Deel van kunstwerk Smakkelaarsveld gaat naar Park de Watertoren in Overvecht Deel van kunstwerk Smakkelaarsveld gaat naar Park de Watertoren in Overvecht

Deel van kunstwerk Smakkelaarsveld gaat naar Park de Watertoren in Overvecht

Deel van kunstwerk Smakkelaarsveld gaat naar Park de Watertoren in Overvecht
Foto: CU2030
Het kunstwerk Zeelandschap dat sinds eind jaren ’80 op het Smakkelaarsveld in Utrecht te vinden was, krijgt een nieuwe plek. Drie van de vier elementen van het keramische werk zijn straks te zien in Park de Watertoren in Overvecht.

Het kunstwerk Zeelandschap dat sinds eind jaren ’80 op het Smakkelaarsveld in Utrecht te vinden was, krijgt een nieuwe plek. Drie van de vier elementen van het keramische werk zijn straks te zien in Park de Watertoren in Overvecht.

Het kunstwerk is gemaakt door David van de Kop. Het is ontworpen voor het Smakkelaarsveld dat er destijds anders uitzag dan nu. Volgens de gemeente is gekeken of het werk behouden kon blijven op de plek, maar dat bleek technisch niet mogelijk. De sculpturen zouden in de nieuwe omgeving niet tot hun recht komen.

Er is gezocht naar een nieuwe plek en dat wordt Park de Watertoren. “Park de Watertoren biedt een plek zoals oorspronkelijk door de kunstenaar bedoeld was met zijn kunstwerk: bakens in de ruimte”, is te lezen in een brief aan de raad.

Zeelandschap zou het grootste keramische kunstwerk van Europa zijn. Het bestaat uit vier elementen, waarvan één deel zit vastgemetseld aan de kademuur. Dit element kan niet meeverhuizen en wordt op den duur verwijderd.

12 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Kan ook prima naar het Berlijnplein! 😉

 2. Herman

  Jarenlang met allerlei ingewikkelde constructies beschermd en in de weg gestaan…. had meteen weggehaald.
  en @Erwin,, daar dacht ik ook meteen aan!

 3. Ton

  Wordt dit nu ‘kerstboom zonder piek’ of ‘piek zonder kerstboom’ ?
  Of moeten we al blij zijn dat niet het hele werk verloren gaat ?
  Was altijd een aangename element in een niet altijd even aangename omgeving.

 4. Scherpschutter

  Gooi dat aftandse decoratieve object gewoon op de schroothoop. Het lijkt wel een openbaar Gambiaans zwembad.

 5. Karla

  Fijn dat het een ander plaatsje krijgt. Ik vind sowieso wisselkunst wel prettig, dan hoef je niet eindeloos tegen hetzelfde aan te kijken. (vooral als het niet zo bevalt)

 6. Don

  Verplaatsen naar de gemeentelijke locatie op de tractieweg container 4

 7. Len

  Ik krijg een hoop nostalgische gevoelens bij deze foto. De smeltkroes van legendarische daklozen en verslaafden van weleer, bivakkerend en gebruikend in het zeelandschap, onder de rook van de pistunnel. Dát waren pas daklozen. Daar kunnen de herrieschoppers onder het bollendak nog een puntje aan zuigen.

 8. Debs

  @Len, klim eens wat vaker in de pen!
  Straffe reactie, zo wil ik ze wel vaker lezen 🙂

 9. Ihsan

  Het is zeker niet het grootste keramische kunstwerk in Europa. Of het een kunstwerk is valt trouwens ook te betwijfelen, gezien het enkel dienst heeft gedaan als openbaar toilet. De grootste en mooiste mozaïeken tref je in voormalige Sovjetrepublieken. Bijvoorbeeld een volledige gevel aan de Agmashenebeli Avenue in Tbilisi, het octopus café in Batoemi, en het Russich-Georgisch vriendschapsmonument in Gudauri. En voor iedereen die denk dat Georgië geen Europa is: ga er eens op vakantie en durf dat dan nog eens te zeggen! Trouwens tref je ook in Oekraïne en Europees Rusland zat grotere mozaïeken. Werken waar ook echt mensen naar komen kijken. Miljoenen mensen zitten met spanning te wachten tot ‘Bald and Bankrupt’ weer een video upload over een groot mozaïek in een of andere verlaten sovjet stad.

 10. Balthasar

  Zeer gelukkig dat Utrecht begint met het opruimen van die gedrochten van Vandekop; hopelijk zijn ze over niet al te lange tijd volledig uit het straatbeeld verdwenen. Nog altijd ‘n raadsel dat ‘n gemeentebestuur in de jaren 80 deze rommel heeft aangekocht.

 11. Utrechtse Jantje

  @len ik ben het helemaal met Debs eens , verder geen commentaar op deze warboel in de ,, gemeente raad ,, met n vraagteken….Wat gaat dit de belastingbetaler weer kosten !!

 12. Marije

  Op het grasveld in Park Transwijk zou het kunstwerk goed tot zijn recht komen. Er is ruimte en past mooi bij het kunstwerk op de heuvel.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).