DeWolff uit Utrecht is jarig en trakteert met eigen festival | De Utrechtse Internet Courant DeWolff uit Utrecht is jarig en trakteert met eigen festival | De Utrechtse Internet Courant

DeWolff uit Utrecht is jarig en trakteert met eigen festival

DeWolff uit Utrecht is jarig en trakteert met eigen festival
Luka van de Poel, Robin Piso en Pablo van de Poel van DeWolff voor hun studio aan de Oudegracht. Foto: Hidde Zwiers / DUIC
Niet veel bands krijgen de kans om in eigen stad een festival te organiseren. DeWolff uit Utrecht wel. De band trakteert, nu het tien jaar bestaat, met tien andere bands die zij goed vinden tijdens DeWolffest in TivoliVredenburg. 

Niet veel bands krijgen de kans om in eigen stad een festival te organiseren. DeWolff uit Utrecht wel. De band trakteert, nu het tien jaar bestaat, met tien andere bands die zij goed vinden tijdens DeWolffest in TivoliVredenburg. 

DeWolff-bier, een vintage kledingwinkel, lekker eten en een zeefdrukker. Dit alles is te vinden op het DeWolffest aanstaande 29 april. Er wordt ook live vinyl gesneden. “Op dit festival komt duidelijk naar voren waar wij voor staan. We zijn namelijk niet het zoveelste retrobandje”, vertelt zanger en gitarist Pablo van de Poel van DeWolff voor hun studio op de werf bij de Oudegracht.

Wie daar op een willekeurig moment langsloopt en geluk heeft, hoort muziek naar buiten galmen die direct aan de jaren zestig doet denken. “Dat komt doordat je echte beheersing van instrumenten niet meer zo vaak ziet – de klanken worden daardoor automatisch aan oud en dus retro gelinkt”, vervolgt Van de Poel. “Zelf zien wij niet veel vergelijkbare bands, maar recensenten gek genoeg wel.”

DeWolff
DeWolff repeteert in hun werfkelder. Foto: Hidde Zwiers / DUIC

De mannen gaan voor kwaliteit en wie de muziek (live) luistert, hoort die terug in de minutenlange solo’s. DeWolff is daar de laatste tien jaar niet beroemd mee geworden, maar dat is ook niet het doel. “We zijn niet op zoek naar een radiohit. Je moet op zoek gaan naar een goed nummer”, stelt drummer Luka van de Poel, tevens het jongere broertje van Pablo. “Zo’n hit zou voor mij een nare bijsmaak hebben. Het allerbelangrijkste van muziek is dat wat je maakt, vanuit jou komt. Waarom zou je het anders doen?”

Toetsenist Robin Piso: “Er is tegenwoordig een grote markt voor het maken van ‘soundjes’ en effecten op de computer. Ik bedoel dat niet beledigend, maar het is een andere tak van sport. Het oude vakmanschap voor het bespelen van een instrument zie je amper meer.” Luka beaamt dat: “Je hoort eigenlijk helemaal geen gitaren meer op de radio. Het is meer dan ooit alleen maar elektronische muziek. Ik denk dat als bijvoorbeeld nu Light My Fire van The Doors zou worden uitgebracht, het commentaar zou zijn: ‘leuk retrobandje’. Best ernstig, maar dat vat de muziek van nu samen.” Op DeWolffest komen dan ook alleen bands die muziek maken zónder modieuze elektronische trucjes.

2,09 euro per band

Oorspronkelijk komt de band uit het Limburgse Geleen, maar doordat Pablo viereneenhalf jaar geleden in Utrecht kwam wonen, moest de rest van de band hem min of meer achterna. En zonder Utrecht was er volgens de mannen nooit zoiets gekomen als DeWolffest. “Zoiets kan alleen hier”, verklaart Robin Piso. “In Amsterdam of Rotterdam is dit niet mogelijk. In de Pandora en Ronda gaan straks alle bands om en om spelen. Doordat het vrienden van ons zijn, kun je voor 23 euro straks elf bands zien. Belachelijk, eigenlijk.”

De meeste mensen zullen de namen van de bands niet kennen, maar Pablo verzekert dat er uitsluitend kwalitatief goede bands staan. “Wij gaan voor kwaliteit, ambacht en de menselijke touch. Een computerriedeltje maken kan iedereen bij wijze van spreken, maar het is juist wat deze mensen samen kunnen maken wat enorm cool is. En daarom sta ik de 29e zelf overal vooraan.”

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).