Mogelijk toch een Bevrijdingsfestival in de stad? Utrechters starten crowdfunding Mogelijk toch een Bevrijdingsfestival in de stad? Utrechters starten crowdfunding

Mogelijk toch een Bevrijdingsfestival in de stad? Utrechters starten crowdfunding

Mogelijk toch een Bevrijdingsfestival in de stad? Utrechters starten crowdfunding
Archieffoto van het Bevrijdingsfestival Utrecht
Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door, zo liet de organisatie weten. Er is te weinig geld om het evenement verantwoord te organiseren. Enkele bevrijdingsfestivalliefhebbers laat het er niet bij zitten en zijn een crowdfunding gestart om 52.000 euro op te halen. Zij willen er voor zorgen dat het festival in Park Transwijk gewoon doorgaat.

Voor het eerst in 30 jaar gaat het Bevrijdingsfestival Utrecht op 5 mei niet door, zo liet de organisatie weten. Er is te weinig geld om het evenement verantwoord te organiseren. Enkele bevrijdingsfestivalliefhebbers laat het er niet bij zitten en zijn een crowdfunding gestart om 52.000 euro op te halen. Zij willen er voor zorgen dat het festival in Park Transwijk gewoon doorgaat.

“Verbinding, saamhorigheid en vrijheid. Dát is Bevrijdingsfestival Utrecht”, schrijven Mandy en Suzanne, de initiatiefnemers van de crowdfunding. Zo noemen ze zichzelf trouwe bezoekers en liefhebbers van het festival.

Volgens de Utrechters is het “een plek die voor iedereen uit onze prachtige stad toegankelijk is”. Ook omschrijven ze het als “een evenement waarbij diversiteit en samenzijn méér aanwezig zijn dan op welk festival dan ook”.

‘Juist nu’

Tot nu toe is er ruim 3.000 euro opgehaald met ruim 150 donaties. Op de crowdfundingspagina zijn enthousiaste reacties te lezen van donateurs. Zo zegt Rein: “Voor iets wat we nooit mogen vergeten”. Tjeerd zegt dat zijn kinderen het vorig jaar geweldig vonden. Ook hij hoopt dat het doorgaat.

“Ik vind het belangrijk dat er gefeest wordt om de vrijheid te vieren”, schrijft donateur Dorine. “Juist nu er oorlog is in Europa moeten we stilstaan bij onze vrijheid.”

Zwaar weer

Vorige week werd al bekend dat het festival financieel in zwaar weer verkeert. Daarom vroeg de organisatie om steun bij de gemeente en provincie Utrecht. Beide overheden werd gevraagd om 50.000 euro bij te dragen.

Volgens festivaldirecteur Manja Kerstholt waren zowel de provincie als de gemeente bereid om dat te doen. Dat blijkt nu dus onvoldoende te zijn. Volgens de directeur blijft het risico te groot, vooral als het slecht weer is op 5 mei en daarmee de horeca-inkomsten achterblijven.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Larissa

  Crowdfunding waarvoor precies?

  De organisatie heeft deze editie afgeblazen, omdat ze een slecht weer editie iet zouden kunnen opvangen.

  Zelfs niet nadat men 100.000 euro van de gemeente en provincie zou ontvangen.

  Ik hoop trouwens dat de organisatie dat geld nog niet gekregen heeft, want ze zouden dit krijgen om de editie van dit jaar door te laten gaan. Niet om de editie niet door te laten gaan.

  Wat voor zoden gaat een paar duizend euro aan de dijk zetten?

 2. Kloek

  Hoezo is er een eindbedrag nodig van 50.000 euro?

  Men zou toch 100.000 euro krijgen van gemeente en provincie en zelfs dat was kennelijk niet toereikend?

 3. Yoshua

  Allemaal leuk, maar € 50.000 dat was voor dat het festival werd geannuleerd.
  Afspraken met stagebouwers, horeca, beveiliging zijn allemaal geannuleerd.
  Personeel inplannen op zeer korte termijn, daar zal diep voor in de buidel moeten worden getast.
  De dames moeten toch echt met meer over de brug komen dan die € 50.000.

  De ondernemers zijn, voor andere opdrachtgevers, nieuwe afspraken aangegaan.

  Dubbele tarieven is in deze bedrijfstak voor organiseren van lastminute festivals gebruikelijk.

  Vier maanden geleden was al bekend dat het moeilijk werd, toen hadden de beide dames direct een crowdfunding moeten beginnen.

 4. WvR

  De gangbare vorm van crowdfunding voor dit soort evenementen heet gewoon “entreegeld vragen”.

 5. Herman

  Hé hé, eindelijk. Gewoon collecte, pardon crowd funding, houden.
  Zo kan het ook, als je een feestje wil dan betaal je toch zelf, waarom moet de hele gemeenschap opdraaien hiervoor?

 6. Scherpschutter

  Hulde. Zo doe je dat. Nooit meer een cent subsidie voor wat dan ook! Als je iets wil organiseren, dan doe je dat gewoon op eigen kosten en/of met mensen die vrijwillig betalen. Zo werkt dat in een eerlijke en fatsoenlijke maatschappij!

 7. Koel Hoofd

  @Yoshua
  “Dubbele tarieven is in deze bedrijfstak voor organiseren van lastminute festivals gebruikelijk.”
  Ze vroegen 50 mille van de provincie + 50 mille van de gemeente = €100.000
  Dus ze komen nu al 2 ton te kort.
  Met een gemiddeld donatiebedrag van 19.75 hebben ze nu nog 10.000 donateurs nodig….
  Ik zou zeggen,
  Gun die dieren in het park ook eens een rustige bevrijdingsdag van het festivalpubliek.

 8. rmn

  Prima. Geef bevrijdingsdag terug aan het volk. We hoeven helemaal geen enorme organisaties die op een aangewezen plek binnen allerlei politieke kaders takke dure artiesten een rotliedje laten spelen. Gewoon brood en spelen in het centrum. Geef bewoners en ondernemers de ruimte en vrijheid om zelf iets te organiseren. Daar is helemaal geen zak publiek geld voor nodig.

 9. ja

  We kunnen lokale muzikanten vragen om op te treden en andere creatieve ideeën bedenken. Het hoeft niet zo groots te zijn. Een podium en een pils is voldoende.
  In deze tijden van oorlog hebben we bevrijdingsdag meer dan ooit nodig als symbool. Bedenk iets low budget en creatiefs!

 10. hendrik

  Gewoon kleinschalig houden. Geen organisaties en overgewaardeerde artiesten die ‘winst’ willen draaien met subsidies.
  Kleinere podia in de wijken, leuke bandjes met een hapje en een ‘betaalbaar’ drankje. Zo zou het moeten zijn,en volgens mij was het in het verleden ook zo.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).