Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum door Utrecht - De Utrechtse Internet Courant Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum door Utrecht - De Utrechtse Internet Courant

Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum door Utrecht

Lezing over plundertochten van Maarten van Rossum door Utrecht
Maarten van Rossum veroverde de stad Utrecht in 1527 en plunderde en verbrandde de dorpen rond de stad. Op dinsdag 19 maart houdt Sander Wassing namens de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing over deze krijgsheer.

Maarten van Rossum veroverde de stad Utrecht in 1527 en plunderde en verbrandde de dorpen rond de stad. Op dinsdag 19 maart houdt Sander Wassing namens de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn een lezing over deze krijgsheer.

De lezing is in buurtcentrum Hof ’t Spoor in Terwijde. Maarten van Rossum was een beruchte krijgsheer rond 1490-1555 en stond bekend als de ‘Gelderse Attila’ en de ‘Gesel der boeren’.

In de tijd van Van Rossum wilde Keizer Karel V (1500-1558) alle Nederlandse provincies aan zijn gezag onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich fel tegen verzetten.

Decennialang hield Maarten van Rossum, in dienst van de Gelderse hertogen, door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep tot in Antwerpen toe. Die dreigingen kwamen in het jaar 1527 dichtbij voor de inwoners van het Sticht Utrecht. De stad Utrecht en het slot van de Utrechtse bisschop, Huis Ter Eem bij Eembrugge, werden toen door Van Rossum ingenomen. De dorpen rondom de stad werden platgebrand.

De Utrechter Sander Wassing heeft zich tijdens zijn studie geschiedenis gespecialiseerd in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de 16e en 17e eeuw en schreef zijn scriptie over de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten. De lezing op 19 maart begint om 20.00 uur en kost 5,- euro.

7 Reacties

Reageren
 1. Willem

  Heeft Maarten van Rossem geplunderd…!?!?

 2. Jasper

  Je hebt het stukje niet gelezen, Willem?

 3. Thom

  Heeft deze terrorist een standbeeld….?

 4. Johan

  @ Thom

  Er zijn nog wel meer vroegmoderne terroristen die vereerd worden. Roverhoofdman Willem van Oranje is daar ook een voorbeeld van.

 5. waldorff

  @Thom; ene JP Coen heeft zo een straatnaam in Lombok. lees en huiver wat deze man heeft aangericht op de Banda-eilanden…

 6. Thom

  @ waldorff

  Boeiende reactie. Dat de heer Coen inmiddels omstreden is mag algemeen bekend worden verondersteld. Tekenend echter voor de selectieve verontwaardiging over het kolonialisme en inmiddels ook onze zeehelden, is dat tegelijkertijd de misdaden begaan ten tijde van het ontstaan van ons landje niet ter discussie gesteld worden.
  En inderdaad, dat geldt ook voor de Vader des Vaderlands, maar eveneens bijvoorbeeld voor de beeldenstormen die qua barbaarsheid niet onderdeden voor dat van de Taliban of IS.

 7. Lombokker

  @waldorff
  . . . 17 jaar nadat hij zelf ternauwernood had weten te ontsnappen aan een slachtpartij, toen de bemanning van zijn schip werd uitgenodigd om (ongewapend) te komen onderhandelen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).