Commissie kritisch over nieuwe plannen ’t Hoogt in Utrecht; dit jaar nog wel subsidie Commissie kritisch over nieuwe plannen ’t Hoogt in Utrecht; dit jaar nog wel subsidie

Commissie kritisch over nieuwe plannen ’t Hoogt in Utrecht; dit jaar nog wel subsidie

Commissie kritisch over nieuwe plannen ’t Hoogt in Utrecht; dit jaar nog wel subsidie
Archieffoto filmtheater 't Hoogt. Foto: Robert Oosterbroek
’t Hoogt wil twee nieuwe filmzalen en horeca in een eigen loods laten bouwen in Utrecht. Het filmtheater is op zoek naar een nieuw onderkomen sinds de beoogde locatie de Machinerie niet doorgaat. Een externe commissie ingeschakeld door de gemeente Utrecht is echter kritisch op de plannen. Dit jaar krijgt ’t Hoogt nog subsidie maar er moet snel een beter plan komen.

’t Hoogt wil twee nieuwe filmzalen en horeca in een eigen loods laten bouwen in Utrecht. Het filmtheater is op zoek naar een nieuw onderkomen sinds de beoogde locatie de Machinerie niet doorgaat. Een externe commissie ingeschakeld door de gemeente Utrecht is echter kritisch op de plannen. Dit jaar krijgt ’t Hoogt nog subsidie maar er moet snel een beter plan komen.

Hoe zit het ook alweer met ’t Hoogt? Het filmtheater zat meer dan 45 jaar in de binnenstad van Utrecht maar vertrok daar in 2018. In de zoektocht naar een nieuwe locatie hebben verschillende opties de revue gepasseerd, er waren nieuwbouwplannen zoals de Bieb++ en de Kade en ook de herontwikkeling van City was een mogelijkheid. Al deze opties gingen niet door. Toen was daar de Machinerie.

In het pand dat we kennen als Central Studios aan de Gietijzerstraat zou de Machinerie openen, met filmzalen, werkplekken, studio’s, evenement- en expositieruimtes en horeca. De nieuwe hotspot moest een levendige uitgaansplek voor omwonenden, de stad en de regio worden, met ‘nationale aantrekkingskracht’. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok wilden zich er huisvesten. Maar het project werd te duur en vorig jaar werd de stekker eruit getrokken.

Ondertussen zat ’t Hoogt al sinds 2018 zonder vaste plek. Omdat de subsidie van de gemeente, zo’n 450.000 euro per jaar, ook gebaseerd was op de plannen voor de Machinerie moest er na het mislukken een nieuw plan komen. Dat plan ligt er nu. Een externe commissie heeft dit beoordeeld en is kritisch.

Wat is het plan?

Het nieuwe Hoogt werkt sinds begin dit jaar vanuit De Havenloods, in het Werkspoorkwartier aan de Nijverheidseweg. Het plan is om twee nieuwe filmzalen en horeca te bouwen. Ook moet er buitenruimte zijn voor  zowel openluchtvertoningen als exposities en installaties. Er wordt ingezet op nieuw talent, kleinschalige films van beginnende makers, samenwerkingen, nieuwe concepten, gesprekken met makers en publiek en filmeducatie. Als mogelijke locaties wordt nu gekeken naar Beton-T of bij de Nijverheid. Eind 2023 moet dit allemaal gerealiseerd zijn.

’t Hoogt is onderdeel van de cultuurperiode 2021-2024 en daarom moest de gemeente kijken of de subsidie tot en met 2024 gewoon door kon lopen met de gewijzigde plannen. Het gaat dan om subsidie voor kwartaal 3 en 4 van dit jaar en het geld voor 2024. De commissie die het nieuwe plan getoetst heeft schrijft onder meer:

“De commissie ziet de zakelijke kwaliteit als instabiel en het dekkingsplan als risicovol. Ze spreekt zich er kritisch over uit dat de organisatie in deze fase niet voor een meer realistische en bij de omstandigheden passende begroting en programmaomvang heeft gekozen. De plannen met betrekking tot de filmloods en de beoogde locaties zijn volgens de commissie in zakelijk en financieel opzicht vooralsnog onvoldoende haalbaar en laten zowel op de kortere als langere termijn grote onzekerheden zien.” Ook noemt de commissie het onrealistisch dat er in de loop van dit jaar al een filmloods gebouwd moet zijn, terwijl er nog niet eens genoeg geld is.

De commissie is wel lovend over het plan voor filmaanbod voor studenten van het mbo en hbo en het educatieprogramma. “Ze ziet de deskundigheid van Het nieuwe Hoogt op het gebied van filmeducatie als uniek. De organisatie zet zich proactief in voor mediawijsheid, filmgeletterdheid en digitale vaardigheden en het geven van betekenis aan de beelden die jongeren omringen.”

Conclusie

Al met al concludeert de commissie twijfels te hebben over de haalbaarheid van de plannen. Daarom wordt voorgesteld dat ’t Hoogt dit jaar (kwartaal 3 en 4) nog subsidie krijgt, maar dat de instelling in oktober met een beter plan moet komen voordat er een beslissing wordt gemaakt over de subsidie van volgend jaar.

Ook moet er een plan komen als ‘t Hoogt toch geen nieuwe locatie wil laten bouwen. De gemeente Utrecht neemt deze conclusie over, maar keert wel ruim 62.000 euro minder geld uit dit jaar. “Dit omdat op basis van de geleverde stukken het onvoldoende realistisch is dat alle activiteiten waarvoor subsidie wordt verleend plaats zullen vinden in 2023.”

Gekoppelde berichten

32 Reacties

Reageren
 1. Aa

  Geen geld voor armoedebestrijding maar deze subsidieslurper krijgt nog steeds subsidie terwijl er fantastische alternatieven zijn. Stop er nou gewoon mee. Maar ik zie al dat ze een nieuwe linkse invalshoek uebben gevonden..filmeducatie. Wat een wereld is dit.

 2. W

  Hou toch eens op met het subsidiëren van
  ‘t Hoogt. Niemand zit op ‘t Hoogt te wachten, we kunnen heel prima zonder.

 3. Kloek

  Waar de fuck geeft ‘t Hoogt die 450.000 euro in hemelsnaam aan uit eigenlijk?

  Het filmtheater heeft al jaren geen gebouw meer (eigen schuld) en doet slechts sporadisch wat op locaties.

  Er staan nauwelijks mensen op de loonlijst, maar de mensen die er wel op staan verdienen een godsvermogen.

  Via insidersinformatie weet ik dat 1 van de best lopende filmtheaters in Nederland (meer dan 150.000 bezoekers per jaar> ‘t Hoog heeft dit bij lange na niet of nooit gehaald) ongeveer 250.000 euro subsidie van de gemeente krijgt, met name voor huur van het gebouw (aan de gemeente) en bijzondere projecten. Niet voor bedrijfsvoering. Die wordt namelijk uit de kaartverkoop betaalt.

 4. passalacqua

  er is in Utrecht thank god al voldoende aanbod qua filmhuizen, de drie theaters van Stelling zijn ruim voldoende wat mij betreft!

 5. W.

  Daarbij is joepfloepkloekuuu weer met zijn Hoogt-fobie.

 6. W.

  Daarbij is joepfloepkloekuuu weer met zijn Hoogt-fobie.

 7. Koel Hoofd

  Wat is filmgeletterdheid?
  Dat toeschouwers de ondertiteling kunnen lezen in een wereld waar nu al 25% functioneel analfabeet is?

 8. Mark

  Instabiel, risicovol, niet realistisch,… Hoeveel kansen en subsidie moet hier nog aan gegeven worden? Soms is het gewoon klaar, toch? De rol die ‘t Hoogt ooit had is allang ingevuld door andere initiatieven. En voor de paar unieke onderdelen die wel kansrijk zijn: ooit gedacht aan crowdfunding in plaats van financiering uit publieke gelden? Hoge salarissen betaal je daar niet uit, maar voor een echt creatieve ondernemer heeft dat geen prioriteit.

 9. Kloek

  @ W

  Je plaat blijft hangen, net als ‘t Hoogt (in slechte bedrijfsvoering). ‘T Hoogt is het schoolvoorbeeld (inmiddels helaas) van een cultuurelite die zich zelf vorstelijk beloond, maar niet presteert. ‘t Hoogt wordt door bepaalde politici de hand boven het hoofd gehouden en bevooroordeeld ten opzichte van vele anderen met heel veel geld.

  Doe als gemeente maar eens een openbare aanbestedingsronde, zodat ook andere organisaties een kans maken om het gesubsidieerde filmhuis van Utrecht te runnen. De kans wordt dan vele malen groter dat de boel goed gerund wordt.

  ‘t Hoog verbruid het al jaren immers.

 10. Jopie

  Lekker slappe hap van de commissie. Eerst zeggen kansloos plan en dan oh wat een unieke rol speelt het Hoogt

 11. George Knight

  Bestuurlijk en financieel is en blijft ‘t Hoogt zwak. Dat is een nadeel. De vlucht vooruit in grootse plannen wordt door de commissie fijnzinnig met de grond gelijk gemaakt. Die vlucht is een herhaling van zetten.

  De poot filmeducatie daarentegen wordt als waardevol gezien. Die is het redden waard, de organisatie ‘t Hoogt niet.

  Wat is er daarom logischer om de organisatie ‘t Hoogt op te heffen en de poot filmeducatie over te hevelen naar een bestaande organisatie, zoals HKU Media of de vakgroep Media en Cultuur van de Universiteit Utrecht?

  Dat slaat twee vliegen in één klap. Utrecht wordt verlost van de stuurloze organisatie ‘t Hoogt en kan het geld dat vrijkomt inzetten voor een praktisch filmlab dat kundig en gedegen door de HKU of de Universiteit Utrecht of een combinatie van Hogeschool en universiteit wordt geëxploiteerd. Binnen de kaders van al aanwezige expertise.

 12. Tanja

  Wel leuk dat er een foto van filmtheater Slachtstraat bij staat.

  Maarre…enig lef kan hen niet worden ontzegd. Je presteert jaaaaaaaaaaren ondermaats, er moet 10 euro per kaartje bij, je wil je gaan vestigen op een onprettig industrieterrein en dan durf je nog subsidie te vragen?
  Dat vind ik knap!
  Ik zou me ontzettend gaan zitten schamen in een hoekje, omdat Jos Stelling nota bene op dezelfde plek WEL een winstgevend filmhuis kan laten draaien, zonder subsidie.

 13. Kees Truijens

  Jos Stelling heeft in de loop der jaren, vaak met tegenwerking van de gemeente, een filmcultureel centrum van jewelste opgebouwd. Zonder subsidie!
  Weer een poging om het Hoogt op te kalefateren is trekken aan een dood paard.

 14. Johan

  @Tanja

  Een keer in Slachtstraat geweest, nooit meer. Drie uur lang op elkaar gepropt gezeten in een klein zaaltje op stoelen met veeel te weinig beenruimte.

 15. Toine Goossens

  Eindelijk, na 15 jaar, heeft nu ook de culturele sector zelf door dat de bedrijfsplannen van ‘t Hoogt zeer ondermaats zijn. Alleen de educatie blijft over. Ook niet eeuwig. Nog niet zo lang geleden heeft de cultuursector het belangrijkste cultureel educatie centrum de nek omgedraaid. Dat lot zal filmeducatie ook beschoren zijn.

 16. Herman

  Jos Stelling lijkt wel heilig verklaard te worden worden hier.
  Ondertussen gaat hem om films die niemand begrijpt, maar na de nodige alcohol kan er reuze interessant over nagepraat te worden.

 17. Hans

  @ Johan
  Sorry, maar zelden zo’n op totaal helemaal niets gebaseerd oordeel vernomen dan dit van u over dit puike filmtheater van Jos Stelling. Het is een fantastisch etablissementen waar bovendien heel goed en sympathiek personeel werkt. De programmering is bovendien van grote klasse. In alle opzichten een aanwinst voor de stad. Hoe lang zijn uw benen precies?

 18. Tanja

  @Johan

  Dat was dan niet anders dan in t Hoogt 😁
  Maar wel zonder subsidie…

 19. Johan

  @ Hans

  Wat een kletspost van je. Over op niets gebaseerd oordeel gesproken. Ik ben 1.90. Rijen staan idioot dicht op elkaar in de kleine zaal. Halverwege met kramp de zaal uitgegaan.

 20. Barend

  Beste Hans.

  Ik lees een klacht over te weinig beenruimte. U doet dat af als ‘een op totaal niets gebaseerd oordeel’, en lamenteert vervolgens over alle goede dingen die helemaal niets te maken hebben met de klacht in kwestie. Hilarisch.

  Inderdaad, zoals Herman schrijft, Stelling lijkt heilig verklaard. De man heeft prachtig werk geleverd met zijn theaters, maar dat wil niet zeggen dat tekortkomingen niet benoemd mogen worden. En die belachelijk krappe beenruimte is een echte tekortkoming.

 21. Jos Stelling

  Beste Barend,
  M.b.t. de indeling van de zalen voldoen we aan de reguliere regelgeving. De afstand van stoelleuning tot stoelleuning is minimaal 100 cm. Ook de zichtlijnen zijn optimaal. We zijn nu ruim een jaar open en we hebben vele tips, complimenten en ook kritische opmerkingen gehad. Nu dus voor het eerst over beenruimten in de kleine zaal. Bent u zelf langer dan …., adviseren we vooraf zelf een plek te kiezen met wat ruimere mogelijkheden voor uw benen (b.v. aan het gangpad). Verder ten alle tijden sorry voor welk ongemak dan ook.

 22. Utrechter

  Ben benieuw wanneer de gemeente utrecht de subsidie per direct stop gaat zetten waar ligt die grens. Nu weer een plan waarvan de zakelijke kwaliteit als instabiel en het dekkingsplan als risicovol is. Geen realistische en bij de omstandigheden passende begroting en programmaomvang zakelijk en financieel opzicht vooralsnog onvoldoende haalbaar met grote onzekerheden. Ook noemt de commissie het onrealistisch dat er in de loop van dit jaar al een filmloods gebouwd moet zijn, terwijl er nog niet eens genoeg geld is. Kortom binnenkort kunnen we de volgende subsidie aanvraag tegemoet zien om de tekorten te dekken en weer een dikke middelvinger naar de utrecht belasting betaler. Stop met deze Hoogt onzin en wel direct en je hebt je eerste besparing € 450.000 op het gemeentelijke tekort van €72 miljoen binnen.

 23. JdV

  @herman: zero fucks given hoe de stoelen bij Jos zijn. Zolang hij niet gesubsidieerd vanuit de gemeente zakken met geld krijgt mag hij wat mij betreft elke film draaien die hij wil en elke stoel plaatsen die hij wil. En u mag er voor kiezen om daar niet naar toe te gaan als u dat niet wilt.
  Dat is iets heel anders dan een Hoogt wat op mijn kosten (en die van alle andere inwoners die daar ook nooit komen) films programmeert en mensen betaald.

 24. Nina

  Hoe dik gevuld is de boterham van 1-2 bestuurders van ‘t Hoogt versus de boterham van een bijstandsmoeder en haar kinderen (als die laatste al een boterham heeft)?

  Kunnen we ophouden met deze subsidiegeldverslindende hobby’s? Dat is gemeenschapsgeld nl. Maak eens een goed bedrijfsplan en vraag een lening aan bij een bank. Begin met 5 x zoveel geld vragen voor een entreekaartje, want daar eten de bezoekers nl. geen boterham minder om.

  60% van de huishoudens in Nederland heeft moeite om rond te komen!
  Bron: https://nos.nl/artikel/2466415-zes-op-de-tien-huishoudens-komen-niet-of-moeilijk-rond

 25. passalacqua

  @Johan
  en van plek ruilen/veranderen? als je 1.90 bent kun je t wellicht verwachten, ik neem aan dat als je een vliegticket boekt daar ook rekening mee houdt, dus ook een film van 3 uur? dat is al gauw een enkeltje griekenland qua zittijd namelijk

  ps: hoe was de film? 😉

 26. Utrechtse Jantje

  Beste @Jos Stelling , ik weet niet of Uw zalen altijd vol zitten , tijdens ‘n voorstelling …Anders zou ik U willen adviseren, om bijvoorbeeld om de vier rijen er ‘n rij stoelen uit te halen , waardoor het gemak van de wat langere personen word verbeterd , eventueel tegen ‘n geringe meerprijs op het theater toegangsbewijs ….met vriendelijke groet Jantje….

 27. Johan

  @ passalacqua

  1.90 is niets bijzonders hoor. Een op de vijf Nederlandse mannen is 1.90 m of langer, vaak veel langer.

  Ps. Fellini’s Roma. Eerlijk gezegd heeft die de tand des tijds niet doorstaan…

 28. Ooginaller

  Kap nu eens met dat Hoogt. Subsidie is prima, maar alleen voor activiteiten die er zonder dit geld niet zouden zijn. Stelling heeft t Hoogt overbodig gemaakt. Gebruik de vrijgekomen middelen anders (deels) om het Latin American Film Festival nieuw leven in te blazen. Dat was echt fantastisch.

 29. Jos Stelling

  Johan.
  Fellini’s Roma kunt u niet gezien hebben in de Slachtstraat omdat die daar nog nooit heeft gedraaid. 3 uur opgepropt gezeten en halverwege weggaan bij een film van 116 minuten. …. Blijf ons vooral kritisch volgen. Zie verder mijn eerdere reactie.

 30. Johan

  @ Stelling

  Dan was het een andere Italiaanse klassieker, in zwart-wit, vorig jaar vlak na jullie opening. Dank voor de correctie; feit van de oppropzit blijft. Tot ziens in LH.

 31. binnenstadbewoner

  Dhr. Stelling heeft onmiskenbaar een aantal mooie filmhuizen opgezet in Utrecht. Maar voor de stad is het jammer dat er nu zo langzamerhand een filmhuis-monopolie is ontstaan. Misschien fijn dat dit géén subsidie kost, maar de commerciële belangen maken er een elitesport van.

  Je kan er van vinden wat je wil, maar er zijn generaties studenten in ‘t Hoogt onderwezen in de filmwereld waarvan velen nog steeds mooie dingen maken. En er was veel plek voor kunstenaars en exposities. Daar zit geen groot geld in, maar introduceert wel nieuwe mensen in de cultuur en filmwereld. Een influx aan creativiteit. Dat wordt nu zo langzamerhand voorbehouden aan de nieuwe mensen *die ouders met voldoende geld hebben*. Hetzelfde geld in Utrecht voor de muziekwereld. De Disneyficatie van Utrecht is bijna compleet. Binnenkort hangt er achter elk raam een kopietje van hetzelfde banksy ripoff schilderijtje, klinkt er uit elke speaker hetzelfde gefocusgroupte bandje, en kijken we enkel nog marvel blockbuster achtige films in Utrecht. Zolang het maar dik geld oplevert. Beginnende artistiekelingen maken zo langzamerhand geen schijn van kans meer in Utrecht. Enige creativiteit zonder mass-appeal wordt de nek omgedraaid.

 32. Jos Stelling

  @binnenstadbewoner.
  U zegt zomaar wat. Van een monopolie is geen sprake. Elke middelgrote stad heeft één filmtheater of filmhuis. Wij hebben drie kleine filmhuizen over de binnenstad verspreid. Fijn voor de stad. Door de onderlinge band van die drie relatief kleine theaters is dit financieel mogelijk. Wij vertonen alle kunstzinnige films die er in Nederland worden uitgebracht en GEEN blockbusters.(wij hebben n.l. GEEN commerciële overwegingen) Wij geven cursussen, schoolvoorstellingen, thema avonden en tentoonstellingen, retrospectieven. Mocht u zelf ideeën hebben: u bent welkom.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).