De nieuwe popzaal in TivoliVredenburg gaat “Ronda” heten | De Utrechtse Internet Courant De nieuwe popzaal in TivoliVredenburg gaat “Ronda” heten | De Utrechtse Internet Courant

De nieuwe popzaal in TivoliVredenburg gaat “Ronda” heten

De nieuwe popzaal in TivoliVredenburg gaat “Ronda” heten

De namen voor de zalen van het nieuwe TivoliVredenburg zijn bekend gemaakt. Vooral de naam voor de popzaal valt niet bij iedereen goed. Afgelopen zondag was TivoliVredenburg voor het eerst open voor publiek. 

De oude zaal is  ‘Grote Zaal’ genoemd, de kamermuziekzaal komt bekend te staan onder de naam ‘Hertz’, de cross-overzaal heet ‘Pandora’ en de jazz-zaal ‘Cloud nine’. De popzaal mag het doen met de naam ‘Ronda’. De naam voor de popzaal heeft flink wat reacties uitgelokt op twitter. Hieronder die van GroenLinks-Statenlid Fastl.

TivoliVredenburg was afgelopen zondag voor het eerst open voor bezoekers. Zo’n 2000 mensen kregen een rondleiding door de nieuwe poptempel. TivoliVredenburg schreef een fotowedstrijd uit en verlootte 10 kaarten voor het openingsweekend onder de mooiste kiekjes van afgelopen zondag. De winnende foto’s vind u hier.

19 Reacties

Reageren
 1. HvdM

  De “oude zaal” heet Grote Zaal.

 2. Ronald van Voorthuizen

  Ronda is inderdaad een naam van niks. Klinkt als een rond koekje, naast de Kano’s.
  En de “Grote Zaal” zal voor velen gewoon de popzaal zijn.

  Fastl’s idee is al veel beter. En dan de Grote Zaal noemen we gewoon Vredenburgzaal. Oude namen geeerd en alles veel duidelijker…

 3. eric de ree

  Hier zal wel weer een ‘creatief’ bureau een (dure) opdracht hebben gehad. Weer weggegooid geld. Ze leren het nooit.

  Dus weer actie voeren.
  klassiek = Vredenburgzaal
  kamermuziek = Lisztzaal (handig met dat concours)
  pop = Tivolizaal
  crossover (wat is dat???) = Wolfsenzaal
  jazz = GijsHendrikszaal

  Duidelijk? Dit was geheel gratis.

 4. Frederik

  Hebben de ‘bestuurders’ die dit bedacht hebben samen een raar sigaretje gerookt?

  ‘grote zaal’ – dat impliceert dat er een kleine zaal is… maar nee die is er niet
  ‘ronda’- zo heette de herdershond van mijn oma
  ‘hertz’ – dat heeft toch iets met geluid te maken, toch?
  ‘pandora’ – héél origineel!!!
  ‘cloud nine’ – ja, dus toch dat sigaretje – overigens weten de meeste nederlanders echt niet wat dat betekent

  Nu nog een frisse naam voor dat Muziekpaleis. Svp geen betaalde malle / clichénamen.
  Schrijf een leuke wedstrijd uit -maar bestuur mag NIET in de jury zitten.

 5. Marco Giebels

  Heerlijk creatief : ROND dus RONDA !! Kan er niet gepronkt worden met de naam van bekende zangers/zangeressen uit het direkte verleden óf heeft Utrecht niets gepresteerd over de laatste 50 jaar, waar wij trots op kunnen zijn ?

 6. ACTK

  Een beetje kritiek ok, En gezellig mopperen, ook. Maar het moet nog wel ergens een grond hebben. Ik ben allang blij dat het ding niet naar een biermerk of kabelaar is vernoemd. Dat noem ik vooruitgang. En speciaal voor Marco: de Ronda-zaal is niet de oude zaal, is niet rond. Dus idd best creatief om een niet-ronde zaal Ronda te noemen… 🙂 Kom op mensen, er zijn betere minpunten te vinden dan de naamgeving…

 7. Herbert

  Ze willen af van die muziekhokjes en benamingen uit de architecten-prospectus, begrijpelijk. De zalen Tivoli of Vredenburg noemen als het complex al TivoliVredenburg heet is niet slim. Nog even en het gebouw wordt gewoon door iedereen met Tivoli aangeduid, of makkelijker nog: TV.

 8. J. Oepy

  Eric, prima namen, allemaal, echt waar. Gijs Hendriks Zaal is geniaal!
  Crossover – tussen de wal en het schip gevallen, te groot voor een servet, te klein voor een tafellaken, geen vlees en geen vis. Bedenk maar wat.

 9. Niels Bokhove

  Een zaal Pandora noemen is smeken om problemen. Uit de mythologische Doos van Pandora komen alle RAMPEN tevoorschijn, als je die opendoet. Ik zei dat tegen de rondleidster afgelopen zondag: uit rampen kunnen moooie dingen ontstaan, reageerde ze gevat. Ja, zo ken ik er nog een paar.
  Eerste gevolg: 2 vluchtdeuren vergeten in popzaal! What’s next? Gaat het ooit goedkomen met TivoliVredenburg?

  Het mooiste is nog steeds de Grote Zaal, ik kreeg een traan in mijn oog toen ik die weer zag (er is wel degelijk ook een kleine zaal, Frederik, nl. Hertz).

 10. Hendrika

  Muziek/concert paleis/kasteel Tivoli/Vredenburg.
  Doorhalen wat niet van toepassing is.

 11. Criti Cus

  @ Eric de Ree

  Mee eens! Behalve met de Wolfsenzaal. Je gaat niet iemand eren die soort van nauwelijks iets bereikt heeft en 1 van de minst geliefde burgemeesters ooit was.

  @ herbert Wat daar niet slim aan is, snap ik echt niet. Vredenburgzaal is Vredenburg. Tivolizaal is Tivoli. Het enige wat ik kan bedenken is dat de nieuwe organisatie de banden met het verleden wil loslaten (dat moet dan altijd maar, waar dit goed voor is weet niemand). Daarom moest er ook zo nodig 1 bestuur komen. Snap nog steeds niet dat Tivoli daar mee ingestemd heeft. Niks mis met je roots kennen en eren).

  Ik vermoed dat een aantal marketingjongens weer flink wat geld verdiend heeft met deze namen. Dat terwijl er eigenlijk niks nieuwe bedacht hoefde te worden op 3 zalen na.

  Met vriendelijke groet!

 12. Bert Aanstoot

  Ik ben het helemaal eens met Fastl. Simpele actie-aanpak: die zaal gewoon met z’n allen doorlopend en in alle uitingen Tivoli blijven noemen. Dan komt het na verloop van tijd vanzelf goed.

 13. jeroen

  Crossoverzaal: Wolfsen in schaapsklerenzaal

 14. Sherman de Jesus

  WTF is “Cloud Nine”? Eric de Ree heeft groot gelijk: noem de jazz zaal de Gijs Hendriks Zaal.
  Waarom niet zo een ode brengen aan deze geweldige Utrechtse jazzmusicus, componist en grondlegger van het SJU-huis.

 15. Felix Visser

  Sherman (en Eric en J. Oepy), hear hear, bravo! Gijs Hendriks Zaal zou een prachtig eerbetoon zijn aan deze bijzondere, koppige, eigenwijze, vierkante, Utregse, maar geniale multi-instrumentalistische en bovendien een van de op één hand te tellen prachtige jazzmuzikanten die Utrecht heeft voortgebracht. Een muzikant om trots op te zijn!

 16. Niels Bokhove

  Lijkt mij een prima plan, die al meermalen genoemde Gijs Hendrikszaal (ik suggereerde dat ook al afgelopen zondag bij de rondleiding in dat megagebouw). Maar ik zou zeggen: schreeuw dit idee niet alleen tegen elkaar in deze rubriek, dat schiet niet op, maar bestook er vooral de leiding van TV mee! En schiet dan meteen ook die andere namen af.
  Terzijde: Cloud Nine, legden ze zondag uit, komt van (1) de hoogste verdieping dicht bij de wolken, en (2) het is op de 9e verdieping. Hoever reikt ambtelijke fantasie!

 17. Felix Visser

  Ha Niels, je hebt gelijk, het wordt een soort chatten via DUIC, (duiken?).
  Ik voel me niet aangesproken door het predicaat schreeuwer, en ben het met je eens dat het bij TV in de oren moet worden getetterd. Aan de andere kant mag ik veronderstellen dat ze, ook al zijn ze hoofdzakelijk auditief en pecuniair ingesteld, kunnen lezen.
  Cloud Nine is niet dichtbij de wolken, maar IN de wolken, en dan nog wel in een heel wazige toestand, vaak gestimuleerd door bijvoorbeeld een stout sigaretje. Volgens mij heeft de naamgever daaraan gedacht: das voor die halve zolen, jazz-piepeltjes moeten toch ook wat.

 18. Niels Bokhove

  Dat schreeuwen was positief bedoeld, Felix: de enthousiaste toon van de reacties. Maar laat de luide toon ajb dragen tot in de muziekmegaliet aan het Vreeburg!
  Ik snap niet dat ze hiervoor geen publieksprijsvraag hebben uitgeschreven. Dat hoeft niet bij alles, maar dit lijkt me nu een prima gelegenheid. Je wordt bestookt met allerlei polls, prijsvragen, verzoeken om op van alles te stemmen, e.d.. Het had makkelijk via sms en sociale media gekund.
  Met deze namen lijken ze bewust met het verleden te hebben willen breken.

 19. Bert van Nolen

  Mooie stad Ronda, afgelopen zomer nog geweest… http://www.beleef-andalusie.nl/bezienswaardigheden/ronda

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).