Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk | De Utrechtse Internet Courant Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk | De Utrechtse Internet Courant

Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk

Collectie Geldmuseum blijft toegankelijk

Het overgrote deel van de collectie van het Utrechtse Geldmuseum is gered. Het grootste deel van de collectie, het zogeheten numismatische (muntkundige) deel, gaat naar De Nederlandsche Bank. Een klein deel van meer archeologische en kunsthistorische aard zal naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gaan. Dat heeft minister Jet Bussemaker van Cultuur besloten, liet het ministerie van Financiën woensdagavond weten.

Daarmee is een eind gekomen aan de onduidelijkheid over de toekomst van de collectie van het Geldmuseum, nu het museum heeft aangekondigd per 1 november te gaan sluiten.

De Nederlandsche Bank en het Rijksmuseum van Oudheden gaan objecten opnemen in de eigen vaste opstelling en zullen daarnaast tijdelijke tentoonstellingen  organiseren.  De collectie en de bibliotheek blijven ook toegankelijk voor onderzoekers.

De collectie van het Geldmuseum begint bij de eerste munt uit de 7e eeuw voor Christus  en loopt door tot de laatst geslagen Euromunt.”In de collectie zijn alle soorten munten, van de klassieke oudheid tot en met het Koninkrijk der Nederlanden, goed vertegenwoordigd.  Het is goed dat de collectie zichtbaar en bewaard blijft, zodat de kennis niet verloren gaat,” vindt minister Bussemaker.

7 Reacties

Reageren
 1. sophia Berendsen

  dan komt alles weer bij de oorspronkelijke eigenaar

 2. Bram de Goede

  Idee, behoudt Geldmuseum voor Utrecht.

  1. Verkoop het historisch voorgebouw waar nu nog het geldmuseum is gevestigd.
  2. Verplaats de muntenfabriek die nu in het achtergebouw is gevestigd naar een industriegebied.
  3. Maak van de achterliggende fabriek het museum en behoudt daarmee de ondergrondse munt kluizen die publiek zichtbaar kunnen worden.
  4. Financier dit met de verkoop van het voorgebouw.

 3. Danny

  @Bram
  Knm is eigenaar van het gebouw, waarvan het gbm een gedeelte huurde. Stel dat ik de huur van mijn huis niet meer kan betalen, moet mijn verhuurder een gedeelte van mijn huis verkopen, zodat ik in het resterende gedeelte kan blijven wonen…leuk bedacht. En wie koopt er een gedeelte van een gebouw waar geen enkele parkeerfaciliteit is? Ben heel benieuwd wie de knm als nieuwe huurder gaat vinden, want het is een schitterend gebouw.

 4. Bram de Goede

  Het Muntgebouw is van ons allemaal.
  1. Het rijk subsidieerde het Muntmuseum, met die inkomsten kon het gebouw gehuurd worden.
  2. Deze rijkssubsidie vervalt, KNM de eigenaar van het gebouw ontvangt nu geen inkomsten meer.
  3. Als het voorgebouw verhuurd wordt als hotel komen er weer inkomsten.
  4. Als de Muntfabriek efficiënter op een bedrijfsterrein wordt gesitueerd in Leidsche Rijn waar al sprake van was of is, dan komt er ruimte vrij voor een museum in het achtergebouw.
  5. Het gebouw is indertijd met staats middelen gebouwd en op deze wijze blijft het gebouw een publieke functie houden als museum.

 5. Danny

  U vergeet dat de Knm tegenwoordig een commercieel bedrijf is waar niet alleen centjes gemaakt maar ook verdient moeten worden. Wie gaat een verplaatsing betalen? Dat gaat zoveel geld kosten dat het totaal niet rendabel is. Overigens kan de knm de vrij gekomen ruimte inderdaad verhuren wat ze weer geld oplevert.
  Ach over een jaar of 10 heeft de knm waarschijnlijk nog amper bestaansrecht, dus waar hebben we het over 😉

 6. Bram de Goede

  bestaansrecht van een muntmuseum wordt alleen maar groter als de munten uit onze samenleving verdwijnen.

 7. Danny

  Daar valt niet aan te twijfelen….

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).