De Vaandeldrager van Rembrandt is straks gratis te zien in Centraal Museum in Utrecht De Vaandeldrager van Rembrandt is straks gratis te zien in Centraal Museum in Utrecht

De Vaandeldrager van Rembrandt is straks gratis te zien in Centraal Museum in Utrecht

De Vaandeldrager van Rembrandt is straks gratis te zien in Centraal Museum in Utrecht
Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt vanaf 2 juni in het Centraal Museum in Utrecht. Het zelfportret werd begin dit jaar met een bijdrage van de Nederlandse Staat gekocht en reist komende periode naar alle twaalf provincies.

Het schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt hangt vanaf 2 juni in het Centraal Museum in Utrecht. Het zelfportret werd begin dit jaar met een bijdrage van de Nederlandse Staat gekocht en reist komende periode naar alle twaalf provincies.

De Vaandeldrager werd in 1636 geschilderd. Het werk was eeuwenlang in het bezit van de familie Rothschild, maar op 18 januari van dit jaar ging de Eerste Kamer akkoord met een voorstel om het schilderij te kopen. De Nederlandse Staat betaalde daarvoor 150 miljoen en 25 miljoen werd overgemaakt door de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum.

Om Nederland kennis te laten maken met het schilderij hangt het werk de komende tijd in twaalf musea verspreid over de twaalf provincies. Vanaf 2 juni is het zelfportret te aanschouwen in het Utrechtse Centraal Museum.

Trots

“We zijn trots dat De Vaandeldrager van Rembrandt vanaf 2 juni in het Centraal Museum te zien zal zijn. Wij zijn het tweede museum, en het eerste museum in de Randstad, waar het beroemde zelfportret te bezichtigen is voor publiek”, is te lezen op de website van het museum.

Het werk is in het Centraal Museum onderdeel van de tentoonstelling De gezonde stad, die ook op 2 juni opent. Om zoveel mogelijk bezoekers de kans te geven het schilderij te zien, is de entree op 2 en 6 juni gratis. Tickets zijn hier te reserveren.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

7 Reacties

Reageren
 1. Marcel

  Gratis bestaat niet. Linksom of rechtsom of rechtdoor je betaald het altijd. We moeten is ophouden met gratis te zeggen. Zoals met openbaar vervoer. Leuk als je zegt gratis maar je betaald het via de belasting. Zeg gewoon, we doen net alsof het gratis is

 2. Peter

  De entree is op 2 en 6 juni gratis, Marcel. U mag dus bij de ingang van het museum zo doorlopen, zonder een kaartje te hoeven kopen. Naast de Vaandeldrager is er ook nog veel meer interessants te zien. De aanschaf van dit kunstwerk… ja die is deels betaald door middel van de belastinggelden van alle Nederlanders. U hebt daar ook aan bijgedragen, dat klopt.

 3. UTRECHTSE JANTJE

  Ik ben bang beste @ Peter , dat op die twee genoemde dagen …. De toeloop zo groot zal zijn , dat er velen niet binnen zullen geraken ……Verder klopt je betoog wel natuurlijk …

 4. Wally Taxpoet

  De staat heeft 150 miljoen aan de aankoop bijgedragen; ongeveer € 8,80 per Nederlander. Plus de kosten van de tournee van meneer. Gratis is anders.

 5. Teopxat

  @Wally Taxpoet
  Dan zou ik maar gaan kijken 2 en 6 juni, dan heb je i.i.g. waar voor je geld.

 6. EW

  @marcel Het is niet ‘je betaald het altijd’ maar ‘je betaalt het altijd’

 7. Hans

  Marcel, we doen net of alles geld kost.
  En vervolgens gaan we erover zaniken.
  Dan hebben we tenminste het gevoel dat we gelijk hebben.
  En dat is dan weer wel gratis.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).