Centraal Museum Utrecht koopt samen met andere musea feministisch kunstwerk Centraal Museum Utrecht koopt samen met andere musea feministisch kunstwerk

Centraal Museum Utrecht koopt samen met andere musea feministisch kunstwerk

Centraal Museum Utrecht koopt samen met andere musea feministisch kunstwerk
Het Centraal Museum heeft samen met drie andere Nederlandse musea de installatie Guess Who’s Coming to Dinner Too? van de Nederlandse kunstenaar Patricia Kaersenhout gekocht. Het kunstwerk bestaat uit vier delen, die ieder in een museum worden tentoongesteld.

Het Centraal Museum heeft samen met drie andere Nederlandse musea de installatie Guess Who’s Coming to Dinner Too? van de Nederlandse kunstenaar Patricia Kaersenhout gekocht. Het kunstwerk bestaat uit vier delen, die ieder in een museum worden tentoongesteld.

De andere drie musea zijn het Haarlemse Frans Hals Museum, Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Met steun van Vereniging Rembrandt en het Mondriaan Fonds hebben de musea de installatie aangekocht.

Guess Who’s Coming to Dinner Too? bestaat uit vier grote tafels in de vorm van een driehoek. Aan deze tafels is plaats voor zestig vrouwen. Alle vrouwen aan de tafels representeren onderbelichte verhalen uit de wereldgeschiedenis.

Legendes

“De vrouwen komen van over de hele wereld en uit verschillende tijdperken”, laat het Centraal Museum weten. “Zij hebben gemeen dat hun verhalen geen deel uitmaken van de ‘officiële’ geschiedenis, maar veelal overgedragen zijn via legendes, mythologieën, en mondelinge overlevering.”

Patricia Kaersenhout: “Het werk dat ik maak is nooit ter meerdere eer en glorie van mijzelf. Ik zie mijzelf als een dienend medium, waarmee ik bedoel dat ik het belangrijk vind om geschiedenissen die weggevaagd zijn door middel van kunst bij een groter publiek onder de aandacht te brengen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Borduren

Glaswerk en geborduurd tafellinnen moeten de zestig vrouwen symboliseren. Voor het borduren van de namen op het linnen, roepen de musea de lokale gemeenschap op. Zo borduren de deelnemers samen aan een versie van de installatie.

Alle vier de musea nemen een deel van de tafel op in hun collectie. Ze worden dan zelfstandig tentoongesteld. De vier deelversies kunnen ook tot een grotere tafel in elkaar worden geschoven.

8 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  En hoeveel heeft deze tafel met placemats de belastingbetaler gekost?

 2. Azijnplasser

  Hang een lap rood vlees op en er zal altijd iemand in happen.

 3. wollie

  het feminisme heeft zojuist een vreugdedansje gedaan…

 4. Koel Hoofd

  Een feministisch kunstwerk…van de typische vrouwendingetjes glaswerk en geborduurd linnen.
  Dat is toch behoorlijk seksistisch voor een beweging die emancipatie nastreeft…

 5. Mark

  Ik begrijp niet zo veel van kunst. Als leek snap ik niet zo goed wat er nou bijzonder is aan een tafel met namen op een placemat geborduurd. Zonder verhaal over wie wie is zijn het nogal nietszeggende namen voor mij.

 6. Justin

  Ah, het woord “feministisch” in de titel van het artikel. Dan weet je al dat de gebruikelijke reaguurders weer druk zijn wezen tiepen.

  Toch fijn dat mensen die “kunst niet snappen” dat zo graag aan de rest van de wereld willen mededelen. Bedankt weer!

 7. jankanerwatvan

  Tja, “kunst niet snappen”. In vroeger dagen draaide kunst vaker om het esthetische aspect. Door de elite werd de uitspraak “dit kan mijn kind nog maken” daarbij toebedeeld aan degene die de “kunst niet snapte”.

  In dezer dagen is de (politieke) lading is sommige gevallen belangrijker dan het esthetische. Degene die enige kritiek heeft op deze lading wordt hierbij door de elite neergezet als degene die de “kunst niet snapt”.

 8. Scherpschutter

  @Mark 25/8/2021 – 10:50

  Als u dat inziet en flat-out uitspreekt, dan denk ik oprecht dat u nu al meer van kunst begrijpt dan u zelf juni bevroeden. Het ligt namelijk niet aan u dat u dit decoratieve object niet herkent als kunst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).