De Muur op het Berlijnplein in Utrecht is gevallen | De Utrechtse Internet Courant De Muur op het Berlijnplein in Utrecht is gevallen | De Utrechtse Internet Courant

De Muur op het Berlijnplein in Utrecht is gevallen

De Muur op het Berlijnplein in Utrecht is gevallen
Foto's: Bas van Setten
Het is zaterdag precies 30 jaar geleden dat in Berlijn de Muur viel. Op het Berlijnplein in Leidsche Rijn werd daarom stilgestaan bij die historische gebeurtenis.

Het is zaterdag precies 30 jaar geleden dat in Berlijn de Muur viel. Op het Berlijnplein in Leidsche Rijn werd daarom stilgestaan bij die historische gebeurtenis.

Op het Berlijnplein is een aantal weken terug een zestig meter lange ‘Berlijnse Muur’ nagebouwd. Deze muur is door leerlingen van verschillende scholen beschilderd, net zoals is gebeurd bij delen van de Muur in West-Berlijn. Daarnaast kregen de kinderen te leren hoe de Berlijnse Muur de vrijheid van vele mensen heeft ingeperkt en wat vrijheid precies betekent.

Volgens wethouder Anke Klein – die zaterdag bij het evenement aanwezig was – is vrijheid kwetsbaar. “Daarom is het goed dat de nieuwe generatie weet en leert wat vrijheid is. Zonder vrijheid kun je bijvoorbeeld geen kunst maken.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Wethouder Anke Klein.

Trabant

In het midden van de Muur op het Berlijnplein staat een controlepost. Aan de oostkant staat een Trabant die naar de andere kant van de grens wil. Na de ceremonie valt de Muur op het Berlijnplein en kan de auto naar de andere kant van de grens rijden.

Klein was 11 toen de Berlijnse Muur viel. “Mijn ouders zeiden toen dat het vallen van de Muur een grote historische betekenis heeft. Ik weet nog dat ik daarna aan de buis gekluisterd zat.”

Het project op het Berlijnplein is een initiatief van beeldend kunstenaar Pet van de Luijtgaarden. Er waren zaterdag verschillende optredens. Zo werd het bekende liedje ‘Over de Muur’ van Klein Orkest gezongen. Ook werd er een korte geschiedenisles gegeven over de betekenis van de Berlijnse Muur.

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Uitstekend! Dit zijn het soort lessen dat je niet vroeg genoeg kunt bijbrengen. De DDR is wat je krijgt als je linkse politici net iets te lang hun gang laat gaan…

  Dit nooit weer!

 2. Berk

  Misschien moet Scherpschutter z’n geschiedenisboekjes nog een keer doornemen.

 3. Kadoendra

  Ik heb in het begin van de jaren ’80 op Utrecht Centraal onder de oude perronkappen 2 USA militairen van Camp New Amsterdam (Vliegbases Soesterberg) met een flinke gettoblaster gefotografeerd.
  Daar de oude perronkappen ook goed zichtbaar zijn geeft het geheel een leuke kijk in de tijd.
  In de hondenkop trein heb ik ze op weg naar Amsterdam ook nog gefotografeerd.
  Grappig dat de perronkappen op het Berlijnplein in dit artikel ook een link met de Koude Oorlog hebben gekregen.

 4. BdV

  @Scherpschutter – Het klopt wel dat links in oosterse regionen een negatieve betekenis heeft, waardoor ik de logica niet kan volgen wanneer politieke partijen in het westen zich openlijk links noemen, maar ik hoor of zie eigenlijk nooit dat Nederlandse linkse partijen daadwerkelijk regeltjes in zouden willen voeren, die kenmerkend zijn voor de DDR. Of zie ik nu een paar regeltjes over het hoofd?

 5. Herman

  Toppunt van Vinex (wan) smaak

 6. Bert

  @Bdv: afschaffen referendum, uitslagen referendum negeren, controleren nieuws, staatsomroep, politieke tegenstanders vervolgen, dubbele maatstaven bij rechtspraak, “wegpromoveren” bij falen, afschaffen habeas corpus.

 7. Koel Hoofd

  @BdV wat niet is kan zo komen, de eerste voortekenen zijn er al.

  Rob Jetten die verklaart dat de politiek vooral niet moet luisteren naar protesten vanuit het volk maar moeten doen wat D66 zegt. GL verkettert alles wat niet groen of allochtoon is.
  Het lenteakkoord uit 2012 is opgesteld door:
  -VVD, centrum liberaal rechts
  -CDA, centrum liberaal
  -D66, ver links van het centrum
  -GroenLinks, groen extreem links
  -ChristenUnie, Christelijk links omdat de duim rechts zit,
  omdat de PVV (extreem rechts) uit het centrum rechtse (VVD, CDA, PVV) kabinet was gestapt omdat GW het niet eens was met de koopkracht daling en toenemende werkeloosheid wat dat akkoord zou veroorzaken. De linkse partijen vonden dat wel allemaal helemaal fantastisch!

  Het volk demonstreert daardoor 7 jaar later eensgezind in armoede en frustratie op straat. En de linkse aanhang verwijt nu het rechtse politieke elastiekje Rutte voor het beleid.

  Schiet mij maar lek.
  Nog even en de democratie is weer eens vervangen voor een totalitair regime, de plaat van de mensheid die blijft hangen op hetzelfde liedje.

 8. Berk

  Wat een hopeloos gebrek aan historisch besef wordt hierboven geëtaleerd. De huidige situatie in Nederland vergelijken met die in de DDR, Bert en Koel Hoofd, ga je schamen. En lees eens een boek.

 9. BdV

  @Bert en Koel Hoofd – dank voor de reacties. Ik ben helaas niet geheel gerustgesteld.

 10. Cico

  Deze kunstenaar reduceert de geschiedenis en drama’s van de Berlijnse Muur tot een soort braaf kindertheater met Duitse cliches. Niks geen verscheurde families, mijnenvelden, wachttorens en vermoorde burgers. Moet vooral gezellig en leuk zijn, net zoals Leidsche Rijn. Met een standaard kletspraatje van een wethouder dat geschiedenis belangrijk is, zonder de geschiedenis te laten zien.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).