De John & Marine van Vlissingen Art Foundation schenkt de komende periode een ‘aanzienlijk’ bedrag aan het Centraal Museum. Het idee is dat er met dit geld kunst van Utrechtse makers gekocht wordt. Om welk bedrag het gaat is niet bekend.
Dit jaar wordt gevierd dat Utrecht 900 jaar stadsrechten heeft. Voor de John & Marine van Vlissingen Art Foundation was dit de aanleiding om de komende vijf jaar een bedrag beschikbaar te stellen voor de aankoop van kunst uit Utrecht en van Utrechtse makers. Het fonds geeft daarmee volgens het museum een ‘bijzonder grote impuls’ aan de collectie.
De steenrijke Utrechtse ondernemer John Fentener Van Vlissingen is voorzitter van het fonds. Hij noemt het een ‘eer’ om met deze schenking iets terug te kunnen geven aan de stad. “Een stad die voor onze hele familie van grote betekenis is. Het Centraal Museum is de aangewezen plek om kunst met Utrechtse wortels te beheren en te verzamelen.”
Gezonde stad
Binnenkort worden een aantal nieuwe aanwinsten, die gekocht zijn met het geld dat geschonken is door het fonds, bekendgemaakt. Deze zullen te zien zijn tijdens de tentoonstelling De Gezonde Stad.
“De betekenis van dit cadeau is op meerdere fronten groot”, zegt artistiek directeur Bart Rutten. “We zien het als een enorme verrijking van onze collectie. Tegelijkertijd laat het ook zien dat het museum echt van de stad is en wordt ondersteund door de omgeving.”
Cadeau
Tot slot is ook wethouder Anke Klein opgetogen vanwege het ‘cadeau’ van de John & Marine van Vlissingen Art Foundation. “Dit initiatief onderstreept hoe belangrijk Utrechtse makers van vroeger en vandaag zijn. Het verbindt de kunst van het verleden met het heden en versterkt de positie van Utrecht als culturele stad in Nederland en in de wereld.”
8 Reacties
ReagerenKrijgen de Utrechters ook iets te zeggen over de aankopen? Of is dit zoals gebruikelijk voorbehouden aan de kunstpausen? Die zijn de afgelopen decennia vooral bezig geweest met het creëren van tentoonstellingszalen zonder publiek. Ik kom er overigens graag. Het biedt mogelijkheden tot reflectie zonder al te veel afgeleid te worden en, eerlijk is eerlijk, ik kom er best wel eens iets tegen dat me aanspreekt.
Zonde, wordt er weer van alles gekocht, dat miet weer en een depot. Dat zit al vol, dus nieuw depot. En dat mogen wij betalen….
@Lexus
Nee, Utrechters zullen geen inspraak krijgen want het is geld van de stichting, geen belastinggeld. Utrechters mogen wel op eigen kosten komen kijken.
Maar, het CM weet wel wat ze kopen…
In tegenstelling tot ons stadsbestuur wat de meest wanstaltige objecten op onze kosten in onze openbare ruimte deponeert.
@Koel Hoofd: ik heb nergens gelezen dat het geld van de stichting blijft en ga er dus van uit dat het in gemeentelijke handen komt, zoals ook het Centraal Museum in gemeentelijke handen is. Over voorwaarden valt niets te lezen. Volgens de wethouder versterkt het geld — dus kennelijk niet de kunst! — zelfs Utrecht als ‘culturele stad in Nederland en in de wereld’. Kortom…
@Koel Hoofd, maar dan heb je mooi wel een courgette op een sokkel staan, of onkruid op een onbeloopbare trap, of een wigwam in de singel!
@Herman: u hoeft niet bang te zijn dat het depot verstopt raakt. Blijkens het jaarverslag van de stichting over 2020 (zie https://vanvlissingenartfoundation.nl/over-de-van-vlissingen-art-foundation/) gaat het, gezien de bedragen die er tegenwoordig in de kunstbeleggingen omgaan, maar om een bescheiden bedrag. Zulke mecenassen zijn die Fentener Van Vlissingens, gezien hun vermogen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Van_Vlissingen), nu kennelijk ook weer niet. Of ze moeten er inmiddels echt zin in gekregen hebben.
@Lexus, kwaad is al feschued, er wordt al gebouwd om due meuk op te slaan….
https://www.duic.nl/algemeen/start-bouw-nieuw-depot-gemeente-utrecht-en-het-centraal-museum-gaat-dit-jaar-niet-meer-lukken/
On principe geweldig., alleen hoop ik dT ik als kunstenaar in de gelegenheid wordt gesteld om mijn monumentale werk te tonen.