeeld nodig voor een planeet waar je op kunt leven? In de werkplaats kan je onder meer je eigen planeet of raket bouwen”, vertelt Nugteren enthousiast.

Bas Nugteren bij de ingang van Museum Sonnenborgh

Wonder

Er hangt nog een verflucht in het vernieuwde museum, de houten vloeren zijn net in de olie gezet en er staat nog een ladder. Bij binnenkomst krijg je een tablet om mee door het museum te lopen. De tablets zijn met name voor kinderen bedoeld. “Zo willen we de betrokkenheid bij de tentoonstelling vergroten”, legt Nugteren uit. “Het is een hulpmiddel en niet noodzakelijk.” Hij tikt op de tablet die hij in zijn handen heeft. Het apparaat werkt niet helemaal mee. “Kinderen hebben hier geen moeite mee”, hij lacht. Een medewerker brengt een andere, die doet het gelukkig wel.

Nugteren richt de tablet op de kubus die aan het plafond hangt in de donkere zonzaal. Zodra de kubus goed in beeld is, begint een kort filmpje op de tablet dat samenvat hoe in 10 miljard jaar sterrenstof is ontstaan. Hij is zichtbaar trots. “De onderliggende boodschap blijft toch dat we alsmaar onder indruk zijn van de enorme krachten die in het heelal zitten. Het is onvoorstelbaar en we proberen het met moeite te begrijpen. Atomen die rondzweven, samenklonteren en dan een gaswolk vormen waar de zon uit ontstaat: het blijft een wonder.”

De kubus in de donkere zonzaal

Baanbrekend

Sonnenborgh is een plek met een betekenisvolle geschiedenis. Wetenschappers hebben op deze plek baanbrekend onderzoek gedaan. Meteoroloog Buys Ballot richtte hier het KNMI op in 1854. Daarnaast vormde het zonneonderzoek dat hier is gedaan de basis voor één van de eerste zonneatlassen ter wereld. Verder was het de plaats waar tot begin 20e eeuw de tijd voor Utrecht werd bepaald met behulp van de Meridiaankijker.

Ook Wybe Klaverdijk, ontwerper van de nieuwe tentoonstelling, is trots op de veranderingen. “Je leert de taal van het heelal spreken. Na een bezoek ben je een beetje wetenschapper in de astronomie geworden. Ook al is dat maar een kleine stap, het is erg waardevol om wat meer duiding van het heelal te hebben.”

Gekoppelde berichten

2 Reacties

Reageren
  1. Peet

    Volgende week kom ik naar uw museum….zin in

  2. Robert

    Het blijft een prachtig, bijzonder gebouw zo in de binnenstad, mooi dat het zichzelf zo actueel houdt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).