Met de directeur op pad in de toekomstige bibliotheek aan de Neude | De Utrechtse Internet Courant Met de directeur op pad in de toekomstige bibliotheek aan de Neude | De Utrechtse Internet Courant

Met de directeur op pad in de toekomstige bibliotheek aan de Neude

Met de directeur op pad in de toekomstige bibliotheek aan de Neude
Directeur Ton van Vlimmeren vertelt over de toekomstige bibliotheek in de hal van het voormalig postkantoor aan de Neude. Foto: DUIC / Hidde Zwiers
Volgens de laatste en meest hoopvolle planning moet 1 september 2018 de nieuwe bibliotheek in het voormalig postkantoor aan de Neude de deuren openen. Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren aan het gebouw. Bibliotheek-directeur Ton van Vlimmeren gaf maandag een rondleiding en vertelde wat er zoal gaat gebeuren in het enorme gebouw. “Mensen denken vaak aan de hal als het over het postkantoor gaat, maar de ruimte buiten de hal is vijftien keer zo groot.”

Volgens de laatste en meest hoopvolle planning moet 1 september 2018 de nieuwe bibliotheek in het voormalig postkantoor aan de Neude de deuren openen. Voordat het zover is moet er nog veel gebeuren aan het gebouw. Bibliotheek-directeur Ton van Vlimmeren gaf maandag een rondleiding en vertelde wat er zoal gaat gebeuren in het enorme gebouw. “Mensen denken vaak aan de hal als het over het postkantoor gaat, maar de ruimte buiten de hal is vijftien keer zo groot.”

De tour begint buiten aan de kant van de Oudegracht. Hier gaat het transformatorhuisje gesloopt worden en komt er een grote aanbouw waarin ruimte komt voor winkels. Ook wordt aan deze kant de kelder uitgebouwd voor het nieuwe food-concept van Albert Heijn wat hier gaat komen.

Eenmaal binnen vertelt Van Vlimmeren dat de centrale hal geen vaste invulling krijgt. Hier moet de inrichting vooral ‘flexibel’ blijven. “Begin vorig jaar kwamen er tijdens de open dag ruim 3.000 Utrechters naar deze hal. Die dag werd me vooral op het hart gedrukt om ‘met mijn poten’ van de hal af te blijven. Dus hier willen we ook zo min mogelijk aan veranderen. Er is veel liefde voor dit pand in de stad.”

Vanuit de hal kan men straks doorsteken naar de winkels aan de Oudegracht, een medialab en een horecazaak. Ook de oude directiekamer zit op de begane grond. Deze gaat verbouwd worden. Tot wat precies is nog niet duidelijk. “We zitten er aan te denken om hier de ‘Utrechtse Schrijverskamer’ van te maken”, zegt Van Vlimmeren. “Dus van C.C.S. Crone en Ina Boudier tot hedendaagse Utrechtse schrijvers moeten hier dan komen te liggen.”

De directiekamer van het voormalig postkantoor aan de Neude. Foto: DUIC
De directiekamer van het voormalig postkantoor aan de Neude. Foto: DUIC

Sloop sluiproutes

De eerste sloopwerkzaamheden zijn deze week van start gegaan. Er wordt al flink gestript in het pand. Dit kan allemaal doordat niet alles in het gebouw Rijksmonumentaal is. Alleen de hal, de directiekamer en de trapgaten moeten blijven zoals ze zijn. Dat betekent ook dat de vele kleine halletjes (‘sluiproutes’ volgens Van Vlimmeren) in het gebouw gaan wijken om er open ruimtes van te maken. Nu voelt het gebouw op de eerste en tweede verdieping nog aan als een groot doolhof. “De omloop rond de hal wordt heel belangrijk. Mensen moeten direct weten waar ze heen moeten”, legt Van Vlimmeren uit.

De reden dat er nu al gesloopt wordt is om aannemers alvast een beeld te geven over wat er straks mogelijk is in het gebouw. Het gebouw wordt daarom al gestript om zo onder andere alvast de draagmuren te laten zien. Een vereiste voor de toekomstige aannemer is wel om de veiligheid te vergroten in het pand. Er zijn nu nog overal randen waarvan kinderen flink kunnen vallen.

Uitzicht vanaf de eerste verdieping op de hal. Foto: DUIC
Uitzicht vanaf de eerste verdieping op de hal. Foto: DUIC

De tweede verdieping wordt helemaal voor de bibliotheek. Vanaf de Neude tot de Oudegracht staan hier straks overal boeken. Op deze verdieping komt onder andere ook een kleine bioscoopzaal voor het vertonen van documentaires en literaire boekverfilmingen. Voor Van Vlimmeren mag het best wel een beetje leven in het gebouw. “Het mag hier best wel een beetje rumoerig en interactief zijn.”

Op de zolder moet het wel stil zijn. Hier komen de studieplekken. De directeur noemt deze plek het ‘Stadstudiehuis’. De zolder gaat flink onder handen genomen worden. Zo gaan er overal ramen ingebouwd worden. Er is ook nog teleurstellend nieuws van Van Vlimmeren. Een dakterras blijkt helaas niet mogelijk. “We hebben de mogelijkheden bekeken, maar het is niet mogelijk met alle installaties die nog op het dak moeten worden geplaatst.”

2123_postkantoor_b1_02 2123_postkantoor_c1_02 2123_postkantoor_d1_02 2123_postkantoor_a1_02

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
  1. Johan

    Prachtig. Ik kijk ernaar uit.

  2. Marcel

    Ik ben op het Vredenburg geboren. Jaarbeurs daar was prachtig. Stadstrappen waar ik voetbalde met terugschietende bal. Buitenkant prachtig. Stationsgebouw waanzinnig art deco aanzien. We zijn in Utrecht zo goed om alles naar de kl… te helpen dat ik bang ben wat er met het Neude gebouw gaat gebeuren. De nieuwe tekeningen doen mij het ergste vrezen. De bibliotheek gaat denk ik met gemeenschap geld gebouwd worden. Er moet huur betaald worden. Het zal zeker commercieel rond moeten komen. Dan heb je een voorbeeld van de muziekzaal op het Vredenburg. Miljoenen te kort. Ben ik een zwartkijker? Nee, optimist. Maar bij deze plannen van de heer Van Vlimmeren wordt ik niet blij. Kijk wat er gebeurd op het Vredenburg. Griezelig onpersoonlijk. Gezellig de stad in? Ja. Maar wel gelijk naar de grachten. Neude? Ik hoop oprecht dat het wat wordt!!!

  3. jos stelling

    Ben het helaas erg eens met Marcel. De bibliotheek op de/het Neude is een onbestemd plan (open eind/afgedekt door de gemeente). (weer) een top-down project zonder affectie met potentiële gebruikers of de realiteit. Verzin eerst wellicht eens een andere naam voor het snel verouderende begrip “bibliotheek”.
    Ik hoop het beste, maar vrees het ergste..

  4. Rob H.

    @Jos:

    “Verouderde ibegrip”. Dat riep men ook ooit over de bioscoop toen de televisie opkwam…

  5. WvR

    @Jos Stelling: Wat is de affectie van potentiële gebruikers, en wat is de realiteit dan in jouw beleving? Zonder inhoud te geven aan die twee, is “…zonder affectie met potentiële gebruikers of de realiteit…” niet meer dan navelpluis, een manier om een bericht op te vullen. Wat zou er *wel* mee moeten gebeuren?

  6. Herman

    De bieb zit in haar laatste fase van de levenscyclus. Over 25 jaar leent niemand boeken meer, misschien jammer maar wel de realiteit

    Dus niet te veel gemeenschapsgevoel in deze hobby van wat cultuurpauzen stoppen, wat verfwerk links en rechts is genoeg.

  7. jos stelling

    @Rob
    Dat klopt Rob. Het is ook in verschillende opzichten een wonder dat ze nog bestaan. Het “filmbedrijf” is dan ook ongelooflijk inventief en ook een echte industrie die wereldwijd opereert (met alle consequenties van dien).
    Elk gevaar werd voortvarend aangepakt onder het motto: “make of your obstacle a stepping stone”. Ik spreek zelf ook liever (en vaak) over “filmtheater” i.p.v. bioscoop. Ik gun de bibliotheken het beste, maar doen of er niks aan de hand is lijkt me geen strijdbaar uitgangspunt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).