De 35ste Nacht van de Poëzie, een mooie nacht | De Utrechtse Internet Courant De 35ste Nacht van de Poëzie, een mooie nacht | De Utrechtse Internet Courant

De 35ste Nacht van de Poëzie, een mooie nacht

De 35ste Nacht van de Poëzie, een mooie nacht
Cees Nooteboom in TivoliVredenburg
Het is al vijfendertig jaar een enorm succes, De nacht van de Poëzie. Ook zaterdagavond ontstond in de grote zaal van Tivoli Vredenburg een unieke sfeer. Een keur aan dichters die ertoe doen, die werden afgewisseld door entr’acts, bleek zoals al vele jaren een ijzersterke formule.

Het is al vijfendertig jaar een enorm succes, De nacht van de Poëzie. Ook zaterdagavond ontstond in de grote zaal van Tivoli Vredenburg een unieke sfeer. Een keur aan dichters die ertoe doen, die werden afgewisseld door entr’acts, bleek zoals al vele jaren een ijzersterke formule.

Het is nogal een verschil, de schrijver/ster horen hoe hij/zij het gedicht voorleest met de bedoelde emotie en intonatie of een gedicht te lezen. Het eerste een is een absolute meerwaarde. Dat werd vooral duidelijk bij de voordracht die de Zuid-Afrikaanse schrijfster Antjie Krog te horen gaf bij het voorlezen van haar gedichten. De emoties en waar nodig een stemverheffing in haar teksten en daarbij horende mimiek leverde een minutenlang applaus op.

Zoveel tijd was er overigens niet voor een lang applaus want door een strakke organisatie volgden de dichters elkaar snel op. De lijst van voordragende dichters is te lang om hier op te noemen, maar dichters als Cees Nooteboom, Jan Boerstoel, Neeltje Maria Min, Simone Atangana Bekono en de humorvolle Alexis de Roode wil ik toch graag noemen.

Natuurlijk kwam het publiek naast de dichters ook voor de zogenoemde entr’acts. Hiervoor werd ook dit keer een aantrekkelijke mix gevonden in repertoire. De cabaretière Brigitte Kaandorp met luchtige en humoristische liedjes werd opgevolgd door onder andere de virtuoze broers Arthur en Lucas Jussen op de piano en de zeer talentvolle pianiste en zangeres Karsu. Zij bracht een muzikale mix van jazz, funk en blues met een stem zo zuiver, maar ook zo hard dat die de klokken van de domtoren moet hebben overstemd.

De 35ste editie van de Nacht van de Poëzie vraagt om een 36ste en 37ste editie en nog veel meer. Het is al zoveel jaren een ijkpunt in het jaar waarop de poëzie een gezicht krijgt en geschreven woorden stemmen krijgen. Alle lof voor organisator Het Literatuurhuis die er ieder jaar weer in slaagt om bezoekers diep in de nacht, met een glimlach huiswaarts te laten keren.

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

4 Reacties

Reageren
 1. Niels Bokhove

  Beste Marcel, een kort maar wel adequaat verslag. Toch een correctie: de Nacht is niet 35 maar zelfs 37 jaar oud (begonnen in 1980) dankzij 2 overgeslagen jaren. (En het is “entr’actes”, want het is een Frans en geen Engels woord. Waarvan akte!)

 2. Marcel Gieling

  Zo blij met mensen die het beter weten.

 3. Ria Lemaier

  Niels, wat een zuurpruim ben je toch!

 4. K.

  Een echt heerlijke, boeiende en lekkere Nacht… en dan daarna altijd weer de wandeling door slapend Utrecht als overgang..

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).