Deinend in de wind de hoogste muurschildering van Utrecht maken Deinend in de wind de hoogste muurschildering van Utrecht maken

Deinend in de wind de hoogste muurschildering van Utrecht maken

Deinend in de wind de hoogste muurschildering van Utrecht maken
Foto's: Robert Oosterbroek
Deinend in de wind is de hangbrug voor de hoogste muurschildering van Utrecht tientallen keren de hoogte in gegaan. Op veertig meter is het uitzicht prachtig, maar last van hoogtevrees moeten de schilders niet hebben. Het kunstwerk is een van grootste openbare kunstwerken van de stad. Hoewel het fenomeen muurschilderingen niet meer uniek is, is dit nieuwst werk aan de Lamérislaan een imposant geval. 

Deinend in de wind is de hangbrug voor de hoogste muurschildering van Utrecht tientallen keren de hoogte in gegaan. Op veertig meter is het uitzicht prachtig, maar last van hoogtevrees moeten de schilders niet hebben. Het kunstwerk is een van grootste openbare kunstwerken van de stad. Hoewel het fenomeen muurschilderingen niet meer uniek is, is dit nieuwst werk aan de Lamérislaan een imposant geval. 

Dit is het nieuwste werk van kunstenaar Vincent de Boer uit Utrecht. Hij woont in de buurt en fietste al vele jaren langs de flat. De Boer is bekend geworden door zijn schilderwerk dat voortkomt uit de typografie en kalligrafie; het ambacht om met penseel letters te maken. In de zoektocht naar de perfecte penseelstreek heeft De Boer een eigen schildertechniek ontwikkeld.

De laatste jaren werkt hij veel met een speciaal ontwikkelde tekenmachine. Hierin maakt hij met horizontale penseelstreken patronen op lange stroken papier. De afbeeldingen zijn abstract, maar toch zien veel mensen er ‘iets’ in zoals gepixelde boomwortels, insecten of symbolen. Tijdens het ontwerpproces van deze muurschildering bleef hij bewust weg van al te herkenbare tekens of symbolen om zo de fantasie van de kijker aan te spreken.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vincent de Boer in zijn atelier

Zijn werk op de Lamérisflat is onder meer een reactie op de strakke inrichting van de publieke ruimte: “Alles in de stad is rechtlijnig en efficiënt georganiseerd. Onze samenleving lijkt te denken als een machine: druk op dit knopje, dan krijg je dat. In mijn optiek ontbreekt het in onze publieke ruimte aan ruimte voor fantasie, verhalen, aandacht, organische vormen en nuance.”

Maar wat moeten mensen dan precies zien in het werk? De Boer legt uit: “Dat is heel erg afhankelijk van het eigen referentiekader van de kijker. Ik wil dat juist niet te veel invullen voor ze. Elk abstract schilderij is een reden tot fantaseren, en dat is hier ook het geval. Het zegt juist ook wat over de kijker, wat ze er in zien.” De kunstenaar krijgt in ieder geval een hoop reacties: “Dat is te gek. Gisteren waren we aan het werk en toen waren er twee jongens, die zagen er een binnenkant van een lichaam in. Kinderen hebben sowieso nog veel fantasie. Een andere voorbijganger zag er een mengelmoes van culturen is. Zo is het voor ieder uniek.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Foto: Tim Koster

Proces

Speciaal voor dit project is er aan de flat een hangbrug bevestigd die aan stalen kabels langs het gebouw hangt. De Boer wordt bij het realiseren van het kunstwerk bijgestaan door het team van de De Strakke Hand. Dit van origine Utrechtse collectief is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot toonaangevend bedrijf in Nederland op het gebied van grootschalige muurschilderingen met levensgrote reproducties van onder andere Caravaggio, Pyke Koch, Saenredam en schilderingen van beroemde Utrechtse wetenschappers.

De Boer vertelt: “Het is allemaal heel positief verlopen. Het is ook bijzonder om zo iets extreems te maken, want de hoogte is echt een uitdaging. We hebben er weken hard aan gewerkt en we zaten met z’n allen op hoogte in een krappe hangbrug, dan ontstaat er ook echt een eigen cultuur.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vincent de Boer samen met De Strakke Hand aan het werk

Michiel Meulemans van De Strakke Hand: “We zijn al langer bekend met het werk van Vincent de Boer. Om in zijn herkenbare stijl te schilderen op een dermate groot formaat is een mooie uitdaging voor ons team. Ondanks dat we al meerdere hoge flatgebouwen in Nederland hebben gedaan is dit ons hoogste project tot nu toe. We zijn er trots op om deze schildering samen met Vincent de Boer te mogen realiseren, in de stad waar het voor ons allemaal begon.”

De muurschildering is onderdeel van het project City Canvas dat deze zomer diverse muurschilderingen organiseert in de Domstad. Kunstenaars met Utrechtse ‘roots’ maken in het kader van Utrecht 900 jaar stadsrechten kunstwerken die diverse wijken van meer kleur voorzien. De muurschildering op de Lamérisflat in Tuindorp wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Utrecht, het Mondriaan Fonds, verzekeraar a.s.r. en het a.s.r. woningfonds.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Steve

    Voor de mensen die niet weten waar de Lamerislaan is, dit is in de Utrechtse wijk Tuindorp Oost.
    Deze 3 flats staan op de kopse kant langs de Eykmanlaan.
    Vanaf winkelcentrum De Gaard is het de 1e flat.

  2. Wim

    Tsja. De muurkliederziekte woekert voort.

  3. Utrechtse Jantje

    Beste @ Wim , jouw onaardige reactie maakt veel mensen wel ‘n beetje boos denk ik , want deze Muurschildering is voor heel veel mensen toch weer ‘n verrijking van onze stad vind ik , en zeker de moeite waard om naar te kijken , in ieder geval van smaak …. alles is beter dan zo’n hoge kale saaie muur !!!

  4. Hans

    @Wim: liever zo’n muurschildering dan € 175.000.000,00 van onze belastingcenten voor een oninspirerend schilderijtje van knap een vierkante meter (De Vaandeldrager).

  5. Peter.

    Wauw. Weer een fantastisch werk erbij op een indrukwekkende schaal. Prachtig. Complimenten weer. Ga vooral zo door aub.

  6. Johan

    Al die muurschilderingen vereisen onderhoud. Mind my words, over 10 jaar klagen we allemaal steen en been over de armoedige uitstraling die die dingen dan hebben, omdat niemand zich om dat onderhoud bekommerde.

  7. Peter

    De Vaandeldrager een oninspirerend schilderijtje, Hans? En dat dan ook nog eens in de grootte van het doek uitgedrukt? Gelukkig zijn we niet allemaal kunstkenners van uw formaat.

  8. Scherpschutter

    Wat is dit in vredesnaam? Het lijkt wel een hallucinatie van een derderangs postzegellikkende zolderkamerkunstenaar uit Mumbai…

  9. Statler

    Ik zie een symetrisch werk in fletse kleuren, omgeven met pseudo-artistieke blabla. De concretisering van waar het zich tegen af wil zetten. Het schuurt, maar inspireert niet. De kleren van de keizer. Jammer.
    Met vriendelijke groet,
    PeterH

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).