Craigie Horsfield in het Centraal Museum, een fotograaf die er toe doet | De Utrechtse Internet Courant Craigie Horsfield in het Centraal Museum, een fotograaf die er toe doet | De Utrechtse Internet Courant

Craigie Horsfield in het Centraal Museum, een fotograaf die er toe doet

Craigie Horsfield in het Centraal Museum, een fotograaf die er toe doet
Het Centraal Museum laat Utrecht kennismaken met de verbluffende foto’s en wandtapijten van de Britse fotograaf Craigie Horsfield (*Cambridge 1949). Onze stad wordt nu in een adem genoemd met wereldsteden waar de fotograaf eerder exposeerde, Londen (Tate Modern), Basel (Kunsthalle) en Parijs (Jeu de Paume). De wereld leert Utrecht kennen.  

Het Centraal Museum laat Utrecht kennismaken met de verbluffende foto’s en wandtapijten van de Britse fotograaf Craigie Horsfield (*Cambridge 1949). Onze stad wordt nu in een adem genoemd met wereldsteden waar de fotograaf eerder exposeerde, Londen (Tate Modern), Basel (Kunsthalle) en Parijs (Jeu de Paume). De wereld leert Utrecht kennen.  

Waarschijnlijk was het niet voorzien, maar de allure van deze expositie is een passend vaarwel voor de scheidend directeur Edwin Jacobs die de expositie in aanwezigheid van de fotograaf, jongstleden zaterdag opende. Het was Jacobs zelf die na een eerste kennismaking met het werk van Horsfield de kunstenaar uitnodigde om naar Utrecht te komen. In eerste instantie betrof het een opdracht om dertig Utrechters te portretteren en zich daarbij te laten inspireren door geschilderde portretten uit de collectie van het Centraal Museum. Denk daarbij aan het schilderij De Vrolijke Drinker van Hendrick ter Brugghen (1588-1629).

Naast de stillevens, wandtapijten en vrij werk van Horsfield zijn deze dertig portretten ook tentoongesteld. Ze kwamen tot stand na lange dialogen met de geportretteerde. Horsfield zoekt naar het wezenlijke van de man of vrouw die hij fotografeert. Het zijn integere portretten van Utrechtse stadgenoten, nu eens niet de bekende Utrechters, maar een doorsnee uit de inwoners van de stad.

De portretopdracht heeft uiteindelijk geresulteerd in een prachtige overzichtstentoonstelling met het werk van deze internationaal gelouterde kunstenaar. Verwacht als bezoeker geen fraai ingelijste plaatjes, want Horsfield is altijd zoekende naar nieuwe drukprocedés. Zijn experimenten resulteren in opvallende afdrukken op niet alledaags papier. Ze lokken de toeschouwer als het ware naar de foto’s toe en dwingen tot een nadere beschouwing. Het is heerlijk voedsel voor het brein!

Echte eyecatchers zijn de wandtapijten van Horsfield. Ze doen denken aan de Vlaamse gobelins uit 17e eeuw, maar dan anders! Die associatie is er omdat het hier om tapijten gaat die, hoe kan het anders, in België met de modernste technieken zijn geweven, maar ook de formaten zijn indrukwekkend. Die zijn enorm, groter dan de gemiddelde Nederlandse huiskamer. Het grootste is veertig vierkante meter! Bekijk ze van een afstand en neem de tijd is mijn devies, ze zijn prachtig, soms onheilspannend, maar onweerstaanbaar aantrekkelijk.

Op deze tentoonstelling toont Horsfield  stillevens die doen denken aan schilderijen van meesters uit de 17e eeuw of juist aan de moderne realisten zoals Pyke Koch. Het schurkt aan tegen beide aan. Hoe dan ook de foto’s  roepen emoties op die variëren van verwondering tot respect en alles daartussen.

De tentoonstelling eindigt met twee wandvullende afdrukken van een rustende neushoorn, ‘Zoo’ getiteld. Een reusachtig beest met scherpe horens, maar de kolos ligt er zo vredig, geen gevaar van te duchten. Voor de grootmachten in deze wereld misschien stof tot nadenken. Ga deze tentoonstelling zien, hopelijk wordt u net zo enthousiast als ondergetekende.

Edwin Jacobs laat met deze expositie als slotakkoord een museum achter dat er zijn mag en hij kan met een gerust gevoel de sleutel van de voordeur overdragen.

Marcel Gieling

CRAIGIE HORSFIELD

How the World Occurs
29 oktober 2016 t/m 5 februari 2017
Centraal Museum, Utrecht

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

1 Reactie

Reageren
  1. Beestje

    Bijzondere rentoonstelling. De moeite van het bezoeken waard.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).