De Kargadoor viert 60-jarig jubileum en slaat nieuwe richting in | De Utrechtse Internet Courant De Kargadoor viert 60-jarig jubileum en slaat nieuwe richting in | De Utrechtse Internet Courant

De Kargadoor viert 60-jarig jubileum en slaat nieuwe richting in

De Kargadoor viert 60-jarig jubileum en slaat nieuwe richting in
De Kargadoor. Foto: Lucy Nieuwdorp
Het culturele podium De Kargadoor bestaat 60 jaar. Het jubileum wordt op 8 februari gevierd met een groot feest. Daarnaast is het ook tijd voor een nieuwe richting voor het podium.

Het culturele podium De Kargadoor bestaat 60 jaar. Het jubileum wordt op 8 februari gevierd met een groot feest. Daarnaast is het ook tijd voor een nieuwe richting voor het podium.

De officiële opening van het jubileumjaar is vanaf 19.30 uur met de wethouder van cultuur, Anke Klein, waarna de Aksiekist wordt geïntroduceerd. Met deze kist trekt De Kargadoor in 2019 Utrecht in om het geluid van de stad te laten horen. Het podium zal dat doen aan de hand van verschillende samenwerkingen.

Later op de avond zijn er optredens van curator De Komijnen met onder andere Jan Schellink, Danibal en BoterBoter en gastsprekers van Utrecht College Tour. Verder kunnen mensen kennismaken met de bewoners van De Kargadoor tijdens de Maak Verschil Markt. De avond wordt afgesloten met een ouderwets feestje in de werfkelder met een Silent Disco OP TIJD NAAR HUIS-editie met DJ Cutlesley en 60 jaar alternative.

Nieuwe richting

Het jubileum van De Kargadoor is echter niet alleen een viering van het 60-jarig bestaan maar ook een lancering van een nieuwe hervonden richting voor De Kargadoor. Het podium is in de afgelopen jaren goed uit de crisis gekomen en heeft daarom nu weer meer plek voor rebranding, programmering en ‘toffe dingen om De Kargadoor vooruit te helpen’. De Kargadoor is een onafhankelijk podium zonder structurele subsidie.

De Kargadoor wil een eerbetoon brengen aan het actiecentrum uit de jaren ’60 en ’70 maar ook laten zien wat er anno 2019 speelt in de maatschappij. Gracia Visscher, coördinator Communicatie & Marketing De Kargadoor, vertelt: “Dit doen we dit jaar door verschillende thema’s uit te lichten die wij belangrijk vinden. Zo gaan we bijvoorbeeld in maart in zee met The Women’s March NL, vieren we de vrijheid in mei en verklaren we Utrecht duurzaam in oktober. We willen hiermee inspelen op landelijke events en wat er speelt én onze eigen waarden uitspreken.”

De Kargadoor heeft lange tijd veel betekend voor de stad en wil die positie opnieuw innemen. DUIC schreef in 2017 nog een uitgebreid artikel over De Kargadoor dat ooit begon als het ‘Utrechts Jongerencentrum’, ook wel ‘Centrum voor ludieke evenementen’ genoemd. Sinds 1968 zit het cultureel-maatschappelijk podium in een karakteristiek pand aan de Oudegracht.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Karenlee

    Kargadoor is een heel leuk met leuke initiatieven – van muziek tot debatten, komedie en veel meer. Jammer dat zo weinig Utrechters er bekend mee zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).