Cultuurwethouders vier grote steden, waaronder Utrecht: steun ook na 1 oktober cultuursector Cultuurwethouders vier grote steden, waaronder Utrecht: steun ook na 1 oktober cultuursector

Cultuurwethouders vier grote steden, waaronder Utrecht: steun ook na 1 oktober cultuursector

Cultuurwethouders vier grote steden, waaronder Utrecht: steun ook na 1 oktober cultuursector
Foto: Bas van Setten
De culturele sector moet ook na 1 oktober steun uit het Rijk krijgen, schrijven de cultuurwethouders van de vier grote steden. De Utrechtse wethouder Anke Klein is een van hen. Zonder steun moeten sommige musea en poppodia mogelijk de deuren definitief sluiten, waarschuwen de wethouders in de Volkskrant.

De culturele sector moet ook na 1 oktober steun uit het Rijk krijgen, schrijven de cultuurwethouders van de vier grote steden. De Utrechtse wethouder Anke Klein is een van hen. Zonder steun moeten sommige musea en poppodia mogelijk de deuren definitief sluiten, waarschuwen de wethouders in de Volkskrant.

Velen wachten er al maandenlang op: die eerste stap in de zaal, de lichten die doven voor het optreden of het eerste rondje op het festivalterrein. Deze zomer zou het zover zijn, maar al snel werden de beloftes ingetrokken. De culturele sector moet nog altijd de deuren gesloten houden en de lichten gedoofd.

“De culturele sector ligt er, als een van de meest getroffen sectoren in Nederland, beroerd bij”, schrijven de wethouders van Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De anderhalvemeterregel heeft volgens hen een stevige impact gehad op de branche. En die is per 1 oktober, als de steun van het Rijk stopt, nog niet verholpen.

Compenseren

“Nog amper bekomen van de eerste klappen van de coronapandemie, wordt de voor hen zo cruciale steun gestopt voordat de bezoekersaantallen weer op het oude niveau zijn. […] Het ontbreekt vrijwel elke instelling aan buffers om de verliezen in ticketverkoop en horecaomzet te kunnen compenseren”, vervolgen de cultuurwethouders.

De gemeenten zijn zelf niet in staat om de steun aan de culturele sector op te vangen. De cultuurwethouders doen daarom opnieuw beroep op het kabinet. “We hebben als steden miljoenen geïnvesteerd in de instandhouding van de sector. Het zou dramatisch zijn als er vlak voor de eindstreep alsnog instellingen omvallen.” 

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
  1. Scherpschutter

    De wethouder kan hier toch niet serieus om medelijden vragen en slachtoffertje spelen? Deze hele sector drijft al jaren en jaren op niets anders dan belastingpoet, omdat ze faalt in het bieden van een dienst waar vraag naar is….De steun aan bedrijven stopt ook en ook daar zullen er zo behoorlijk wat gaan omkegelen. Krijgen die medelijden?

    In tijden van economische crisis is het onttrekken van belastinggeld aan productieven om een sector vol improductieven overeind te houden wel het allerlaatste dat je moet doen. Wat mij betreft gaat de stekker er dan ook volledig uit. Dit is het moment. Wie zichzelf niet kan bedruipen gaat maar iets anders doen. De zakken van Sinterklaas zijn leeg.

    Kan de wethouder in kwestie ook direct een andere baan zoeken. Mooie bezuiniging.

  2. Realist

    Het wordt tijd dat de sector, die van subsidies aan elkaar hangt, wat meer op eigen benen gaat staan. Gooi de dure managementlaag, overbodige functies en bureaucratie eruit en het scheelt al miljoenen gemeenschapsgeld.

  3. Rob H.

    Een stad zonder cultuur is een dode stad.

    Dus behoud de Coronasteun!

  4. Koel Hoofd

    Die sector ligt al decennia aan het overheidsinfuus omdat het te weinig moeite doet om zichzelf te bedruipen.
    Het heeft nu wel het punt bereikt dat dit staatssteun genoemd kan worden, en dat mag niet van de EU. Want er zijn ook creatieven die zo goed zijn dat ze zichzelf wel fatsoenlijk kunnen bedruipen, maar deze moeten verplicht concurreren met de subsidietrekkers. Oneerlijke concurrentie wordt niemand beter van, zeker een slechte cultuursector niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).