Dirkje Kuik Dode Dichtersprijs 2013 voor Gerrit Komrij | De Utrechtse Internet Courant Dirkje Kuik Dode Dichtersprijs 2013 voor Gerrit Komrij | De Utrechtse Internet Courant

Dirkje Kuik Dode Dichtersprijs 2013 voor Gerrit Komrij

Dirkje Kuik Dode Dichtersprijs 2013 voor Gerrit Komrij

Gerrit Komrij is de winnaar van de allereerste Dirkje Kuik Dode Dichtersprijs (D.K.D.D.). De prijs zal worden uitgereikt in KuuB, ruimte voor Kunst en Cultuur, op 16 juni.

De prijs, bestaande uit een oorkonde, een replica van de befaamde Egel van Kuik en een eenmalige facsimile-uitgave van de handgeschreven gedichten die Komrij in 1980 maakte bij de illustraties van Rodolphe Töpffers De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen, zal worden uitgereikt door de voorzitter van het Literatuurhuis, Ari Doeser. Hij zal de prijs overhandigen aan Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum in Den Haag.

Uit de vergetelheid

De nieuwe, culturele prijs is een initiatief van de Stichting Dirkje Kuik. Jaarlijks zal de D.K.D.D. postuum worden toegekend aan een overleden dichter die uitblonk in meerdere disciplines en die daarmee van grote betekenis is geweest voor de Nederlandse kunstwereld. Dirkje – voorheen William Diederich – Kuik (1929 – 2008) was als schrijver, dichter en beeldend kunstenaar schepper van een rijk en zeer gevarieerd oeuvre. Doel van de D.K.D.D. is te voorkomen dat het werk van de overleden laureaat na diens verscheiden in de vergetelheid raakt.

Waarom Gerrit Komrij?

Dirkje Kuik was een groot bewonderaar van dichter/schrijver/essayist/bloemlezer/toneelschrijver/vertaler en gevreesd literair criticus Gerrit Komrij (1944 – 2012). In het nawoord van het door Komrij herdichte De zonderlinge avonturen van Primus Prikkebeen met de oorspronkelijke tekeningen van Rodolphe Töpffer (1799 – 1846) uit 1980, prijst zij ‘de bijzonder ingenieuze satirische rijmvorm’ en de ‘werkdrift’ van de ‘uitstekende Komrij’: ‘ik vraag me af of hij een mier in de familie heeft.’ Ze sluit haar nawoord af met een persoonlijke hommage:

In ’t kreupelbos wat tatert daar
en kweelt en kwinkeleert.
Op het gevleugeld peerd de dichter Gerrit, kom rij de teugels los.

In de eenmalige facsimile-uitgave zal het essay dat Kuik schreef als nawoord bij de vertaling van Komrij volledig worden opgenomen.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).