DeBeschaving: ‘Verbod op het uitzenden van kwartfinale heeft geleid tot grote financiële schade’ | De Utrechtse Internet Courant DeBeschaving: ‘Verbod op het uitzenden van kwartfinale heeft geleid tot grote financiële schade’ | De Utrechtse Internet Courant

DeBeschaving: ‘Verbod op het uitzenden van kwartfinale heeft geleid tot grote financiële schade’

DeBeschaving: ‘Verbod op het uitzenden van kwartfinale heeft geleid tot grote financiële schade’

Het niet mogen uitzenden van de kwartfinale van het Nederlands elftal tegen Costa Roca afgelopen zaterdag heeft een vervelend staartje gekregen voor de organisatie van festival deBeschaving. De leiding vreest een verlies te hebben gedraaid op het festival. Er is ook goed nieuws voor de organisatie: het evenement wordt volgend jaar opgenomen in het programma van de Grand Départ Utrecht 2015.

Een heuse rel werd het afgelopen week. Het al dan niet plaatsen van een groot scherm om de kwartfinale van het WK op te mogen uitzenden. DeBeschaving vreesde een verlies aan inkomsten, terwijl de gemeente de veiligheid niet kon garanderen en er dus niet aan wilde beginnen. Nu het festival achter de rug is, wordt de schade opgemaakt. “De organisatie is aan het rekenen en weet op dit moment nog niet of het festival uit de rode cijfers kan blijven,” laat deBeschaving weten. 

“Fuck you, gemeente Utrecht”

Blaudzun speelde afgelopen zaterdag vlak voor aanvang van de wedstrijd. Tijdens zijn optreden vertrok een groot deel van de in oranje gehulde bezoekers richting de binnenstad op zoek naar een plek om de voetbalwedstrijd te bekijken. Hij sloot zijn set daarom af met de woorden: ‘Bedankt deBeschaving, fuck you Gemeente Utrecht’. 

Volgend jaar een tweedaags festival

Volgend jaar gaat het festival de samenwerking aan met de Tour de France. DeBeschaving wordt als side event opgenomen in het het programma van het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Onder de titel Grand Départ Utrecht 2015 beleeft de Franse wielerronde haar feestlijke start in 2015 in Utrecht. Om die reden verhuist het festival volgend jaar een week naar voren en wordt het festival hoogstwaarschijnlijk uitgebreid naar een tweedaags evenement.

28 Reacties

Reageren
 1. Jasper

  Wel een beetje makkelijke houding van DeBeschaving. Ik ben het zelf ook niet eens met het niet verlenen van de vergunning, maar de organisatie heeft wel erg laat ingespeeld op de situatie. Bij mij als voetbalfan staat het WK al maanden in mijn agenda. Ze hadden op zijn minst een plan B kunnen klaarhebben. Of de optie op het verlengen van de vergunning bij de gemeente kunnen neerleggen, voor het geval dit zich voor zou doen.

 2. Elly

  Je kunt ook de schuld geven aan de samenloop van WK met het festival. Of aan de voorspelde regen. Ik zie niet in waarom je festivalgangers voetbal moet laten kijken, ze komen toch voor De Beschaving? Maar zo zit onze beschaving blijkbaar in elkaar…

 3. Suusje

  De gemeente weet toch ook dat er een WK is, volgens mij horen zij dit ook aan te zien komen. Alle grote festivals in Nederland hadden schermen, waarom kunnen die Gemeenten dat wel regelen en alleen Utrecht niet? Te weinig politie inzet beschikbaar, laat me niet lachen. Het zijn vast en zeker weer dezelfde figuren die geen verantwoordelijkheid durven te nemen om hun eigen hachje veilig te stellen.. Heel kinderachtig allemaal.. Ik zeg schadeclaim indienen bij de Gemeente!

 4. Criti Cus

  Altijd wordt de zwarte piet bij een ander neergelegd. Men heeft gewoon niet tijdig een vergunning aangevraagd. Iets met eigen schuld dikke bult. Men had ook in overleg het programma kunnen opschuiven naar voren en het festival om 21 uur kunnen beëindigen. Ik ben het er wel mee eens dat de gemeente wat soepeler had kunnen zijn. Men had bijvoorbeeld de kosten voor extra politie inzet bij het festival neer kunnen leggen.

 5. Maarten

  @Jasper, plan B, wat zou een plan B in kunnen zijn dan? 🙂 Een half scherm neerzetten?

 6. HH

  Begrijpen doe ik dit besluit van de Gemeente Utrecht überhaupt niet: Er is vergunning voor dit festival waar allerlei activiteiten en optredens plaatsvinden en wat maakt het voor de veiligheid uit of er een band optreedt, een goochelaar of dat er een scherm met een voetbalwedstrijd staat. Kan iemand mij het verschil uitleggen? Waarom moet daar ineens extra politie bij worden ingezet?

 7. Maurits R.

  Lekker makkelijk, de schuld leggen bij andere. Dat heet nou ondernemen, risico’s nemen en dragen. Duidelijk dat debeschaving niet bezig hield met voetbal, anders hadden ze ook wel zelf een alternatief bedacht en dat mag je niet ineens bij de gemeente neerleggen.

 8. Johan

  @HH, als je even verder had gekeken:

  “Het festival wilde langer openblijven dan de afgesproken sluitingstijd van 23:00 uur om samen met de bezoekers de wedstrijd te kunnen bekijken.”

  [..]

  “De gemeente verklaart bij monde van Sjoukje Volten aan DUIC dat doordat deBeschaving op de drukke uitgaansavond van zaterdag valt en er nog een ander festival (Zomerkriebels) is, dat er dan na de wedstrijd rond de 20.000 mensen op straat lopen. Dat is domweg te druk om de openbare orde te handhaven.”

  Het ging dus niet om de activiteit, maar het feit dat de mensenmassa massaal in beweging zou komen nadat de voetbalwedstrijd was afgelopen. En dat zou later zijn dan de oorspronkelijke sluitingstijd van het festival.
  Valt voor beide iets te zeggen; de organisatie van DeBeschaving had beter – en vooral ook eerder – kunnen anticiperen op de situatie en de gemeente maakt zich er weer erg gemakkelijk van af.

 9. John

  Had De Beschaving hier eerder op in kunnen spelen? Ja. Maar dat doet niets af aan het feit dat de Gemeente Utrecht hier met een onduidelijk argument het verzoek afwijst (veiligheid) en niet omdat de aanvraag te laat zou zijn. Alle mensen op De Beschaving en Zomerkriebels net ná de wedstrijd tegelijk naar huis laten gaan zou onveilig zijn. De veilige oplossing volgens de gemeente: iedereen vlak vóór de wedstrijd naar huis laten gaan.

  Maar wat me misschien nog het meest verbaast is de houding van de gemeente in dit hele verhaal. Waarom zo stug in de communicatie? En waarom niet samen kijken naar een oplossing? Ik ben van mening dat er hier veel meer mogelijk was dan het verkopen van een harde ‘nee’.

 10. Biertje

  Een alternatief bedacht… Wat bedoel je daarmee Maurits? Ipv voetbal de start van de Tour de France uitzenden of zo? De Gemeente moet een ondernemer wel de ruimte geven te ondernemen en als ze een beeld hadden gehad van wat er in hun stad allemaal gebeurt tijdens wedstrijden, dan hadden de Gemeente hierop kunnen anticiperen toch? Te weinig politie inzet beschikbaar, dat kan toch nooit de schuld zijn van een festival, het Utrechtse politieapparaat had zijn zaakjes schijnbaar niet helemaal op orde en daar is dit festival de dupe van geworden.

 11. Dirk

  Wat een zure reactie vanuit De Beschaving en Blaudzun….

  “Grote financiële schade” Als je in de laatste 90 minuten van je festival je geld moet verdienen, dan doe je het als ondernemer toch iets niet goed…..

 12. Biertje

  Eeuuhh.. Ik las ergens 6.000 bezoekers, x 2 biertjes per uur, weet je hoeveel geld dat is?

 13. beestje

  Beetje merkwaardig allemaal. Alles moet aangepast worden voor voetbal. Dus kun je niet meer fatsoenlijk uitgaan. Voorstellingen worden vervroegd, worden ingekort, ga je uit eten dan verstoort een tv de gesprekken, etc. Beste mensen, je gaat uit of je kijkt voetbal. Maar dwing anderen niet festiviteiten aan te passen voor jouw hobby’s. Er zijn genoeg mensen die gewoon lekker willen uitgaan.

 14. Fred

  Haha, en vervolgens lees je dit: http://localhost/duic/nieuws/71311/over-een-paar-uur-weten-we-of-er-een-wk-scherm-komt-in-het-centrum-van-utrecht/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

 15. Biertje

  deBeschaving is genaaid Fred! 🙂 Het argument dat ze te laat hebben aangevraagd kan hiermee direct van tafel.. Wat bizar zeg.. Inderdaad, schadeclaim indienen!

 16. sanne

  Waar slaat de titel van dit artikel op?
  In het artikel zelf staat dat ze nog aan het rekenen zijn, hoe kan je dan als titel schrijven dat het tot grote financiele schade heeft geleid?

 17. Hans

  @ sanne: Dat het tot grote financiele schade heeft geleid kun je in een halve minuut beredeneren. Inderdaad 6.000 man maal een paar biertjes/andere drankjes en etenswaren. Bovendien zijn er in de losse verkoop nauwelijks kaarten meer verkocht toen bekend werd dat Nederland op zaterdagavond moest voetballen. Dat het exacte bedrag nog berekend moet worden doet daar niets aan af.

  De gemeente Utrecht presenteert zich o zo graag als cultuurstad maar als er dan eens een keer adequaat gereageerd moet worden op een ontstane situatie dan zijn ze niet thuis. Die ambtenaren moeten zich eens realiseren dat zij er voor ons zijn en niet andersom!

 18. Peter

  Het is o zo makkelijk om de gemeente hiervan de schuld te geven (valt me ook vies tegen van Blaudzun). DeBeschaving had dit scenario al maanden van tevoren kunnen bespreken en een oplossing kunnen bedenken. Nu vragen ze op het allerlaatst een verlenging van de vergunning aan en beginnen ze te piepen als de gemeente te weinig mankracht heeft om dit in goede banen te kunnen leiden – fuck you DeBeschaving!

 19. Jiri

  Normaal geven die muzikanten niks om voetbal, hypocrisie!

 20. Dirk

  @ Hans: Dan kun je toch ook berekenen wat ze tussen 12:00 uur en 22:00 uur hadden kunnen verdienen. Over het algemeen wordt er niet veel meer gedronken en gegeten tijdens het laatste uur van een festival en ook dan zijn er al bezoekers naar huis.

  De Beschaving, heeft gewoon mis gegokt en probeert nu de zwarte Piet aan de Gemeente te geven.

 21. Bart

  Misschien had de politie niet genoeg capaciteit, omdat ze de andere 100 festivals die op dat moment ook plaatsvonden ook in de gaten moesten houden.

 22. Maarten

  Je kunt het ook omdraaien. Cultuurstad, dat betekent meestal juist geen voetbal. Eigenlijk zou de gemeente dat gewoon zo moeten stellen.
  Bovendien pretendeert de Beschaving een verantwoord festival te zijn, dan zou je sowieso het wk moeten boycotten. Dan maak je in mijn ogen gelijk een statement. Maar commercie overheerst blijkbaar ook bij de kleine en leuke culturele initiatieven.

  Daarnaast kun je niet zomaar stellen dat de losse kaartverkoop na bekendwording voetbalwedstrijd wel hoger was geweest met een scherm. Ondernemen is vallen en opstaan. Straks geef je nog de weerman de schuld als het regent.

 23. Johan

  Utrecht Cultuurstad? Laat me niet lachen. De kunstenaars weten niet hoe snel ze naar Amsterdam moeten vluchten nadat ze zijn afgestudeerd.

 24. Ady Hoitink

  Ik heb genoten afgelopen zaterdag van de Beschaving en van Blaudzun. Er liepen helemaal geen massa’s mensen weg, de tent was nog goed gevuld. Blaudzun speelde de sterren van dechemel, maar ik heb me erg geergerd aan zijn ‘fuck you, gemeente Utrecht’. Het is wel mede dankzij de gemeente, subsidies, politie-inzet etc, etc dat zo’n fantastisch festival mogelijk is. Het had ook kunnen regenen. Was dat dan ook de ‘schuld’ van de gemeente? Of ga je dan klagen mij het KNMI? Dus kan het wat minder zuur, lieve muziekminners?

 25. beestje

  Maarten, jouw opmerking ligt een beetje in mijn lijn. Je gaat of naar het een, of naar het ander. Maar gooi twee totaal verschillenden “culturen” niet door elkaar. Ik was pas bij een theatervoorstelling en daar stond in de foyer de TV aan met een voetbalwedstrijd. Theaters worden door afzeggingen tot dergelijke maatregelen gedwongen. Dan is er toch iets wezenlijks mis met het niveau van theaterliefhebbers.

 26. Luukupuuk

  Voordat onze leeuwen naar Brazilie vertrokken, mochten “ze” blij zijn als “ze” de groep overleefden (althans zo dacht vrijwel iedere hollandse azijnpisser erover). Waarschijnlijk zijn het dezelfde azijnpissers die nu de organisatie verwijten geen rekening gehouden te hebben met het feit dat “we” de kwartfinale zouden halen.

 27. paula

  Festival de Beschaving is te gast in de stad Utrecht. Een ondankbare zelfzuchtige gast.

 28. 's Jean

  Beste mensen, je maakt eigen keuzes: of je ging naar het festival deBeschaving of je koos ervoor de WK wedstrijd te kijken.
  Niks schadeclaim neerleggen bij de Gemeente dat zou wel heel gemakkelijk zijn.
  De organisatie van deBeschaving had beter moeten nadenken en handelen en hebben telaat een vergunning aangevraagd. Dat is overigens ook het risico van “ondernemen”

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).