‘De Schele Maagd’ staat bovenop TivoliVredenburg en is weer terug in het zicht | De Utrechtse Internet Courant ‘De Schele Maagd’ staat bovenop TivoliVredenburg en is weer terug in het zicht | De Utrechtse Internet Courant

‘De Schele Maagd’ staat bovenop TivoliVredenburg en is weer terug in het zicht

‘De Schele Maagd’ staat bovenop TivoliVredenburg en is weer terug in het zicht
De verzekeringsengel van ‘De Utrecht’ staat weer bovenop TivoliVredenburg. Dit maal niet hoog weggestopt, maar fier op het buitenbalkon van de Grote Zaal. De engel kijkt in één rechte lijn naar de Dom en onmisbaar voor iedereen die over Vredenburgplein loopt.

De verzekeringsengel van ‘De Utrecht’ staat weer bovenop TivoliVredenburg. Dit maal niet hoog weggestopt, maar fier op het buitenbalkon van de Grote Zaal. De engel kijkt in één rechte lijn naar de Dom en onmisbaar voor iedereen die over Vredenburgplein loopt.

Levensverzekeringsmaatschappij_De_Utrecht_1917
Levensverzekeringskantoor ‘De Utrecht’ in het oude Stationsgebied, waar nu Hoog Catharijne staat. Foto uit 1917 via Wikimedia.

De verzekeringsengel was van 1902 tot 1972 hèt symbool van levensverzekeringskantoor De Utrecht. Omdat het beeld een beetje leek te loensen, werd het al snel in de volksmond ‘de Schele Maagd’ genoemd. Toen in 1972 De Utrecht plaats moest maken voor Hoog Catharijne kwam de verzekeringsengel in bezit van het Centraal Museum.

Afgelopen jaar werd het beeld in bruikleen gegeven aan TivoliVredenburg en bovenop het muziekpaleis geplaatst, uit het zicht. Wijkraadsleden Corrie Huiding Stomp en Hans Dortmond vonden dat zonde en maakten zich hard om de verzekeringsengel een prominentere plaatst te geven. Dat is ze gelukt. De engel staat sinds vandaag trots bovenop het balkon van de Grote Zaal.

IMG_9352 IMG_9363 IMG_9395
IMG_9406IMG_9403

18 Reacties

Reageren
 1. WP

  spijt me, zal wel heel slecht van me zijn om dit te denken, maar ik vind het echt geen gezicht op TiVre…

 2. Willem

  Idd totaal misplaatste plek

 3. Jeroen

  De Utrecht herbouwen en haar daar weer de plek geven die ze verdient.

 4. Newsfinder

  Geen slechte plek vind ik juist.

 5. Karin

  PRACHTIG!!!

 6. Pauline

  Mooier kan niet! Ik zag haar al staan en werd er helemaal blij van.

 7. Leo

  Het beeld daar is een verrijking van het gebouw èn het plein. Het wordt zo als het klaar is een echt plein met karakter en geschiedenis. Een aanwinst voor Utrecht.

 8. Frank

  Ik lees twee namen en zie op de foto vier mensen. Wie is wie?

  Verder moge dit een prominentere plek zijn, maar voor mij had het eerlijk gezegd midden op het Vredenburg op een flinke hoge sokkel mogen staan.

  Als je dan als gemeente ooit de ballen gehad hebt om dat gebouw af laten te breken en je wilt dat beeld behouden, heb dan ook de ballen om dat beeld als symbool van je eigen domheid een écht prominente plek in de omgeving te bieden.

 9. Corrie Huiding-Stomp

  Op de foto staan afgebeeld.
  Links dhr. Hertzberger, ikzelf, Hans en wethouder Kees Geldrof.

 10. Frank

  @Corrie: Dank! Het betreft informatie die natuurlijk primair al door DUIC bij het artikel/de foto gezet had moeten zijn.

 11. Leo

  Beste Frank, midden op het plein daar wordt al sinds eeuwen gehandeld. Herinneringen, kunst en standbeelden horen op een bescheiden plaats, op een rustige plek op het plein waar je tot rust komt en kunt mijmeren. Een mooiere plek om je daarvoor te verzekeren is hier bovenop het “cultuurpaleis” van Utrecht.

 12. Frank

  @Leo: Onzin. Kijk naar de beelden van Willibrord, Donders en Anne Frank op het Janskerkhof, het verzetsmonument en het beeld van Jan van Nassau op het Domplein, de haas op de Neude en ga zo maar door. Allemaal prominente plekken.

 13. WP

  @Frank,

  vind het een goed idee om het beeld prominent op het plein te zetten op een sokkel. TiVre is een best mooi gebouw, het beeld is best aardig, maar de combi van die twee….

 14. Jan

  Een vlag op een modderschuit !

 15. Utrechter

  Ik ben blij met de plek. Ze stond er inderdaad zo verloren bij boven in dat grote Tivoli. Ik moet het nog in het echt bekijken, maar ik ben alvast blij met deze oplossing. Hulde!

 16. Leo

  @Frank: Jouw voorstel is een prominente plek midden op het plein. Een bescheiden plek aan de rand vind jij onzin. Maar de voorbeelden die je noemt staan allemaal aan de rand van het plein. Uitzondering is het beeld van Jan van Nassau, maar ook weer niet midden voor de Dom. Kortom wat vind je prominent. Het beeld moet zo sterk zijn dat het heus wel in het oog valt. En, vind je niet dat de “klassieke” schoonheid van het beeld beter uitkomt tegen de strakke gevels van het oude en vooral nieuweTivoli ?

 17. Frank

  @Leo: Mijn voorstel was een prominentere plek, wat mij betreft midden op het plein.
  Aan de rand van het Vredenburg gaat namelijk niet werken, want daar zitten winkels.
  Kijk overigens ook even naar de badende vrouwen voor de stadsschouwburg, de haas op de Neude, Burgemeester Reiger op de Maliesingel…

 18. Frank

  En ik zeg ‘badende vrouwen’ maar is natuurlijk officieel ‘het feest der muzen’.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).