Column Steef Schinkel - W.A. MOZART 21 april 1766- 2016 | De Utrechtse Internet Courant Column Steef Schinkel - W.A. MOZART 21 april 1766- 2016 | De Utrechtse Internet Courant

Column Steef Schinkel – W.A. MOZART 21 april 1766- 2016

Column Steef Schinkel – W.A. MOZART 21 april 1766- 2016
Wij als Utrechters moeten toch werkelijk geprezen zijn om telkens weer te mogen genieten van ons oh zo mooie Utrecht. Ik ben hier aan de Schroeder van der Kolkstraat geboren en telkens kom jij Utrecht weer op mijn pad. Het lijkt wel of ik als door een magneet naar je toe word getrokken. Je onderscheid je van andere grote steden in deze wereld.

Wij als Utrechters moeten toch werkelijk geprezen zijn om telkens weer te mogen genieten van ons oh zo mooie Utrecht. Ik ben hier aan de Schroeder van der Kolkstraat geboren en telkens kom jij Utrecht weer op mijn pad. Het lijkt wel of ik als door een magneet naar je toe word getrokken. Je onderscheid je van andere grote steden in deze wereld.

Deze keer wil ik mijn lezers melden dat je op mij een geweldige indruk heb gemaakt. Veel steden zag ik dankzij mijn werk en/of tijdens onze vakantiereizen. Nooit zag ik zo’n stad met oud centrum als ‘Mijn Utrecht’. U lezer begrijpt het dat Utrecht mijn favoriete stad is en altijd zal blijven. Nergens ter wereld heeft men een gracht gegraven als onze Oude- en Nieuwegracht. Utrecht staat ook voor opvang van daklozen. Menigmaal zie ik in het oude centrum daar dolende zielen. Die ronddwalen en inmiddels niet meer weg te denken zijn. Ook voor hen is het net als voor u en mij weer die prachtige lente en straks weer zomer. Zo zag ik jl. zondag toen ik met mijn helende achillespees vanuit het Centraal Station slenterde in het volle zonlicht het voormalig K&W gebouw, aan de Mariaplaats. Terwijl de zon gaten boorde in ons wolkendek dacht ik aan de schitterende concerten, die wij de komende donderdag 21, vrijdag 22 en zaterdag 23 april in ons Schiller Theater Place Royale voor onze bezoekers hebben georganiseerd.

Gelukkig heb ik er de helft van mijn afstand opzitten. Het slenteren ging door pijn aan mijn benen over in schuifelen. Op zo’n moment wordt voor mij Utrecht nog groter dan het al is. Via de winkelruiten zag ik, aangekomen ter hoogte van de Hema op de Steenweg, mensen die mij herkenden en wellicht dachten dat ik daar dronken aan de wandel was, gezien hun (non) verbale reacties. “Kijk daar schuift de columnist van DUIC en het Schiller Theater”, hoorde ik er een zeggen. “Die het al een aardig slokkie op!” Zal ik dan toch maar nog voor een kopje koffie gaan dacht ik….Aan het eind zit Graaf Floris. Ach, het zal me wat. Schuifel, schuifel……ik geraakte verstrikt in voorbij vliegende gedachten een beetje links en rechts en zogenaamd kijkend naar de inhoud van de winkels en realiseerde me dat deze Steenweg in enkele jaren een metamorfose ondergaan had. Veel bestaande winkels zijn verdwenen.

Maandenlang lag ik met mijn poot omhoog en was ik niet mobiel. Mijn toch wel overmoedig ingezette en te lange wandeling brak mij op. Inmiddels aangekomen bij de Choorstaat gaven mijn beide benen aan dat ik ontzettend moe was. De rechter achillespees gaf aan dat stoppen toch wel de enige remedie zou zijn. Ik moest terugdenken aan al die fantastische begeleiders van Fysio People, in Utrecht en Bilthoven, zoals Astrid, Lotus, Menno, Auke, die mij ondanks alles toch weer hadden gemobiliseerd. “Doorgaan Steef, je kan het..!”, zo klonk een engel luisterend naar de naam Roosje vanuit mijn linkerschouder. Een paar blokken ijs en en ’n glas heerlijke frisdrank zou waarschijnlijk goed hebben gedaan en mijn rechter opgezette poot mogelijkerwijs weer in rust brengen. Maar nee, Steef liep door rechtsrteeks naar zijn theater. Aangekomen plofte ik op de eerste rij van onze theaterzaal neer. Niemand zat voor me. In gedachten verzonken flits ik 250 jaar terug. Voor mij zie ik Wolfgang Amadeus Mozart op een krakkemikkig forte piano spelen. Hij heeft zojuist zijn compositie Kyrie KV-33  in 1766 voltooid. Tien jaar was hij en hij verbleef met zijn zus Nannerl en vader 250 jaar geleden op deze unieke plek. Ik roep u lezer op om deze driedaagse EVENT 250 jaar MOZART 1766- 2016 met ons terug te blikken. Beleef het mee. Wij begroeten u graag. Ik sluit mijn ogen niet tegen overmatige glans maar laat ze beiden schitteren door zijn nabijheid.

Sponsor Schinkel Benelux STEFON BV

Nog enkele tips
Donderdag 21 april 12.00 uur
Deze dag vrij toegankelijk. 250 jaar JUBILEUM EVENT m.m.v. Sonja Roskamp, Hannie Schinkel- Keizer, Cecillia Raymakers, Lizette Bertelmann, Liza Bochkareva, Arie van Viegen, Hristo Petrov.

Vrijdag 22 april 19.30 uur
Johannette Zomer- sopraan, Frans Fiselier bas-bariton, acteur/verteller Peter Lusse en pianist Roele Kok. Nozze per Due: Familievoorstelling. De dolkomische en compacte versie van Mozart’s Nozze:  ‘De Bruiloft van Figaro’  in een wel heel speciale versie voor maar twee zangers, een verteller en een piano.

Zaterdag 23 april 20.30 uur
Vanavond o.a. Lizette Bertelmann, Caroline Deul, Liza Bochkareva en Hristo Petrov. Allegro Giusto. Schiller Theater ** MOZART ** Carrousel.

Contactgegevens:
Schiller Theater Place Royale
Minrebroederstraat 11, 3512 GS Utrecht
Info en reserveringen www.schillertheater.nl
corr. en email: info@schillertheater.nl
t: 030-2319380

5 Reacties

Reageren
  1. Peter

    KV 33 werd in juni 1766 voltooid dus lang nadat Mozart uit Utrecht was vertrokken.

  2. Steef Schinkel

    Beste Peter, volgens de ons ter beschikking staande gegevens (organisatie historie Mozart) heeft Wolgang Amadeus Mozart KV-33 -10 jaar oud in 1766 – april gecomponeerd toen hij vanuit Haarlem te Utrecht met een 3 daagse stop in logement Plaets Royael en een concert in het houten “concertgebouw” hoek Drieharingstraat/ Vredrnburg, onderweg was naar het Zuiden= lees Belgie. KV-33 heeft hij in Utrecht boven de balzaal op de 1’e verdieping in concepto geschreven/ gecomponeerd. Het klopt dat hij in Paris dit stuk zicht- en hoorbaar maakte. Edoch hij schreef dit stuk KV-33 dus eerder. Groet Steef Schinkel

  3. Peter

    Beste Steef, vertrouw nooit een organisatie 🙂 Recente literatuur meldt dat Mozart het werk op 12 juni in Parijs schreef. Daarbij maakt Mozart gebruik van een Frans lied en is het Kyrie geënt op de Franse kerkmuziek. Ik vind het ook jammer dat hij geen muziek in Utrecht schreef maar dat zij zo.

  4. Steef

    Beste Peter, mijn informatie – via de WA. Mozart organisatie te Salzburg en Nederlandse Mozart vereniging- gaat dieper enwel dat hij reeds onderweg vanuit Haarlem, met tussenstop te Baambrugge/ Utrecht aan dit prachtige Kyrie begonnen is! Het zou zomaar mogelijk kunnen zijn geweest dat hij dit stuk reeds in Utrecht deels heeft laten horen 😉 en in Parijs vervolmaakt heeft. Groet Steef Schinkel

  5. Peter

    Beste Steef, de uitgave van dit Kyrie uit 1990 (zie Mozarteum) meldt toch echt dat het in Parijs is ontstaan, Mozart zelf dateerde het werk op 12 juni te Parijs. Ik geloof ook niet dat Mozart er in april mee is begonnen om 2 maanden later er weer verder aan te werken. Ben wel benieuwd naar de informatie die je hebt gekregen.
    Groeten, Peter

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).