Demonstratieve rave trekt door Utrecht en vraagt aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad Demonstratieve rave trekt door Utrecht en vraagt aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad

Demonstratieve rave trekt door Utrecht en vraagt aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad

Demonstratieve rave trekt door Utrecht en vraagt aandacht voor ‘onmisbare rafelranden’ van de stad
Foto's: Bas van Setten
Met een demonstratieve rave door Utrecht vroegen zo’n 1.300 feestgangers zaterdag aandacht voor de ‘onmisbare rafelranden’ van de stad. De stoet, die naast alle participanten uit meerdere voertuigen met muziek bestond, trok vanaf het Smakkelaarsveld door de binnenstad richting de Catharijnesingel om vervolgens bij het Moreelsepark te eindigen.

Met een demonstratieve rave door Utrecht vroegen zo’n 1.300 feestgangers zaterdag aandacht voor de ‘onmisbare rafelranden’ van de stad. De stoet, die naast alle participanten uit meerdere voertuigen met muziek bestond, trok vanaf het Smakkelaarsveld door de binnenstad richting de Catharijnesingel om vervolgens bij het Moreelsepark te eindigen.

In het steeds voller wordende Utrecht moet altijd ruimte blijven voor creatieve ‘rafelranden’ om zo onafhankelijke kunst en cultuur te bevorderen. Met die oproep in gedachten werd zaterdag de demonstratieve rave georganiseerd.

Hoewel er in Utrecht nog steeds rafelranden te vinden zijn, vindt de organisatie dat het bij de gemeente ontbreekt aan een permanente visie op culturele vrijplaatsen. Er is bij het college van B&W en de gemeenteraad wel aandacht voor deze rafelranden. Zo steunde een meerderheid van de politiek in 2020 nog een amendement waarin stond: “Wij willen rafelranden en vrije, niet van bovenaf ingevulde ruimte in de stad behouden en creëren.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Laagdrempelig

Volgens de initiatiefnemers is het belangrijk dat er in een stad permanent plekken beschikbaar blijven waar kunst en cultuur van onderop kan ontstaan en opgebouwd kan worden. “Kunst en cultuur verbinden mensen. Dat moet zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk zijn, en niet vanuit een commerciële basis want dan wordt het duurder en minder toegankelijk. Daardoor komen veel minder mensen weer in aanraking met kunst en cultuur.”

De rave trok veel bekijks van het winkelend publiek en andere mensen die in de stad waren. Er was veel muziek en achter nagenoeg ieder voertuig stond een groep feestgangers te dansen. Het tafereel deed denken aan de twee Unmute Us-portestmarsen die tijdens de coronaperiode door de stad trok.

Gekoppelde berichten

40 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Grappig. Zelden zo’n monocultureel tafereeltje gezien. Allemaal lelieblanke verwende kindjes tussen de 18 en 30 jaar. Volslagen gebrek aan diversiteit.

 2. Scherpschutter

  Mmm. Dus als ik het goed begrijp willen deze lieden dus door de belastingbetaler bekostigde werkruimtes (en wellicht nog wel meer, zoals bijdragen in levensonderhoud) zodat ze ‘iets’ kunnen maken waar er bij diezelfde belastingbetaler geen enkele bereidheid is om daar vrijwillig voor te betalen?

  Ten eerste: formuleer dat dan ook gewoon zo in plaats van dat krampachtig te maskeren met vreemde verhullende anti-taal.
  Ten tweede: nogal naïef, zo werkt de wereld niet, jongetjes en meisjes. Alleen de zon gaat voor niets op.
  Ten derde: how about: “NO”…?

 3. arbeider

  Nou,nou, wat een types liepen er bij zeg, allemaal in het zwart,gekleurde haren etc.. type zwervers….wat een ” verrijking ” voor Utreg zeg! Man, man …

 4. WvR

  Ze willen gesubsidieerde rafelranden, hoe dommer wil je het hebben. Rauw, maar dan wel gefaciliteerd door de overheid. Ik zie de slogan al voor me: “Zet geld aan de kant, want wij willen een rafelrand”.

  Misschien moeten ze allemaal een paar maandjes in LA South Central gaan wonen. Dat heeft een bijzonder divers en inclusief spectrum aan rafelranden waar ze zich aan kunnen laven.

 5. Stadsie

  Ons stadsie is heel veel mooier geworden. Maar het blijft jammer dat alle grond verkocht is. Juist door de partijen waarvan je het niet zou verwachten.

 6. Inge

  Wat een tof initiatief en top sfeer! Helaas heel hard nodig inderdaad…

 7. Gedagtekassie

  Heel goed! Utrecht moet een stad zijn voor iedereen.

 8. Hans

  Er is maar één antwoord op JdV en SS:

  Ouwe lullen moeten weg!

  https://youtu.be/Le66uQRP8IA

 9. Karla

  Tja, zo werkt het niet, jongens en meisjes!
  Een rafelrand is altijd tijdelijk, want interessante rafelranden trekken gentrificatie aan. Zeker in Utrecht waar sowieso al iedereen wil wonen en dan al helemaal op een kekke plek. En gentrificatie betekent hoge prijzen en de pioniers moeten het veld ruimen.
  Dus ik zou zeggen: ga ergens anders rafelen. Er staan veel grote schuren leeg in Brabant, begrijp ik. Daar kan beter kunst in gemaakt worden dan crystal meth. En maak vooral ook iets waar mensen voor willen betalen. Gesubsidieerde kunst vind ik prima, maar dan vooral tijdelijk, om te leren hoe je je kunst kunt verkopen en jezelf kunt onderhouden.
  Excuses dat ik wat cynisch ben maar je moet ook weten hoe deze maatschappij werkt. De BKR regeling is er niet meer.

 10. Utrechter

  Ik vond het allemaal niet prettig. In de binnentuin van ons appartementencomplex werd geruïneerd. Bovendien was het een bende op straat, gedraag je een beetje.

 11. Jasper

  Die twee oude chagrijnige altijd reagurende witte mannen waren er blijkbaar ook bij, heb ze alleen niet gezien, wel een kleurrijk gezelschap van alle leeftijden. Deze mensen maken Utrecht Utrecht. 🥰

 12. 19Bentje48

  “Onmisbare rafelranden” wat is dat voor een enorme onzin-statement.

 13. K

  @arbeider: nee arbeiders lopen er pas fris en verzorgd bij! 😂

 14. Nina

  @ Hans

  Voor de diversiteit is iedereen nodig.

 15. Klaasjan

  Als het monotone kabaal van gisteren cultuur wordt genoemd, geef ik dit initiatief weinig kans.

 16. Hans

  @ Nina

  Ouwe lullen die met hun dominante aanwezigheid de diversiteit voor de voeten lopen moeten soms een beetje dimmen.

 17. Binnenstadbewoner

  Opvallend is dat deze groep altijd in m.n. Utrecht en Amsterdam wil zitten. De duurste en populairste gemeentes met enorm tekort aan ruimte. In provinciesteden zijn veel meer mogelijkheden, maar daar heeft men geen interesse in.

 18. Lombokker

  Na afloop vonden deze lieden het nodig om nog even een feestje te vieren bij de Plofsluis, waardoor duizenden mensen in Utrecht-Zuid en Nieuwegein de hele nacht uit hun slaap zijn gehouden. Geen handige zet als je steun probeert te krijgen voor ‘broedplaatsen’ en ‘rafelranden’.
  https://archive.ph/FkiU8

 19. JdV

  @hans: goed nieuws. Je wens is al voor 50% vervuld. Ouwe lul wim de bie is al kassiewijlen.

 20. Nina

  @ Hans

  Wie wil leven in een wereld met uitsluitend mensen om je heen die je bevestigen in je mening? Eigenlijk moet niemand dat willen. Sterker nog: alle oorlogen zijn begonnen met het opdringen van een mening aan de ander.

  Nee, hoor, geef mij maar discussie op de inhoud met ruimte voor een andere mening. Dat is juist leuk!

  Leven en laten leven.

 21. Hans

  @ Nina

  Soms moeten ouwe lullen met humor bestookt worden. Niet dat je ze dan aan het lachen maakt. Die kans is klein. Maar voor diegenen die door ze afgezeken worden, die jongens en meisjes van de rafelrand zeg maar, kan het toch een opstekertje zijn. En verder mogen ze van mij zeggen wat ze willen.

 22. Kees B

  @Arbeider
  U weet dus hoe een zwerver er uit ziet? Knap hoor! Hoe ziet een arbeider er uit dan? U heeft er niets van begrepen waar het over ging.
  Lekker makkelijk om mensen in een hokje te stoppen ,zo kunt u ze sneller veroordelen.

 23. George Knight

  De initiatiefnemers geven de indruk dat ze niet precies weten waar ze over praten. Over wat de functie van kunst en wat de functie van cultuur is. Maar ok wat ze nou precies van de gemeente verlangen.

  Ze zeggen: ”Kunst en cultuur verbinden mensen. Dat moet zo goedkoop en laagdrempelig mogelijk zijn, en niet vanuit een commerciële basis want dan wordt het duurder en minder toegankelijk. Daardoor komen veel minder mensen weer in aanraking met kunst en cultuur.”’

  Dat is onzinnig. Cultuur verbindt per definitie mensen, maar kunst niet noodzakelijk. Daarom kunnen kunst en cultuur in dit verband niet in een adem worden genoemd.

  Het lijkt er sterk op dat het protest over cultuur gaat en niet over kunst. Waarom kunst er door de initiatiefnemers aan de haren bijgesleept wordt is raadselachtig.

  Zo draagt de toelichting van de initiatiefnemers vooral bij aan begripsverwarring. Dat kunnen ze beogen, maar zeker is dat niet.

  Het verwijt dat de gemeente Utrecht ‘een permanente visie’ moet hebben op ‘culturele vrijplaatsen’ klinkt tegenstrijdig. Waarom? Vrijplaatsen ontstaan en worden veroverd op de publieke ruimte. Ze zijn een plek waar iets mag wat elders niet kan of mag. Waarom zou de gemeente daar aan meewerken? Als het een een-tweetje met de gemeente is, dan kan het per definitie geen vrijplaats zijn. Dan is het een beschutte plek waar de regels van de overheid gelden.

  De bedoelingen van de initiatiefnemers zijn onduidelijk. Willen ze gedomesticeerd zijn en gevoerd worden door de gemeente? Dat maakt ze juist afhankelijk van een overheid waar ze afstand van zeggen te willen nemen.

 24. famh

  Er zijn in utrecht toch juist opvallend veel arti ‘experimenteerplekken’? Mis moet je wel wat huur betalen voor een atelier aldaar, maar je kan toch ook gewoon wat verdienen al is het op een terras? En idd plekken als Christiania zijn reuze chill, (btw, ik, oudere, wil ook best een eigen huisje knutselen met mn eigen handen), maar een te huren gedoogzone is al heel wat, en idd gratis, zelfs in Utrecht, wil iedereen wel, maar hoe? En wie zorgt dan voor drinkwater en riool of veilige composttoiletten etc,? Benieuwd?

 25. Patrick Bakkenes

  Zeer goed initiatief. Ik heb zelf enthousiast meegelopen in deze rave als “lelieblanke” projectleider in de medische sector, die zich als dichtende en schrijvende creatieveling af en toe ook in en langs de rafelranden beweegt. Juist omdat ik besef dat vrijwel alle vernieuwing op het gebied van kunst en cultuur wordt gecreëerd door mensen die net even een stapje buiten de samenleving staan en het adagio van gecultiveerde truttigheid, zoals hierboven in enkele posts wordt tentoongespreid, niet onderschrijven. Daarnaast wordt hierboven gesproken over subsidie… nou, het woord subsidie is niet één keer gevallen tijdens de hele demonstratie. Want daar gaat het nou net niet om! Het gaat om leef-, woon- en werkruimte voor hen die zich niet wensen te conformeren aan het walgelijk egocentrische VVD-land dat Nederland is geworden. Leef en laat leven!

 26. Wim

  Rafelrandjes moet je altyd afknippen en weggooien.
  Helemaal als ze na de optocht naar de plofsluis zijn gegaan en daar mensen de hele nacht hebben wakker gehouden.
  Trouwens die oude lullee. Hebben er wel voor gezorgd dat die gasten nu de beest kunnen uithangen.

 27. homie

  Feesten in de sterrenbos studio’s Vrije vloer Sophies palace feesten op diverse lokaties destijds. Tivoli, avonden in kikker etc.
  Veelal initiatieven van onderaf omdat er behoefte aan was/is.
  Veelal de nek omgedraaid door stoppen subsidie of ze zijn “geinstitutionaliseerd”
  Tivoli wilde destijds via kraken een laagdrempelig podium creeren. Kijk nu ff naar de entreeprijzen aub.
  Als de politiek het uitkomt waaien ze lekker met de wind mee. Komt het de politiek niet uit om wat voor reden dan ook dan worden initiatieven de nek omgedraaid en moet de cyclus weer opnieuw beginnen. Inderdaad van onderaf..

 28. Massegast

  @Lombokker — Ik heb regelmatig IJsvogels bij de Plofsluis gezien. Die waren er ook niet blij mee. Met dit ‘feest’.

 29. * Amroefie *

  Dag gelijk aan de goeie ouwe rave/techno walk met * Techno Viking* hahaha ( actie op 41 sec) https://youtu.be/UjCdB5p2v0Y

 30. Vak J

  In 1 ding hebben deze types gelijk….Utreg heeft teveel yuppen en studenten! Maar dat wil het huidige College ook, die stemmen op dit College. Dus hoe meer wijken zonder auto’s des te meer potentiële stemmers voor dit zgn ” linkse College “

 31. Erik

  Wat een boomers in de reacties zeg….

  In Groningen zien we hetzelfde probleem. De oude deels nog staande fabriek van de suiker Unie. Een stukje braakliggend terrein waar zich verschillende organisaties hebben gevestigd. Waaronder het wereldberoemde paradigm festival. Nou zijn er per jaar 1000 klachten verdeeld over 12 dagen over geluid. Hierdoor dreig het contract wat nog 5 jaar geldig is gebroken te worden door de gemeente.

  Bizar. Deze evenementen brengen zo onwijs veel leven in de stad. Het doet goed aan het imago als studentenstad, goed voor de horeca, aantrekkelijk om te komen wonen en ga zo maar door. Deze plekken dreigen te verdwijnen om het gezeur van een paar boomers en de geldzucht om woningen te bouwen. Ondanks dat de suikerfabriek een monumentaal pand is moet het gewoon tegen de grond.

  Helaas gaan dit soort plekken nooit meer terugkomen. dit is precies de reden dat er een garantie voor definitieve rafelranden locaties nodig is. Jammer dat niemand in de reacties dit wil begrijpen

 32. Massegast

  @Erik — Ik begrijp niet hoe je nachtelijke geluidsoverlast kan leren begrijpen?

 33. BW

  @Erik
  Er is (wat mij betreft) niets tegen alternatieve, creatieve/culturele plekken, alleen het fenomeen dat oudere, leegstaande panden (waar die activiteiten vaak plaatsvinden) uiteindelijk eens tegen de vlakte gaan en plaatsmaken voor nieuwe gebouwen is echt van alle tijden. Ook van alle tijden is dat op een andere plek dan weer nieuwe creatieve plekken ontstaan (in oude panden die ook ooit weer zullen verdwijnen). Dat is volgens mij ook een wezenlijk onderdeel van zo’n ‘rafelrand’.

  Waar veel (in jouw woorden) ‘boomers’ (imho terecht) op wijzen is dat de initiatiefnemers kennelijk creatieve vrijplaatsen willen waar de overheid niets te zeggen mag hebben terwijl diezelfde overheid dat wel moet faciliteren. Kan me niet voorstellen dat je de ironie daar zelf ook niet van inziet.

 34. Scherpschutter

  @Patrick Bakkenes 17:11

  Hou nou toch op met die onzin. Je wil gewoon door andere bekostigde privileges. Werkruimte en woningen zat te huur (pak Funda er even bij), maar die liggen buiten je prijsrange omdat je nu eenmaal iets produceert dat zo slecht is dat niemand er vrijwillig voor wil betalen en je dus geld tekort komt… Dus wil je de overheid maar gebruiken als afpersstation om anderen te dwingen om in je gemakken te voorzien.

  Zeg gewoon waar het op staat.

 35. Nina

  @ Patrick Bakkenes

  Het is niet zo dat jouw loon in de zorg wordt betaald van een geldboom op het Binnenhof. Die geldboom bestaat nl. niet.

  Het geld voor o.a. zorg, onderwijs, uitkeringen, toeslagen e.d. wordt opgebracht door alle werkende mensen die o.a. loonbelasting betalen en bedrijven die winstbelasting betalen.

  Wij zijn een rijk, kapitalistisch land waarbij de sterke schouders de financiële vangnetten zijn voor hen die niet meer zelf in hun behoeften kunnen voorzien. In arme landen zijn kwetsbare mensen een heel stuk slechter af.

  Helaas snappen sommige Nederlanders dat niet en geven ze af op rijke mensen. Misschien zijn we te verwend geraakt?

 36. Kerran

  Wat leuk van alle positieve reacties op ons uiterlijk:). Lager kan je niet gaan als je een mening baseert op het uiterlijk van een ander! Noem ons zwervers wat je wil, wij blijven dansen en leven.

 37. Binnenstadbewoner

  @ Erik:het gaat hier om een zeer ouderwetse en conservatieve groep die zichzelf vooruitstrevend vindt en met hang naar de jaren 80. Niet iets dat nog gefaciliteerd moet worden. Leuk voor een tentoonstelling in een museum.

 38. G. Veldhuijzen

  Waar gaat dit hele verhaal en de reacties over ?. Ik zie allemaal termen langskomen zoals rave en rafelranden die ik negens kan terugvinden. Kan iemand mij dit met gewone woorden uitleggen ?. en niet vanuit een neerbuigende houding op een z,g, arbeider hun frusterende reacties loslaten ?. Kortom accepteren dat we in een samenleving leven met veel personen met zeer diverse achtergronden en dit met veel kortzichtigheid afwijzen en willen bestrijden ?. Waaruit blijkt het goed afgewogen denken ?.

 39. Nina

  @G. Veldhuizen

  Alle zeer DIVERSE standpunten / visies kun je terugvinden in de reacties.

  “Rafelranden” is een term en vind je uitgelegd in het artikel.

  “Rave” staat voor het soort optocht en uiteindelijk feest van deze groep waar heel veel inwoners uiteindelijk helaas s nachts door wakker lagen. Bron:
  https://www.ad.nl/nieuwegein/honderden-mensen-op-illegale-rave-houden-utrecht-en-nieuwegein-wakker-waarom-greep-de-politie-niet-in~ab64fc19/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Zelf wijs ik niemand af. Houd ik het standpunt aan dat je anderen zo min mogelijk tot last moet zijn. Vind ik het goed dat de sterke schouders de kwetsbaren financieel ondersteunen, zoals dat in ons kapitalistische Nederland is afgesproken. Verwacht ik daarom dat we in Nederland niet aanschoppen tegen winstgevende bedrijven en werkende (rijke) mensen, omdat zij het geld verdienen hiervoor.

 40. Henk van der Veen

  Jongeren hebben behoefte aan een leeg canvas, geef ze eens ongelijk. De meeste mensen leven in de ideale woonboulevard showroom, persoonlijk zal ik daar nooit aan wennen.

  De behoefte aan vastigheid, stabiliteit, conformiteit en structuur geeft misschien een gevoel van veilige houvast in een onrustige wereld, maar niet iedereen wil of kan daarin mee. Het is bovendien een ‘negative coping’ strategie; meegaan met de meute terwijl de grote wereldproblemen voortkomen uit precies dat conformisme.

  Anderen gaan wel met hun kont tegen de krib, zoeken en vragen ruimte voor het ontwikkelen van alternatieven. Die ruimte is er veel te weinig en het wordt steeds minder gegund, wie zelf geen vrijheid ervaart, gun je het een ander ook minder snel. De sfeer in de samenleving is steeds minder tolerant, door de stress waarmee mensen leven.

  Jongeren hebben onderling vaak een sterkere en vitale solidariteit, ze geven elkaar ruimte en hebben die ook nodig. Door vastgoed en grondspeculatie wordt het steeds moeilijker gemaakt plekken of sociale ruimte te vinden waar veelal jonge mensen kunnen woekeren met hun mogelijkheden en experimenten.

  Het is tekenend voor de tijdgeest dat de ruimte voor deze groep wordt bedreigd; net als de ruimte voor de natuur. Het vrije individu vraagt ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het ontsnappen aan het benauwde kader, voor lukken en mislukken, voor risico, altijd het begin van echte creativiteit, ook gezond voor de ontwikkeling van de psyche.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).