Burgemeester Sharon Dijksma heeft zondagmiddag op het Berlijnplein in Utrecht het Herdenking & Vrijheidsmonument onthuld. In het monument zijn de cijfers ‘4’ en ‘5’ zichtbaar, en het is dan ook een plek om zowel te herdenken als te vieren.
Het monument is tot stand gekomen dankzij een doneeractie. Xander Coolen is de initiatiefnemer van de campagne. “Zonder bewoners en ondernemers van Leidsche Rijn was dit niet gelukt. We hebben nu een mooie plek waar we op 4 mei stil kunnen staan en op 5 mei kunnen vieren. Je hebt symbolen nodig, symbolen waar je trots op kunt zijn.”
Het is geen toeval dat het monument op deze dag wordt onthuld. Op 2 mei 1945 werden namelijk de voedseldroppingen boven Nederland gestart. Een groot deel van Nederland leed toentertijd aan ernstig voedseltekort. Eén van die dropplekken was vlakbij de plek waar het monument nu staat.
Tekst loopt door onder afbeelding
Nijpend
“Deze dag herinnert aan de start van de voedseldroppingen”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. “De situatie was nijpend. […] Vrijheid is een waarde die niet zomaar gegeven is. […] Het is belangrijk om stil te staan bij de vrijheid. Dit monument helpt daar enorm bij.”
Voor de kunstenaar Ate von Hes was het een behoorlijke opgave om in één monument twee verschillende thema’s te verwerken. “Toen heb ik besloten om een schets te maken van letterlijk een ‘4’ en een ‘5’. Ik heb gezocht of het al bestond, maar niemand was nog op het idee gekomen.” Volgens de initiatiefnemers is dit dan ook het enige monument in Nederland dat zowel de Dodenherdenking als Bevrijdingsdag symboliseert.
Tekst loopt door onder afbeelding
Bijzonder
Het monument staat bij de overkapping op Perron 9 op het Berlijnplein. Sinds 2016 wordt er in Leidsche Rijn herdacht met een tijdelijk monument: een hek met bloemen. Daar brengt dit initiatief nu verandering in.
“Mooi om te horen dat dit voor burgers van Leidsche Rijn is en ook dankzij hun tot stand is gekomen. Dat vind ik heel bijzonder”, aldus de burgemeester.
18 Reacties
Reageren1. Wat een lelijk en kinderachtig ontwerp
2. Waarom staat het monument op het Berlijnplein, i.e. Is daar een historische reden voor? Zijn daar mensen weggevoerd of gefusilleerd?
3. Het Berlijnplein is een lelijk en smakeloos allegaartje! Is daar niet ook net een aars geplaatst?
Mijn vader heeft een foto gemaakt van zo’n vliegtuig dat boven de Raad- en Dichterswijk vloog. Nu weet ik dat dat op 2 mei 1945 geweest kan zijn..
Ik zie wél een 5 maar (nog) geen 4. Kan iemand met betere ogen òf fantasie mij die 4 uitduiden? Escher ‘lees’ ik wel. Zal hier ook iets dergelijks (moeten)zijn. IK wacht af
Als u er omheen loopt (al dan niet virtueel), mees kees, ziet u vanzelf het visuele grapje. Verder is het een nogal saai geval dat uitlokt tot klimmen en kattekwaad.
@ Petra,
Misschien is ‘klimmen en kattekwaad’ wel de vrijheid, waar dit beeld voor staat..!
Het wordt ook zaak dat er eens een keer serieus nagedacht gaat worden over een dodenherdenking vanuit de overheid voor Pim Fortuyn, Theo van Gogh, Karel Kleijn en de hotelhouder In den Eng van Cosmopolite te Kedichem en ongetwijfeld vele anderen die vermoord werden vanwege hun politieke overtuiging.
@ Wim Vreeswijk
indirect trek je hier een vergelijking die als een tang op een varken slaat.
Welke vrijheid? Die zonder te mogen voetballen, alleen toegang met testen en tussen 12-18 op terras? #wegmetrutte
@Wim Vreeswijk
Ik vrees dat het vervullen van die wens nog heel erg lang zal gaan duren.
Men wil er nu nog niet aan dat onze vrijheid stiekem steeds meer wordt ingeperkt vanwege ideologien, politieke overtuigingen en de oeroude splijtzwam religie.
De woke cultuur heeft bijvoorbeeld dezelfde impact als een fatwa, maar men vind het fantastisch want het is zogenaamd inclusief.
Intussen is de reclame op TV al zo doorgeslagen woke geworden dat het de meerderheid van de consumenten niets meer zegt omdat ze niet tot die kleine woke minderheidsgroepering behoren. We live in interesting times….
Ja hoor Henk,
voetbal & terrasbezoek. Daar ging het om toen de geallieerden ons kwamen bevrijden mei ‘45.
Petra, bedankt voor de tip. Virtueel zou ik niet direct weten hoe, maar er gewoon naartoe gaan lijkt me dé oplossing om die 4 te ontdekken.
Meneer Vreeswijk, u stelt een paar ‘politieke’ doden op één lijn met alle (Nederlandse) slachtoffers uit WO II, net iets minder dan het huidige inwonertal van de stad Utrecht! Bovendien hébben 2 van uw kandidaten reeds een eigen gedenkteken. Verder nog klachten?
@Hans. Nee, het gaat om het principe van ongefundeerde of ongeoorloofde vrijheidsontneming die nog altijd gaande is. Het bagatelliseren daarvan is irritant.
@Hans en mees kees: u weet toch wel dat meneer Vreeswijk in de Utrechtse gemeenteraad heeft gezeten voor de Centrumpartij en het Nederlands Blok?
@Jan van Lunteren
Ik maakte de opmerking over klimmen en kattekwaad omdat het geval er nu al gevlekt of beklad uitziet. Vrijheid tot klimmen en kattekwaad is prima, maar zet dan een klimrek neer in plaats van een “monument” waarvan de symbolische bedoeling lastig te onderkennen is. Waarom het ding daar moet staan, is me niet duidelijk. We hebben toch ook al een monument op het Domplein?
Ten eerste fijn dat er een gedenkmonument is gekomen op deze locatie. maarrrrr. ik snap de bedoeling wel van dit kunststuk met het getal 45 maar nee… dit slaat de plank volledig mis. Is er nu helemaal niemand die het is opgevallen dat je onder een bepaalde hoek wel erg veel sociaties krijgt met het vreselijke symbool van de nazi’s??
@Henk, het feit dat je mag zeggen en schrijven wat je vind (binnen de wettelijke regels) zonder dat je er voor opgepakt en vervolgd wordt is het resultaat van een zwaarbevochten vrijheid.
Jij mag vinden dat in deze virusoorlog zaken als voetbal en terrasbezoek je ontnomen is; dat is jouw goed recht.
Anderen (o.a. in de zorg) offeren zich en vechten al meer dan een jaar om binnenkort alles weer mogelijk te maken, maar dat kost tijd, geduld en vooral begrip.
Ook in de nadagen van 1944 leek vrijheid dichtbij te zijn, maar heeft dit uiteindelijk ook nog maanden geduurd.
Dus hou nog even vol!
……en mocht je het allemaal beter te weten en te kunnen, ben je ook vrij om te solliciteren naar een rol binnen ons parlement en verantwoordelijkheid te nemen, zonder dat we je zullen afrekenen om wat je mening is.
Voor mij mag zo’n monument visueel heftiger, dat je niet kan missen waar het om gaat. In your face, elke dag.
@ Henk
‘… het gaat om het principe van ongefundeerde of ongeoorloofde vrijheidsontneming die nog altijd gaande is’.
Henk, je hebt gelijk, want ruim een jaar geleden legt de regering ons beperkingen op die allemaal te maken hebben met onze bewegingsvrijheid. Maar…. het gaat erom dat de epidemie die onze gezondheid fundamenteel bedreigt ingedamd moet worden door te voorkomen dat wij elkaar aansteken. Dan moet je dus op afstand van elkaar blijven. Zo komt het dus dat we plaatsen waar we elkaar ontmoeten tijdelijk gesloten worden.. Daar horen ook reisbeperkingen bij. Mensen moeten soms verplicht worden om zich een aantal dagen te isoleren als zij zich wellicht bloot gesteld hebben aan het virus. Met ‘ongefundeerd’ of ‘ongeoorloofd’ heeft dit niets te maken.
Ben je een ‘virusontkenner’ ? het zij zo. Daar is niets aan te doen. Maar dat wil nog niet zeggen dat je gelijk hebt.